Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Κάλυψη - απόκρυψη - κίνηση και η τεχνική του καμουφλάζ (μέρος πρώτο).


Οι σημερινοί άνθρωποι που δεν έχουν λάβει βασικές γνώσεις και τεχνικές επιβίωσης, θα νιώσουν αρκετά μειονεκτικά όταν θα χρειαστεί για να επιβιώσουν να περιπλανηθούν μέσα στα δάση, την άγρια φύση και τις αγροτικές περιοχές.
Δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις κακουχίες και τις δυσκολίες που θα τους παρουσιαστούν στο ύπαιθρο με αποτέλεσμα να παραδοθούν στο έλεος του θεού.
Για να τα καταφέρεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις όπως κάνουν τα ζώα.
Θα πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τους ήχους, τις μυρωδιές και να είσαι σε θέση να μπορείς να εντοπίσεις διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν και σχετίζονται με το άνθρωπο.
Όπως για παράδειγμα αποτυπώματα στο έδαφος, σπασμένα κλαδιά, φράχτες, ομιλία, κατοικίδια ζώα, οχήματα, καπνός, ανθρώπινα απόβλητα και άλλα πολλά.
Θα πρέπει να είσαι στην θέση ώστε να μπορείς να ακούσεις η να μυρίσεις τους ανθρώπους πριν καν τους δεις.
Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνεις ένα με την φύση η την περιοχή που θα βρίσκεσαι και να γίνεις κομμάτι της μαθαίνοντας όλα της τα μυστικά.
Όταν μετακίνησε, θα πρέπει να το κάνεις ομαλά και χωρίς απότομες η γρήγορες κινήσεις δημιουργώντας θορύβους που θα σε κάνουν αντιληπτό και να σταματάς ανά τακτά διαστήματα για να ελέγχεις την περιοχή που βρίσκεσαι, με την ακοή, την όσφρηση και την όραση σου για τυχών ενδείξεις ανθρώπων.
Αν εντοπίσεις ανθρώπους, θα πρέπει να καλυφθείς η να τους αποφύγεις.
Αν χρειαστεί να καλυφθείς, θα πρέπει να κάνεις τα εξής για να μην σε καταλάβουν.
Πρώτα από όλα, τα ρούχα που θα φοράς θα πρέπει να αρμόζουν με το περιβάλλον που βρίσκεσαι και να μην είναι αντίθετα.
Αν βρίσκεσαι για παράδειγμα στην φύση η σε μια αγροτική περιοχή, τα ρούχα που θα φοράς θα πρέπει να είναι καφέ, πράσινα, παραλλαγή ερήμου η παραλλαγή ξηράς.
Αν βρίσκεσαι σε μια αστική περιοχή, θα πρέπει να είναι γκρι, μπλε η παραλλαγή πόλεως.
Επίσης θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα στο να μην φαίνεται η σκιά σου, η σιλουέτα σου,
η κίνηση σου, η λάμψη σου, το σχήμα σου και ο διαχωρισμός σου από την ομάδα αν βρίσκεσαι.
Για να πετύχεις με ακρίβεια τα παραπάνω, θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποιες βασικές τεχνικές που είναι:

Α - Κρατάς την σκιά σου πάντα στο σκοτάδι, ώστε να μην γίνεις αντιληπτός από τους άλλους και προσπαθείς να βαδίζεις και να κρύβεσαι μέσα σε αυτό.
Β – Το ίδιο ισχύει και για την σιλουέτα σου, δεν πρέπει να ξεχωρίζει από τους ανοιχτούς σε χρώμα τοίχους, τα αυτοκίνητα, τα φώτα και γενικά οτιδήποτε που μπορεί να σε βλάψει και να προδώσει την θέση σου.
Γ – Η κίνηση σου θα πρέπει να είναι προσεκτική και αθόρυβη, η παραμικρή απότομη κίνηση η θόρυβος που θα κανείς, θα τραβήξει την προσοχή αμέσως.
Δ – Η αντανάκλαση προδίδει αμέσως, για αυτό δεν πρέπει να φοράς γυαλιστερά αντικείμενα όπως, κοσμήματα, ρολόγια, γυαλιά και γενικά ότι αντικατοπτρίζει την λάμψη.
Ε – Μεταμφίεσε το σχήμα σου όσο πιο καλά μπορείς για να σπάσεις το περίγραμμα του και να περνάς απαρατήρητος.
Χρησιμοποίησε κουρέλια, υφάσματα, χόρτα, φυλλώματα, κλαδιά η ότι άλλο βρεις για να πετύχεις τον σκοπό σου.
Ζ – Εάν κίνησε μαζί με άλλους η είσαι μέλος σε μια ομάδα, θα πρέπει να διαχωριστείτε και να μείνετε απλωμένοι, όχι πάρα πολύ όμως, μέχρι εκεί που βλέπει ο ένας τον άλλον.
Τα μέλη της κάθε ομάδας διαχωρισμού, θα πρέπει να είναι τρία τουλάχιστον.


