Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η ζάχαρη επουλώνει πληγές ΙΙ.

Τα παρακάτω είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.
Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν είναι ιατρικές συμβουλές και δεν πρέπει να θεωρούνται ως τέτοιες. 
Κάθε πληγή, κοπή ή τριβή έχει τη δυνατότητα να μολυνθεί αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. 
Ορισμένες πληγές που μολύνθηκαν μπορεί να είναι σοβαρές που οδηγούν σε απώλεια άκρων και πιθανώς απώλεια ζωής. 
Για περισσότερα από 4.000 χρόνια, οι ιατροί γνωρίζουν τις ιδιότητες επούλωσης της πληγής με ζάχαρη. 
Στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι άμεσα υπεύθυνοι για τη θεραπεία 
των τραυμάτων και των εγκαυμάτων φέρνουν πίσω αυτή την θεραπεία 4000 ετών.
Δοκιμές που χρησιμοποιούν ασθενείς με τραύματα έχουν δείξει ότι η αρχαία θεραπεία λειτουργεί. 
Ο λόγος για τον οποίο η ζάχαρη εργάζεται για τη θεραπεία των τραυμάτων είναι επειδή η ζάχαρη τείνει 
να αντλεί νερό στο μέσον της, μέσω της όσμωσης. 
Αυτή η δράση στεγάζει και την κλίνη του τραύματος για να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών 
και αφυδατώνει το βακτήριο που προκαλεί τις μολύνσεις στα τραύματα, αφήνοντας τα βακτήρια 
αδύνατα και εύθραυστα. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η ζάχαρη είναι 
υγροσκοπική και λειτουργεί για την αφυδάτωση όλων των βακτηρίων. 
Το βακτήριο απαιτεί φυσικά νερό να επιβιώνει και να πολλαπλασιαστεί. 
Έτσι, η έλλειψη νερού έχει ως αποτέλεσμα τον βακτηριακό θάνατο.
"Όταν τα βακτήρια πεθαίνουν, δεν μπορούν να αναπαραχθούν. 
Επομένως, η μόλυνση δεν μπορεί να συμβεί αν εξαλειφθούν όλα τα βακτηρίδια μέσα και γύρω 
από την πληγή "(Richard A. Knutson, MD).
Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μέλι που αναμιγνύεται με τη ζάχαρη μπορεί 
να ενισχύσει τη θεραπεία. Επιτρέπει μεγαλύτερη διείσδυση στο τραύμα και καλύτερη. 
Το μέλι έχει επίσης ορισμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.
Η ίδια θεωρία ισχύει όταν το λάδι μαγειρέματος αναμιγνύεται με ζάχαρη για τη θεραπεία των πληγών. 
Το λάδι ή το μέλι αναμιγνύεται με τη ζάχαρη και εφαρμόζεται σαν μείγμα.
Μια απλή σάλτσα ζάχαρης που εφαρμόζεται στο τραύμα και καλύπτεται χαλαρά μόλις σταματήσει η 
αιμορραγία έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα σύμφωνα με τα περισσότερα. 
Η ζάχαρη σε κοκκώδη μορφή θα τραβήξει την υγρασία από το τραύμα, η οποία σκοτώνει τα βακτήρια 
και εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη.
Σε μια κατάσταση επιβίωσης που θα χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη, ένα τραύμα μπορεί πολύ καλά να 
σταματήσει και να αποτρέψει μια σοβαρή λοίμωξη. 
Πρέπει να έχετε καθαρό νερό για να καθαρίσετε την πληγή έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί ξανά η ζάχαρη. 
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πληγής, θα αλλάζετε το επίδεσμο της ζάχαρης δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα.
Τα χέρια μας θα πρέπει να είναι καλά πλυμένα πριν έρθουμε σε επαφή με το τραύμα και οι επίδεσμοι καθαροί 
η αποστειρωμένοι. Οι χρησιμοποιημένοι επίδεσμοι βαμβακιού μπορούν να ξεπλυθούν καλά με καθαρό νερό 
και μετά να βράσουν για 10 λεπτά ή περισσότερο για να αποστειρωθούν. 
Η διαδικασία ξήρανσης και χειρισμού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση των επιδέσμων.
Μπορείτε επίσης να αναμίξετε ιώδιο με τη ζάχαρη δημιουργώντας μια πάστα που θα εφαρμοστεί στην πληγή. 
Το ιώδιο θα σκοτώσει οποιοδήποτε βακτήριο που υπάρχει μέσα και γύρω από το τραύμα και η ζάχαρη θα 
βοηθήσει να σταματήσει οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη.
Η πάστα ζάχαρης εφαρμόζεται μόνο αφού έχει σταματήσει η αιμορραγία του τραύματος.
Η τοποθέτηση ζάχαρης κατευθείαν πάνω σε μια αιμορραγική πληγή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
Οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να ράψουν τα τραύματα σε μια κατάσταση επιβίωσης πριν επιχειρήσουν 
άλλες μεθόδους κλεισίματος ή προστασίας τραυμάτων. 
Η συρραφή είναι επεμβατική και θα πρέπει να ράβετε μόνο εάν αποτύχουν όλες οι άλλες μη επεμβατικές μέθοδοι, 
όταν οι επίδεσμοι πεταλούδας ή τα τυποποιημένα Band-Aids δεν θα κλείσουν σωστά το τραύμα.
Μην απορρίπτεται την επαγγελματική ιατρική θεραπεία μόνο επειδή έχετε ζάχαρη στην πληγή. 
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν είναι διαθέσιμη. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μόνο για επείγουσα θεραπεία 
και οι περιγραφόμενες θεραπείες θα έχουν διάφορους βαθμούς αποτελεσματικότητας.