Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Φαρμακείο.

Σε όλους εμάς που μας αρέσουν οι πεζοπορίες και τα ταξίδια σε βουνά και απόκρημνα μέρη, καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρο φαρμακείο με τα βασικά. 
Τα έχω αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο. 
Αν τώρα, δεν θέλετε να έχετε κάτι τέτοιο μαζί σας, οπωσδήποτε θα πρέπει να αποθηκεύσετε στο σακίδιο σας, οξυζενέ και φυσιολογικό ορό μαζί με έναν αιμοστατικό επίδεσμο. 
Καλό θα σας κάνει, κακό όχι. Προχθές σύρθηκα περίπου δέκα μέτρα από την πλαγιά του ηφαιστείου στο Σουσάκι, έσχισα το χέρι μου και ας ήξερα τον τρόπο για να σταματήσω την κάθοδο μου ομαλά από την πλαγιά. 
Χρησιμοποίησα το φαρμακείο μου, καθάρισα και απολύμανα το τραύμα και όλα κύλησαν ομαλά, συνεχίζοντας την εξερεύνηση μας. 
Αν δεν το είχα μαζί μου, θα έπρεπε να φύγω και να ψάξω για φαρμακείο στο πουθενά και κυριακάτικα. Όπου και να πάτε ένα μικρο φαρμακείο είναι αναγκαίο καλό και αχρείαστο ας είναι.






















Ηφαίστειο Σουσάκι II.










Ηφαίστειο Σουσάκι.

Το ηφαίστειο Σουσάκι βρίσκεται κοντά στους αγίους Θεοδώρους, στο Ν,Δ τμήμα του Σαρωνικού κόλπου. 
Βρίσκεται σε ύψος 200 μέτρων στους πρόποδες των Γερανείων και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε πριν 2,7 εκατομμύρια χρόνια. 
Στην περιοχή υπάρχει έντονη εκπομπή θερμών αερίων ακόμα και σήμερα, όπως μεθανίου, διοξείδιο του άνθρακα, υδροθείου, υδρογόνου, διοξειδίου του θείου και ηλίου. 
Τα συγκεκριμένα αέρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης, μέσα από φυσικές και τεχνητές οπές που υπάρχουν στο έδαφος και στα τοιχώματα του φαραγγιού. 
Οι τεχνητές τρύπες ανοίχτηκαν για την εξόρυξη θειαφιού. Επίσης σε πολλά σημεία της περιοχής, είναι έντονη η μυρωδιά του θειαφιού. Αέρια εκλύονται όλο το χρόνο, όμως το θέαμα της εξόδου τους από τα στόμια των οπών είναι πιο εντυπωσιακό όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω αέρια προκαλούν εξαλλοίωση και αποσάθρωση στα πετρώματα, δημιουργώντας παράξενους σχηματισμούς. 
Αν θελήσετε κάποια στιγμή να επισκεφθείτε την περιοχή, αποφύγετε να μπείτε στις οπές που βρίσκονται στα τοιχώματα του φαραγγιού διότι είναι έξοδοι αερίων και θα το καταλάβετε από την εξαλλοίωση την άσπρη σκόνη. 
Προπάντων αποφύγετε τις δυο κεντρικές, τα αέρια είναι πολύ έντονα και ζεστά. 
Επίσης προσέξτε την εξαλλοίωση των πετρωμάτων που δημιουργούν την άσπρη σκόνη διότι είναι ασταθές και μπορείτε να γλιστρήσετε ανά πάσα στιγμή. 
Αν θέλετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε για τις φωτογραφίες και τα πετρώματα, κάντε το χωρίς κανένα δισταγμό.

































Κρύσταλλοι Γύψου.

Κρύσταλλοι γύψου, καθαρισμένοι και γυαλισμένοι από την χθεσινή μας εξόρμηση στο ηφαίστειο Σουσάκι.