Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Λάθη αστικής επιβίωσης που στοιχίζουν ζωές ( μέρος δεύτερο ).

Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσουμε ποιο αναλυτικά για τα λάθη αστικής επιβίωσης και πως θα τα αποφύγετε ξεκινώντας από τα βασικά. Με την αφθονία ατελείωτων πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο και από πολλούς που ισχυρίζονται ότι είναι master στο είδος, σαν πρωτάρηδες θα κάνετε αρκετά λάθη πάνω στον τομέα αυτό χωρίς καν να φταίτε. 
Η λάθος μάθηση και τεχνική, είναι καταστροφική. 
Όλοι έχουμε κάνει λάθη ακόμα και εγώ, δεν το απορρίπτω όμως διότι είναι η διαδικασία της μάθησης. Για να μην κάνετε και εσείς τα ίδια λάθη, σας παραθέτω μια λίστα από αυτά. 

 Βιβλία επιβίωσης. 

 Ο περισσότερος κόσμος, αντλεί πλέων τις περισσότερες πληροφορίες που τον ενδιαφέρει από το διαδίκτυο. Μεγάλο λάθος διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα την πατήσετε. 
Υπάρχουν και αξιόπιστοι ιστότοποι που όσα λένε και ισχυρίζονται ισχύουν και είναι πραγματικά, αλλά για να τα πραγματοποιήσεις θα πρέπει συνεχώς να κάνεις την μάθηση πράξη ειδάλλως θα τα ξεχάσεις και δεν θα θυμάσαι τίποτα.
 Ότι και αν συμβεί, να ξέρεις ότι ένα καλό βιβλίο επιβίωσης θα σου σώσει την ζωή. Θα σου δώσει καλές αναφορές, τεχνικές και σημαντικές οδηγίες όπως για παράδειγμα, κατασκευή καταφυγίου, εύρεση τροφής, καθαρισμό νερού, ιατρική περίθαλψη και άλλες πάρα πολλές που το διαδίκτυο δεν θα μπορεί να σου δώσει. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, εξεγέρσεων η στην χειρότερη περίπτωση, πολέμου, το μόνο που κατά κάποιο τρόπο θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις θα είναι αυτό και όχι το διαδίκτυο διότι δεν θα υπάρχει. 

  Δεν εστιάζουμε στα υλικά αγαθά αλλά στις ικανότητες μας.

 Το ότι έχεις το σπίτι σου γεμάτο τρόφιμα, φάρμακα, εργαλεία και καλά βιβλία επιβίωσης, δεν πάει να πει ότι πρέπει και να επαναπαυτείς. Θα πρέπει να εστιάζεις στις ικανότητες σου για επιβίωση και για το πόσο σίγουρος είσαι για αυτές. 
Σε μια μεγάλη καταστροφή θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα επακόλουθα, η εξαρτάσαι από τα τρόφιμα, τα εργαλεία και τα βιβλία σου? Ότι μαθαίνεις θα πρέπει να το κάνεις πράξη, θα αντλείς πληροφορίες και τεχνικές από τα βιβλία σου και στην συνέχεια θα προσπαθείς να τις τελειοποιείς όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείς. 
Με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνεσαι όλο και καλύτερος αποθηκεύοντας όλες αυτές τις γνώσεις στο μυαλό σου, δίχως να έχεις πρόβλημα μήπως και τις ξεχάσεις όπως έκανες στα πρωταρχικά σου στάδια. Η τέχνη της επιβίωσης δεν είναι ούτε παιχνιδάκι όπως την παρουσιάζουν πολλοί, ούτε μόδα, είναι κάτι που υπάρχει ανέκαθεν από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν μπορείς να την μάθεις από την μια στιγμή στην άλλη. 

 Προετοιμάστε την οικογένεια σας. 

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πάρα πολλοί preppers, είναι ότι δεν εστιάζουν στην οικογένεια τους μαθαίνοντας τους τα βασικά και τα κάνουν όλα μόνοι τους. 
Αυτό θέτει την οικογένεια τους σε μεγάλο κίνδυνο διότι αν συμβεί μια καταστροφή και δεν είναι μαζί τους η τους έχει συμβεί κάτι, αυτοί θα βρεθούν απροετοίμαστοι και σε μειονεκτική θέση και δεν θα γνωρίζουν τι να κάνουν. Δεν χρειάζεται να μάθετε στην οικογένεια σας όσα γνωρίζετε και εσείς, απλά προετοιμάστε τους με τα βασικά. 
Φτιάξτε τους ένα σακίδιο με τα βασικά και μοιραστείτε μαζί τους κάποιες πληροφορίες και τεχνικές. 

Λίστα οργάνωσης. 

Σε ότι έχει σχέση με την προετοιμασία και τα αποθέματα που θέλει να έχει ο καθένας, δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις. Φτιάξτε μια λίστα ανάλογα με τις ανάγκες σας και ξεκινήστε τις αγορές σας με τα πιο αναγκαία. 
Οι βιαστικές κινήσεις χωρίς οργάνωση δημιουργούν πολλά λάθη και κοστίζουν άδικα χρήματα. Οργανωθείτε αργά και σταθερά, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός.

