Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Προετοιμασία πεζοπορίας μέρος πρώτο.



Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε πεζοπορία στο βουνό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ορισμένα βασικά βήματα.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να την οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται, για να μην υπάρξουν λάθη και ατυχήματα.

Υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν την πεζοπορία τους, χωρίς να ξέρουν τι κάνουν.

Αν ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα, θα είμαστε ασφαλείς και προετοιμασμένοι για οτιδήποτε και αν μας συμβεί.


Λέμε στην οικογένεια μας, σε κάποιον φίλο η γνωστό, που θα πάμε και την ώρα που θα επιστρέψουμε.


Παίρνουμε μαζί μας πάντα νερό, ανάλογα με την απόσταση της διαδρομής που θα διανύσουμε. Καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας 1,50 λίτρο νερό,αν είναι καλοκαίρι το διπλάσιο.


Φοράμε τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα με την περίοδο που θα οργανώσουμε την πεζοπορία μας. Μια επιπλέον φανέλα η μπλούζα θα πρέπει να υπάρχει πάντα μέσα στο σακίδιο μας, σε περίπτωση που ιδρώσουμε. Τα ρούχα που θα φορέσουμε, θα πρέπει να είναι άνετα και όχι εφαρμοστά. Πρέπει να κρατάμε το σώμα μας πάντα στην σωστή θερμοκρασία και να παραμένουμε στεγνοί για να μην αρρωστήσουμε. Τα διαδοχικά στρώματα ρουχισμού,είναι ότι το καλύτερο.


Τα παπούτσια που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι ορειβατικά μποτάκια η αρβύλες και να διαθέτουν αντιολισθητική σόλα για να μην γλιστράνε. Δώστε μεγάλη βάση στα υποδήματα που θα χρησιμοποιήσετε και κυρίως τον χειμώνα, λόγο βροχής,υγρασίας,πάγου και λάσπης.


Αν δεν γνωρίζουμε την περιοχή που θα επισκεφθούμε, η το μονοπάτι που θα διασχίσουμε, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας χάρτη και πυξίδα. Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτά τα δυο,εκτός αν η διαδρομή είναι πολύ μικρή και είναι μέσα στην πόλη.


Μένουμε πάντα μέσα στο μονοπάτι που ακολουθούμε και δεν απομακρυνόμαστε ποτέ από αυτό. Πρέπει να είσαι πολύ έμπειρος για να πεζοπορήσεις εκτός μονοπατιών, η να έχεις μαζί σου κάποιον οδηγό που γνωρίζει καλά την περιοχή.


Έχουμε πάντα μαζί μας γυαλιά ηλίου, θα μας χρειαστούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και κυρίως αυτά που αλλάζουν φακούς.


Το 70% της απώλειας σωματικής θερμότητας διαφεύγει από το κεφάλι, τον σβέρκο και τον λαιμό. Αυτά τα τρία σημεία, πρέπει να τα κρατάμε πάντα στεγνά και ζεστά. Ένα καπέλο, φουλάρι η σκούφος, θα εμποδίσει να συμβούν τα παραπάνω. Την κουκούλα δεν την συνιστώ,διότι όταν γυρίσουμε υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούμε γιατί δεν παίρνει την κλίση του κεφαλιού όπως κάνει το καπέλο.


Προετοιμάζουμε κατάλληλα το σακίδιο μας, δίχως να κουβαλάμε περιττά αντικείμενα. Ένα σακίδιο 35 λίτρων είναι αρκετό για μια ημερήσια πεζοπορία. Αν δεν έχετε σακίδιο και θέλετε να αγοράσετε,επιλέξτε αυτό που έχει κάλυμμα για την βροχή στο πάνω μέρος του. Τα περισσότερα σακίδια δεν είναι αδιάβροχα.


Έχουμε πάντα μαζί μας μαχαίρι,πολυεργαλείο και σπινθηριστή. Δεν ξεκινάμε ποτέ την πεζοπορία η το ταξίδι μας δίχως αυτά.


Αν χρειαστεί να διανυκτερεύσουμε,θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί τον κατάλληλο υπνόσακο ανάλογα με το που θα πάμε και τις καιρικές συνθήκες τις περιοχής. Μπορούμε επίσης να έχουμε μαζί μας προαιρετικά, μουσαμά και τέντα.


Αν η πεζοπορία σας είναι μονοήμερη, πάρτε μαζί σας μικρά σνακ η έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα. Αν τώρα διαρκεί παραπάνω, θα χρειαστείτε μαγειρικό εξοπλισμό. Για μικρές πεζοπορίες, οι ξηροί καρποί, οι ράβδοι ενέργειας και τα αποξηραμένα φρούτα, είναι ότι πιο καλύτερο.


Δεν ξεχνάμε το φαρμακείο μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας η να αγοράσουμε ένα ταξιδιού. Τοποθετείτε πάντα στην κορυφή του σακιδίου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μας είναι εύκαιρο.


Ένα κιτ επιβίωσης είναι αναγκαίο για τις εξορμήσεις μας και θα πρέπει να το έχουμε πάντα περασμένο στην ζώνη μας.


Αυτό ήταν το πρώτο μέρος, θα συνεχίσουμε την αναφορά μας με το δεύτερο και τελευταίο μέρος, στο επόμενο άρθρο.