Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πως να αποφύγουμε τα φίδια και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά ( μέρος πρώτο ).

Υπάρχει αρκετός κόσμος που τρέφει μεγάλο φόβο για τα φίδια μόνο με το άκουσμα τους, φανταστείτε δηλαδή να τα αντικρίσουν και στο πέρασμα τους.
Αν γνωρίζουμε έστω και τα βασικά, θα εξαφανιστεί και ο μικρότερος φόβος που νιώθουμε για αυτά τα πανέμορφα πλάσματα.
Πρώτα από όλα, τα φίδια σπάνια θα επιτεθούν σε άνθρωπο και στην χώρα μας η πιθανότητα αυτή είναι απειροελάχιστη.
Γενικά τα φίδια αποφεύγουν τον άνθρωπο και μόλις νιώσουν τους κραδασμούς από τα βήματα του θα απομακρυνθούν, θα κρυφτούν, η θα κουλουριαστούν για μην γίνουν αντιληπτά.
Η μοναδική περίπτωση που ένα φίδι θα επιτεθεί, είναι μόνο όταν θα ενοχληθεί.
Για αυτό τον λόγο, όταν θα βρισκόμαστε στην φύση θα πρέπει να είμαστε πάρα πολλή προσεχτικοί και να αποφύγουμε τα εξής.

( 1 ) Μαθαίνουμε για τα φίδια της περιοχής που θα επισκεφθούμε.

Πριν ξεκινήσετε για κάποιο ταξίδι η υπαίθρια περιπέτεια σε περιοχή που δεν έχετε ξανά επισκεφτεί, μάθετε για τα φίδια που κατοικούν εκεί.
Είναι σημαντικό να μάθετε τα δηλητηριώδη και τα μη δηλητηριώδη φίδια που υπάρχουν στην περιοχή και πως να τα αναγνωρίζετε.
Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την περιοχή που μένετε οι τις περιοχές που πεζοπορείτε καθημερινά.
Ένας καλός οδηγός αναγνώρισης, είναι το βιβλίο αμφίβια και ερπετά της Ελλάδας.

( 2 ) Αποφεύγουμε περιοχές με θάμνους, ψηλό γρασίδι και πλούσια βλάστηση.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε να πεζοπορούμε ανάμεσα από ψηλό γρασίδι, ξερά χόρτα, θάμνους, πετρώδεις και ξερές περιοχές και σημεία που η βλάστηση είναι πλούσια.
Παραμένουμε πάντα στο μονοπάτι που βαδίζουμε για να έχουμε καλύτερη ορατότητα και να διακρίνουμε πιο εύκολα τα σημεία που διασχίζουμε.
Δεν φοράμε πότε σαγιονάρες, παντόφλες και αθλητικά η χαμηλά παπούτσια που δεν ξεπερνάνε σε ύψος τον αστράγαλο μας.
Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται σε αυτό το σημείο του σώματος από απροσεξία του θύματος.
Φοράμε πάντα ορειβατικά μποτάκια οι αρβύλες και δεν ξεχνάμε πότε ότι το παντελόνι μας πρέπει να είναι μακρύ και όχι βερμούδα η σορτς.
Τα φίδια χρησιμοποιούν την φυσική κάλυψη του περιβάλλοντος για να προστατευτούν από τους θηρευτές τους, να αποφύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες και να κυνηγήσουν πιο εύκολα τα θηράματα τους.

( 3 ) Δεν βάζουμε πότε χέρια και πόδια ανάμεσα σε σχισμές βράχων και τρύπες που βρίσκονται στο έδαφος.

