Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Αποφυγή προσέλκυσης επικινδύνων ατόμων και ασφάλεια (μέρος πρώτο).

Σε μια κατάσταση αστικής επιβίωσης που θα χρειαστεί να αφήσουμε το σπίτι και την πόλη μας για να κατευθυνθούμε προς τα βουνά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα για να μην γίνουμε αντιληπτοί και προσελκύσουμε επικίνδυνα άτομα.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ο καπνός.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νωπά και φρέσκα φύλλα διότι θα δημιουργηθεί πυκνός καπνός που θα γίνεται εύκολα αντιληπτός από πολλή μακριά.
Τον πυκνό καπνό από φρέσκα φύλλα τον χρησιμοποιούμε μόνο για σήματα διάσωσης.
Καλά ξύλα που βγάζουν ελάχιστο καπνό, είναι τα πολύ ξερά από γέρικα δέντρα και κυρίως τα πεσμένα.
Αν τώρα θέλετε να μαγειρέψετε, καλό θα είναι να δημιουργήσετε μια εστία τύπου Dacota.
Σκάβουμε δυο τρύπες στο έδαφος και τις συνδέουμε με μια σήραγγα, η μεγαλύτερη τρύπα θα είναι για την φωτιά μας.
Καλό θα είναι να την δημιουργήσετε δίπλα σε κάποιο δέντρο με πυκνή βλάστηση για να διαλύσει τον καπνό.
Στην παρακάτω φωτογραφία, θα δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να την κατασκευάσετε και εσείς.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να μας προδώσει, είναι ο ήχος.
Προσπαθούμε πάντα να κινούμαστε με ησυχία και να προσέχουμε την κάθε μας κίνηση.
Δεν μιλάμε δυνατά και γενικά αποφεύγουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο.
Την νύχτα ο ήχος ακούγεται πιο καθαρά και ταξιδεύει στον αέρα με αρκετά σταθερή ταχύτητα.
Καλό θα είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε με σήματα που θα κάνουμε με τα χέρια μας.
Πολλοί από εσάς μπορεί είδει να τα γνωρίζετε.
Δημιουργούμε έναν κρυφό κώδικα σημάτων που θα τον γνωρίζουμε μόνο εμείς για να μας είναι πιο εύκολο, η καταφεύγουμε στην κλασική σηματοδοσία μάχης του στρατού.
Όταν επικρατούν άστατες καιρικές συνθήκες με βροχές η αέρα, λόγω του θορύβου που δημιουργούν, μπορείτε να ταξιδέψετε πιο άνετα διότι δεν θα ακούγεστε.

Ο φωτισμός από φακούς, ασύρματες συσκευές, αναπτήρες, κινητά τηλέφωνα και η έντονη λάμψη που δημιουργεί μια εστία φωτιάς, είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ.
Όταν βρισκόμαστε μέσα στο σκοτάδι και δεν υπάρχει φωτορύπανση, θα μας προδώσουν και θα γίνουμε αντιληπτοί από πάρα πολύ μακριά.
Μια εστία φωτιάς μπορεί να φανεί από χιλιόμετρα μακριά, ο φωτισμός του φακού μας μπορεί να γίνει αντιληπτός μέχρι και τρία χιλιόμετρα ανάλογα με την δύναμη του, η φλόγα του αναπτήρα μας φαίνεται έως και τα δυο χιλιόμετρα και ο φωτισμός που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα φτάνουν τα πεντακόσια μέτρα και βάλε.
Στην ίδια απόσταση φαίνονται και οι ασύρματες και ηλεκτρονικές συσκευές.
Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσαρμοστούμε με το σκοτάδι και να εξοικειώσουμε τα μάτια μας με αυτό.
Ο χρόνος προσαρμογής της όρασης μας για να μπορούμε να διακρίνουμε αντικείμενα στο αμυδρό και θαμπό φως, είναι περίπου 30 με 40 δευτερόλεπτα.
Περίπου 10 λεπτά για το 10% της προσαρμογής των ματιών στο σκοτάδι, ενώ η πλήρης προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι απαιτεί περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά, χωρίς όμως εναλλαγές από φως σε σκοτάδι στο μεσοδιάστημα.
Αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιά για να μαγειρέψουμε η να ζεσταθούμε και αν είναι μεγάλη ανάγκη να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή.
Δημιουργούμε μια εστία με χαμηλή φλόγα τύπου dakota, η την καλύπτουμε με πέτρες για να μην γίνεται ορατή η την δημιουργούμε ανάμεσα σε βράχους η μέσα σε σπηλιές για να μην φαίνεται.
Με λίγα λόγια,ταξιδεύουμε πάντα χωρίς την χρήση φακών την νύχτα για να μην γίνουμε αντιληπτοί και καλό θα είναι να μην δημιουργούμε εστίες φωτιάς για μαγείρεμα η ζεστασιά, παρά μονάχα σε μεγάλη ανάγκη.
Όταν θα χρειαστεί τώρα να περάσουμε μια περιοχή με φωτισμό, η στην πορεία μας συναντήσουμε αυτοκίνητα η οτιδήποτε που εκπέμπει λάμψη, θα πρέπει να καλύψουμε το ένα μάτι με το χέρι μας για να συνεχίσει να διατηρεί την ικανότητα του να βλέπει στο σκοτάδι.
Εφόσον έχουμε απομακρυνθεί από την φωτιζόμενη περιοχή η το φως απομακρύνεται, βγάζουμε το χέρι μας από το μάτι που έχουμε καλύψει και συνεχίζουμε την πορεία μας.
Αυτό το κάνουμε διότι μέχρι να προσαρμοστεί το ένα μάτι μας και πάλι στο σκοτάδι από το φως που είχε αντικρίσει, έχουμε το άλλο που ήταν καλυμμένο για βοήθεια ώστε να μπορούμε να δούμε καλύτερα.
Αν τώρα κάποιος από εσάς δεν μπορεί να ταξιδέψει στο σκοτάδι χωρίς φωτισμό η του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε αυτό, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει φακό με κόκκινο φίλτρο η κόκκινη χημική ράβδο.
Να γνωρίζετε ότι η παραμονή σε έντονο φως για μεγάλο διάστημα, χαλάει και μειώνει την όραση σε μεγάλο βαθμό και κατά την ημέρα και κατά την νύχτα.
Αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου, τότε όλη αυτή η ακτινοβολία και το έντονο φως από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βλάψει δραματικά την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι.
Μόλις 10 με 15 λεπτά ηλιακού φωτός την ημέρα σε μια περίοδο 10 ημερών, μπορεί να σας αφήσει με 50% μείωση στη νυχτερινή σας όραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου