Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Για όλους εμάς που μας αρέσει να κάνουμε βόλτες στο δάσος και το βουνό και να πεζοπορούμε ελεύθερα εκτός μονοπατιών, καλό θα είναι να προσέχουμε που βαδίζουμε και που πατάμε.
Υπάρχουν άπειρα σημεία στο βουνό που το έδαφος είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες πεσμένα κλαδιά, φύλλα και ξερά χόρτα, δώστε μεγάλη προσοχή στις περιοχές με τις περισσότερες πεσμένες πευκοβελόνες.
Από κάτω τους κρύβονται παγίδες που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
Μια από όλες αυτές που θα μας κάνει να χάσουμε την ισορροπία μας και να πέσουμε κάτω, είναι ο θάμνος από άγρια σπαράγγια.
Τα άγρια σπαράγγια είναι χαμηλός θάμνος πράσινου χρώματος και αποτελείτε μόνο από αγκάθια. Την άγρια σπαραγγιά την συναντάμε σχεδόν παντού.
Όπου υπάρχουν πεύκα θα βρείτε και άγρια σπαράγγια, είναι ένα από τα λίγα φυτά που μπορεί να επιζήσει κάτω από τις πευκοβελόνες.
Πολλά μέρη του φυτού, έχουν την ιδιότητα να απομακρύνονται από τον κύριο θάμνο, για να γαντζωθούν και να πλέξουν τα κλαδιά τους κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο φυτό, θάμνο η κορμό δέντρου.
Όταν υπάρχουν πευκοβελόνες στο έδαφος, πολλά μέρη του φυτού βρίσκονται από κάτω και δεν μπορούμε να τα δούμε, με αποτέλεσμα να μπερδευτούμε σε αυτά.
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε πως είναι ο θάμνος αυτός, πόσο μακριά απομακρύνετε για να πλέξει τα κλαδιά του, και πόσο εύκολο είναι να μπλέξουμε τα πόδια μας, να πέσουμε κάτω και να τραυματιστούμε. Επίσης τα κλαδιά του θάμνου έχουν μεγάλη αντοχή και δεν σπάνε εύκολα αν μπλεχτεί το πόδι μας.
Προσοχή λοιπόν στις πεζοπορίες σας για τυχών άγρια σπαράγγια και την αποφυγή τούς.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ

Το τσεκούρι μας η το μαχαίρι μας, καλό θα είναι μετά την χρήση του να καθαρίζετε και να λαδώνετε με ένα πανάκι.
Όσο πιο περιποιημένη διατηρούμε την λεπίδα μας, τόσο πιο πολλά χρόνια θα αντέχει και θα εκτελεί καλύτερα της εργασίες της.
Μην αφήνουμε την λεπίδα του τσεκουριού η του μαχαιριού μας, με βρώμες, υγρασία, και κόλλες από διάφορα φρούτα και φαγώσιμα.
Υπάρχουν ειδικά λάδια στο εμπόριο που είναι κατάλληλα για αυτήν την δουλειά, επίσης το λάδι για την συντήρηση όπλων είναι εξίσου καλό και μας κάνει και αυτό.
Ένα καλό λιπαντικό σπάει που χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό καιρό και είναι άψογο στον καθαρισμό και στο λάδωμα και δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας, είναι το WD-40.
Καθαρίζει και προστατεύει, απομακρύνει την υγρασία και τις σκουριές, λιπαίνει τις λεπίδες μα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην παρακάτω φωτογραφία, στην αριστερή πλευρά, θα δείτε βρώμικα σημεία και κολλά σε 4 τσεκούρια και 2 μαχαίρια, στην δεξιά πλευρά, η κόλλα και οι βρώμες έχουν εξαφανιστεί με την χρήση του λιπαντικού σπρέι.
Δεν διαφημίζω το προϊόν, αλλά κάποια πράγματα είναι καλό να τα γνωρίζουμε.


ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Κατασκευή πρόχειρου καταφυγίου δυο ατόμων από δέντρα.