Δεν τοποθετούμε ποτέ τα χέρια μας μέσα σε τρύπες, σχισμές η λαγούμια που βρίσκονται στο έδαφος.
Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια μας.
Επίσης δεν βάζουμε τα χέρια μας ανάμεσα σε θάμνους, ψηλά χόρτα, βάτα, εσοχές δέντρων και βράχων, αν χρειαστεί να το κάνουμε, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο φίδι.
Δεν κόβουμε ποτέ λουλούδια που βρίσκονται μπροστά από τέτοια είδη φυτών διότι είναι πολύ επικίνδυνο και αν μάλιστα κρύβετε και κάποιο φίδι εκεί που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, θα δεχθούμε επίθεση χωρίς να το καταλάβουμε.
Αν για παράδειγμα μας πέσει κάποιο αντικείμενο μέσα στα χόρτα, κοντά σε κάποιο θάμνο,
ανάμεσα σε πέτρες η σχισμές βράχων, η σε κάποια τρύπα που βρίσκετε στο έδαφος, δεν σκύβουμε ποτέ να το πιάσουμε με το χέρι μας.
Παίρνουμε ένα μακρύ κλαδί η ξύλο και απομακρύνουμε το αντικείμενο από το σημείο που έχει πέσει με αυτό.
Μπορεί το φίδι να βρίσκετε δίπλα μας και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Άλλα σημεία που θα συναντήσουμε φίδια είναι σε αχυρώνες, καλλιέργειες και περιβόλια που καλό θα είναι να αποφεύγουμε λόγο πυκνής βλάστησης, η να φοράμε πάντα ψηλές και χοντρές μπότες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα φίδια δεν σκάβουν τρύπες και χρησιμοποιούν τις ήδη υπάρχων από άλλα ζώα για να κρυφτούν η να δημιουργήσουν την φωλιά τους.
Επομένως αν συναντήσουμε μια τέτοια τρύπα στο έδαφος, υπάρχει περίπτωση να είναι σκαμμένη από άλλο ζώο και καλό θα είναι να μην πλησιάσουμε πολύ κοντά η να βάλουμε τα χέρια μας διότι μπορεί να υπάρχει μέσα φίδι.

( 4 ) Τα φίδια σκαρφαλώνουν στα δέντρα.

Πολλά φίδια σκαρφαλώνουν πάνω στα δέντρα είτε για να βρουν την λεία τους, είτε για να λιαστούν στον ήλιο η για να κρυφτούν.
Στην χώρα μας υπάρχουν τέτοια φίδια και είναι και πάρα πολύ καλοί αναρριχητές, κάποια από αυτά έχουν την δυνατότητα να ανεβαίνουν σε ψηλότερα σημεία των δέντρων ενώ άλλα στα πιο χαμηλά.
Στο τέλος του άρθρου, θα σας αναφέρω το κάθε είδος αναλυτικά.
Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή όταν θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε σε κάποιο δέντρο, η όταν περνάμε κάτω από αυτό και έχει χαμηλά η κρεμασμένα κλαδιά.
Λόγω του τέλειου καμουφλάζ που παίρνουν τα φίδια, άνετα μπορούμε ένα φίδι να το περάσουμε για κλαδί.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν διότι τα φίδια μπορούν να κρύβονται σχεδόν παντού.

( 5 ) Κατάλληλος ρουχισμός.

Το ανέφερα παραπάνω αλλά θα το ξαναπώ.
Φοράμε πάντα τον κατάλληλο ρουχισμό και όχι βερμούδες, στενά παντελόνια και πολύ λεπτά, σανδάλια, αθλητικά η υφασμάτινα παπούτσια που δεν ξεπερνάνε τον αστράγαλο μας.
Το παντελόνι μας θα πρέπει να είναι μακρύ και φαρδύ και τα παπούτσια μας ορειβατικά μποτάκια η αρβύλες που θα ξεπερνούν τον αστράγαλο μας.
Έχουμε πάντα τα κορδόνια μας καλά δεμένα και δεν αφήνουμε ποτέ τα παπούτσια μας χαλαρά για να μην έχουν κενά.
Μποτάκια κατασκευασμένα από δέρμα η άλλα χοντρά υλικά, είναι πολύ πιο δύσκολο να τρυπηθούν σε ένα πιθανό δάγκωμα από ότι τα υφασμάτινα η αυτά από καμβά.
Τα χαλαρά μακρυά παντελόνια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα στενά, διότι αν δαγκωθεί υπάρχει λιγότερη πιθανότητα τα πρόσθια δόντια του φιδιού να φτάσουν στο δέρμα μας.
Αν το παντελόνι μας έχει χοντρή ύφανση και όχι λεπτή, τόσο το καλύτερο.