Αγορά προσωπικού εξοπλισμού. 

Πριν αγοράσετε τον εξοπλισμό σας ερευνήστε τον προσεχτικά. 
Διαβάστε σχετικές αναφορές για το συγκεκριμένο προϊόν από το διαδίκτυο, παρακολουθήστε βίντεο και κριτικές και ψάξτε για σχόλια πελατών για να δείτε αν αξίζει αυτό που θέλετε να αγοράσετε. 
Ο προσωπικός σας εξοπλισμός είναι το άλφα και το ωμέγα, για αυτό θα πρέπει να είναι άριστος και όχι του καλαθιού. Μακριά από κινέζικα, έχει γεμίσει το διαδίκτυο με κιτ επιβίωσης και διάφορα άλλα είδη εξοπλισμού που είναι παντελώς άχρηστα. 
Όλα αυτά είναι παιχνιδάκια για τα ανίψια μου και όχι για μια κατάσταση επιβίωσης. Δεν αντέχουν στην πίεση και σπάνε με το παραμικρό. Όπως λέει και ένας καλός φίλος, ότι πληρώνεις παίρνεις. Προτιμάτε τα καταστήματα της χώρας μας και όχι του εξωτερικού για να έχετε επαφή με τα προϊόντα που θέλετε να αγοράσετε. 

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό σας.

 Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας εξοπλισμό που αγοράσατε όποιος και αν είναι αυτός. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε κάθε αντικείμενο που βρίσκετε μέσα στο κιτ επιβίωσης σας ανάλογα με την χρήση του. Δεν αποθηκεύουμε ποτέ εξοπλισμό η κιτ επιβίωσης στο σακίδιο μας πριν τον δοκιμάσουμε. 
Με την δοκιμή βεβαιωνόμαστε ότι ο εξοπλισμός μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια κατάσταση επιβίωσης και δεν είναι ανεπαρκής.

 Να προετοιμάζεστε για τα πάντα. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον, πολλές φορές τα πιο απροσδόκητα είναι αυτά που συμβαίνουν πρώτα. Μην προετοιμάζεστε για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, προετοιμαστείτε εσείς και η οικογένεια σας για οτιδήποτε και αν συμβεί. 

 Εφεδρικό σχέδιο. 

Πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένα εφεδρικό σχέδιο και αν κάτι πάει στραβά, θα πρέπει να υπάρχει και τρίτο και τέταρτο. Όταν μια καταστροφή χτυπά, τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο. 
Θα σας δώσω μερικά απλά παραδείγματα. Σκέφτηκες ότι σε μια κατάσταση επιβίωσης θα μπορούσες να πάρεις την διαδρομή που είχες σχεδιάσει για να βγεις από την πόλη; Όχι, ο δρόμος έχει αποκλειστεί. Σκέφτηκες ότι θα μπορούσες να επισκεφτείς την κρυφή θέση σου; Όχι, μια επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων έχει κατασκηνώσει εκεί. Νόμιζες ότι είχες αρκετό φαγητό και νερό για να ζήσεις; Όχι, η καταστροφή διήρκεσε πάρα πολύ και τελείωσαν όλες οι προμήθειες σου. 
Σκέφτηκες ποτέ ότι θα χτυπήσεις; ΟΧΙ, αλλά χτύπησες. 
Σε μια καταστροφική κατάσταση, το μυαλό σας θα πρέπει να βρίσκει συνεχώς εφεδρικά σχέδια και να δημιουργεί πλάνα. 

 Κρυφός εξοπλισμός. 

 Όταν πρόκειται για προετοιμασία, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να κρατάτε όλες τις προμήθειες και μέρος του εξοπλισμού στην ίδια θέση. Κρατήστε μερικές από τις προμήθειες σας στο σπίτι, μερικές από αυτές στο αυτοκίνητό σας, η σε ένα υπόστεγο χωρίς υγρασία, σε ένα γκαράζ, στην τοποθεσία που έχετε ορίσει ως τόπο συνάντησης, η όπου αλλού θέλετε εσείς. 
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα μέρος του συνολικού σας αποθέματος, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε όταν η καταστροφή χτυπήσει. 

Μην λέτε στον κόσμο ότι είστε προετοιμασμένοι. 

Το είπα στο πρώτο μέρος και θα το ξαναπώ. Δεν λέμε σε κανένα για τις προετοιμασίες μας, τα αποθέματα μας και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. 
Σε μια μεταβατική σκληρή περίοδο, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει ακραία πράγματα και πράξεις για να παραμείνει στην ζωή. Γνωστοί και γείτονες που πιστεύατε ότι μπορείτε να τους εμπιστευτείτε, θα στραφούν εναντίον σας αν γνωρίζουν ότι έχετε αποθέματα τροφίμων και νερού. Οι μόνοι που πρέπει να γνωρίζουν, είναι η οικογένεια σας και οι στενοί σας φίλοι.