Για να έχει αποτελέσματα η κάλυψη σου θα χρειαστείς και ένα καλό καμουφλάζ.
Όταν θα βρίσκεσαι για παράδειγμα σε μια άγονη περιοχή, θα πρέπει να καμουφλαριστείς με τα χρώματα της όποια και αν είναι αυτά.
Το ίδιο ισχύει και όταν θα βρίσκεσαι στο δάσος, σε χιονισμένα εδάφη, σε αγροτικές και αστικές περιοχές.
Θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεις και να συνδυάζεις την εμφάνιση σου με το περιβάλλον που βρίσκεσαι.
Δεν κρύβεσαι ποτέ σε εμφανή η απομονωμένα σημεία, διότι είναι τα πρώτα που θα ψάξουν οι άλλοι.
Ψάξε και βρες σημεία που δεν θα μπορεί να αντιληφθεί ο εχθρός, η σημεία που δεν θα διακρίνεσαι εύκολα.
Το πρόσωπο σου, ο λαιμός σου και κάθε εκτεθειμένο μέρος του σώματος σου, θα πρέπει να είναι καμουφλαρισμένο.
Μπορείς να το πετύχεις αυτό χρησιμοποιώντας λάσπη, στάχτη και κάρβουνο.
Αν δεν διαθέτεις τίποτα από όλα αυτά, κάλυψε το πρόσωπο και τον λαιμό σου με ένα κασκόλ, φουλάρι, μπαλακλάβα η ότι άλλο σου βρίσκετε εύκαιρο και τα χέρια σου με γάντια.
Στην συνέχεια, απομάκρυνε από πάνω σου οτιδήποτε κάνει θόρυβο, όπως κέρματα, κλειδιά, αντικείμενα που κρέμονται στον εξοπλισμό η στο παντελόνι σου, βγάλε ότι κοσμήματα φοράς και κάνουν θόρυβο και βεβαιώσου ότι δεν κουβαλάς πάνω σου η στον εξοπλισμό σου κάτι που δημιουργεί αντανάκλαση.
Ένα βασικό προσόν που πρέπει να έχεις για να μην γίνεις αντιληπτός, εκτός από την κάλυψη και το καμουφλάζ, είναι ο βηματισμός σου.
Θα πρέπει πάντα να κινείσαι ήσυχα και προσεκτικά.
Θα πρέπει να αποφεύγεις να κυκλοφορείς σε ανοιχτά σημεία και δρόμους και θα πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή στον βηματισμό σου ώστε να είναι ήσυχος και ανάλαφρος αποφεύγοντας να πατήσει πάνω σε ξερά κλαδιά και φύλλα.
Αν βαδίζεις πάνω σε αυτά, εκτός από τον θόρυβο που θα προκαλέσουν, θα δημιουργηθεί και μονοπάτι που θα είναι ορατό και θα μπορούν άνετα να σε ακολουθήσουν.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που έχουν λάσπη η άμμο.
Αν μπορείς βάδιζε πάνω σε πέτρες για να μην δημιουργείς ίχνη, αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει συνεχώς να ελέγχεις τον βηματισμό σου και να εξαφανίζεις κάθε ίχνος του.
Ποτέ δεν θα χρησιμοποιείς κολόνιες, αρώματα, έντονα σαπούνια και τροφές που μυρίζουν πολλή.
Δεν αφήνεις για κανένα λόγο πίσω σου σκουπίδια και δίνεις μεγάλη προσοχή όταν θα χρειαστεί να κάνεις την ανάγκη σου.
Τα ανθρώπινα απόβλητα και τα απορρίμματα, θα πρέπει να απορρίπτονται μόνο σε ασφαλές μέρος και όχι σε εχθρική περιοχή.
Όσο καλά και αν είσαι καμουφλαρισμένος, όταν θα έχεις πάνω σου έντονες μυρωδιές θα σε προδώσουν αμέσως.
Θα πρέπει πάντα να μετακίνησε από το ένα σημείο κάλυψης στο άλλο και τα όρια σου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα σαράντα μέτρα, είτε είναι μέρα, είτε είναι νύχτα.
Κάθε φορά που θα σταματάς σε κάποιο σημείο κάλυψης εντός των ορίων, θα πρέπει να ανιχνεύεις για τυχόν ανθρωπινή παρουσία με όλες σου τι αισθήσεις και στην συνέχεια να μετακίνησε στο επόμενο σημείο που έχεις βρει.
Θα πρέπει να γνωρίζεις πάντα την επόμενη σου κίνηση και όχι να την βρίσκεις στην διαδρομή.
Να γνωρίζεις ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να περάσεις μέσα από μια κατοικημένη περιοχή, εμπόλεμη ζώνη η περιοχή με ανεπιθύμητες δυνάμεις, είναι να μετακινηθείς όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Θα πρέπει να έχεις πάντα ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και να βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορση για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να αμυνθείς.