( 6 ) Σημεία ακατάλληλα για στήσιμο σκηνής.

Αποφεύγουμε να κατασκηνώνουμε κοντά σε πεσμένους κορμούς και μεγάλα δέντρα με τρύπες οι κουφάλες, βραχώδεις περιοχές η ψηλό γρασίδι, ξερά χόρτα και καλαμιές, φράχτες, θάμνους, βάλτους και πολύ κοντά σε λίμνες.
Αν θα χρειαστεί να κατασκηνώσουμε σε ένα τέτοιο σημείο θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και κυρίως το βράδυ γιατί πολλά φίδια είναι νυχτόβια.
Αφού έχουμε τελειώσει με το στήσιμο της σκηνής μας, ελέγχουμε πάρα πολύ καλά για τυχών επισκέπτες και στην συνέχεια όταν θα πάμε για ύπνο κλείνουμε όλες τις εισόδους ώστε να μην υπάρχει κανένα σημείο ανοιχτό.
Το ίδιο κάνουμε και όταν βρισκόμαστε εκτός σκηνής, δεν την αφήνουμε ποτέ ανοιχτή και κλείνουμε πάντα πολύ καλά όλα τα φερμουάρ της.
Έχουμε πάντα φακό μαζί μας για να ελέγχουμε τον χώρο και κυρίως το βράδυ που θα χρειαστεί ίσως να πάμε για την ανάγκη μας.
Τα παπούτσια μας καλό θα είναι να τα έχουμε μέσα στην σκηνή μας αν βέβαια είναι εφικτό αυτό, αν δεν είναι, τότε τοποθετούμε δυο κλαδιά στο έδαφος γύρω στο ένα μέτρο το καθένα και βάζουμε τα παπούτσια μας ανάποδα πάνω σε αυτά.
Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να φωλιάσει κανένα φίδι μέσα σε αυτά εκτός από κάνα έντομο η αράχνη.
Σε περιοχές πάντως που φύεται δεντρολίβανο, σπάνια θα συναντήσουμε φίδια.

( 7 ) Δεν κολυμπάμε ποτέ σε λίμνες εκτός αν τις γνωρίζουμε πολύ καλά.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί αν θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε σε μια λίμνη η να ψαρέψουμε σε αυτήν ειδικά μετά από έντονη βροχή.
Πολλά φίδια μετά από έντονες βροχοπτώσεις, καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια λόγω πλημμύρας της περιοχής η της φωλιάς τους η επειδή απλά τα έχει παρασύρει η δύναμη του νερού.
Εκτός από αυτά υπάρχουν και τα νερόφιδα, αν και είναι ακίνδυνα, κάποιος που δεν τα γνωρίζει θα τρομάξει στο αντίκρισμα τους.
Στην χώρα μας τα φίδια που εισέρχονται και μέσα στο νερό είναι το Νερόφιδο Natrix Natrix, το Λιμνόφιδο Natrix Tessellata, η Οχιά της Μήλου Macrovipera Schweizeri που υπάρχει περίπτωση να την συναντήσουμε στις όχθες μικρών ρυακιών, η Οθωμανική Οχιά Montivipera Xanthipa που πολλές φορές καταλαμβάνει όχθες ρυακιών και παρυφές βάλτων, η Οχιά Vipera Ammodytes που είναι ένας πάρα πολύ καλός κολυμβητής και συχνάζει κυρίως σε παραποτάμους και ο Αστρίτης Vipera Berus που απαντά και σε ορεινά ρυάκια και ποτάμια.