Η ταχύτητα με την οποία θα μετακίνησε όταν θα ταξιδεύεις, θα εξαρτηθεί από το αν είναι ημέρα η νύχτα.
Επίσης ο τύπος του εδάφους παίζει μεγάλο ρόλο στην μετακίνηση σου, διότι όσο πιο ομαλό είναι τόσο πιο εύκολα θα βαδίζεις πάνω σε αυτό ενώ αν είναι δύσβατο και με πολλές δυσκολίες, θα μετακίνησε πολύ πιο αργά.
Μεγάλο ρόλο παίζει και το αν στην περιοχή που θα βρίσκεσαι θα υπάρχουν άνθρωποι, περιπολίες, καταλύματα η αντίπαλες δυνάμεις.
Ποτέ δεν θα πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου και να τον φέρνεις στα όρια, γιατί σε μια κατάσταση που θα χρειαστεί να αμυνθείς η να τρέξεις, δεν θα μπορείς να ανταποδώσεις.
Μην σπαταλάς άδικα την ενέργεια σου και κράτα πάντα αποθεματικό.
Εάν θα χρειαστεί για κάποιον λόγο να τρέξεις, να διανύσεις το πολύ εκατό μέτρα και στην συνέχεια να επιβραδύνεις τον βηματισμό σου και να συνεχίσεις προσεκτικά και ήσυχα μέχρι να βρεις το επόμενο σημείο που θα καλυφθείς.
Πάντα θα καλύπτεις τα σημάδια και τα ίχνη που αφήνεις για να μην γίνεις αντιληπτός.
Δεν θα χρησιμοποιείς ποτέ εύκολες και προφανείς διαδρομές μα το αντίθετο.
Μετακινήσου από σημεία που θα είναι δύσκολα να περαστούν από τους περισσοτέρους η σημεία που δεν γίνονται αντιληπτά.
Η διάρκεια της στάσης σου για ξεκούραση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δέκα λεπτά ανά ώρα για να μην χαλαρώνεις, εκτός αν μετακίνησε μέσα από πολύ δύσβατες περιοχές η υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σε τέτοιες περιοχές, θα κρίνεις την ξεκούραση σου βάση των αντοχών σου.
Αν τώρα θα χρειαστεί να διασχίσεις κάποιο δρόμο η μονοπάτι που θα σου κάνει την διαδρομή πιο εύκολη, θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή διότι μπορεί εσύ να πλοήγησε πιο άνετα μέσα από αυτά, αλλά θα το κάνουν και άλλοι και επίσης αν υπάρχουν εχθρικές δυνάμεις, θα παρακολουθούν τα σημεία αυτά αδιαλείπτως.
Όταν θα χρειαστεί να περάσεις από μια αστική περιοχή, κάποιον λόφο η ανοιχτό πέρασμα, απόφυγε το όσο πιο πολύ μπορείς και προσπάθησε να διανύσεις την διαδρομή περιμετρικά.
Σε περίπτωση τώρα που θα πρέπει αναγκαστικά να περάσεις μέσα από μια αστική περιοχή που θα φυλάγεται με σκοπούς, κάτι που δεν στο συνιστώ, θα πρέπει να κρατήσεις χαμηλό προφίλ και να συρθείς για να μην σε δουν.
Αν βρεις φράχτη η συρματοπλέγματα, θα πρέπει να τα κόψεις για να περάσεις μέσα από αυτά.
Για να το κανείς αυτό σωστά χωρίς να το δουν οι άλλοι, θα πρέπει να κόψεις τον φράχτη χαμηλά και στην συνέχεια να καλύψεις το άνοιγμα η να συνδέσεις τα σύρματα του.
Το ίδιο ισχύει και για το συρματόπλεγμα.
Ποτέ δεν θα κόψης τα επάνω μέρη του φράχτη γιατί θα φανούν αμέσως.
Για να συρθείς μέσα από μια εχθρική περιοχή η να χρειαστεί να περάσεις μέσα από ένα φράχτη η συρματοπλέγματα, θα πρέπει να είσαι άριστα εκπαιδευμένος.
Πολύ φράχτες έχουν αισθητήρες κίνησής η ηλεκτροφόρα καλώδια που μόνο οι γνώστες ξέρουν να ξεχωρίζουν.
Αν δεν έχεις λάβει τέτοια εκπαίδευση απόφυγε το διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Επίσης τέτοιες περιοχές παρακολουθούνται συνεχώς με φύλακες που βρίσκονται σε γέφυρες, ψηλά κτήρια, σκοπιές, σταυροδρόμια, λόφους και άλλα συναφή μέρη.
Επίσης να γνωρίζεις ότι όταν ο καιρός είναι άστατος και επικρατούν καιρικά φαινόμενα, μπορείς να κίνησε πιο άνετα διότι καλύπτονται οι ήχοι και τα ίχνη σου από τον θόρυβο που επικρατεί και την βροχή.
Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσουμε για το πως θα μετακίνησε με ασφάλεια την νύχτα.

ΚΑΛΥΨΗ - ΑΠΟΚΡΥΨΗ 

https://youtu.be/raMB6ywVwYw