Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΡΟ

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ
Ένα ανθεκτικό, χωρίς λιπαντικό, προφυλακτικό μπορεί να αποτελέσει άριστο φορέα νερού, όταν διαφυλάσσεται σε μια κάλτσα ή σε ένα μανίκι πουκαμίσου. Το προφυλακτικό γεμίζει ευκολότερα όταν ρίχνουμε το νερό μέσα σε αυτό αντί να το βυθίζουμε στην πηγή του νερού. Τινάξτε το προφυλακτικό για να τεντωθεί, καθώς θα γεμίζει με νερό. Χρησιμοποιούμενο με τον τρόπο αυτό, ένα προφυλακτικό μπορεί να χωρέσει περίπου 1,5  λίτρο νερό. Επίσης προστατεύουν στεγνά τα προσανάμματα όταν ο καιρός είναι υγρός και είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται επίσης ως ένας μικρός καταπέλτης.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ
Τα μέσα απολύμανσης  του νερού προσφέρονται σε πάρα πολλές μορφές, από δισκία ταμπλέτες μέχρι συσκευές αφαλατωσης.Μια συλλογή εφοδίων επιβίωσης είναι προτιμότερο να περιλαμβάνει 50 περίπου δισκία, επειδή είναι ευκολότερη η μεταφορά τους και γρήγορη και εύκολη η χρησιμοποίηση τους.
Ένα δισκίο απολυμαίνει περίπου ένα λίτρο νερού, αν και αφήνει έντονη γεύση χλωριου.τα δισκία δεν καθαρίζουν το νερό και δεν αφαιρούν τα ακάθαρτα σωματίδια, αλλά σίγουρα μπορούμε να το πιούμε χωρίς κίνδυνο.

S.O.S










ΦΩΤΙΑ

ΚΕΡΙΑ
Ένα κερί μπορεί να παρατείνει την ζωή των σπίρτων παρέχοντας σταθερή φλόγα εφόσον προστατεύεται από τον αέρα και την βροχή. Βοηθάει στο άναμμα φωτιάς, έστω και αν το προσάναμμα είναι υγρό. Επίσης ένα απλό κερί παρέχει φως και άνεση στον περιβάλλοντα χώρο μας.
ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ ΠΥΡΟΛΙΘΟΥ
Τα σπίρτα, αν δεν προστατεύονται, αχρηστεύονται εύκολα από τον υγρό καιρό, ενώ η χρησιμοποίηση ενός αναπτήρα με πυρόλιθο σας επιτρέπει να ανάβεται φωτιές αμέτρητες φορές, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. ο αναπτήρας πυρόλιθου είναι ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο μέσο για άναμμα φωτιάς, αλλά η χρησιμότητα του βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν συνδυάζεται με μια πλάκα μαγνησίου.                Οι σπινθήρες που δημιουργούνται από τον πυρόλιθο, αναφλέγουν αμέσως τα ρινίσματα που παράγονται από την τριβή της πλάκας μαγνησίου πάνω στα υλικά προσανάμματος.  (ο πυρόλιθος και το ατσάλι υπήρξαν για χιλιάδες χρόνια το βασικό μέσο για άναμμα φωτιάς, αν και τώρα η μέθοδος αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά  με το συνδυασμό  μιας μικρής πλάκας μαγνησίου.)
ΣΠΙΡΤΑ
Τα συνήθη σπίρτα μαγειρείου δεν θα μας είναι πολύ χρήσιμα αν δεν είναι κατασκευασμένα να αντέχουν στην υγρασία. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αν τα επικαλύψουμε πλήρως με λιωμένο κερί ή τα επιχρίσουμε με σπρέι μαλλιών.    Επίσης, στο εμπόριο υπάρχουν σπίρτα θυέλης που είναι απρόσβλητα από τον αέρα και το νερό. Τα σπίρτα  αυτά διατηρούν την φλόγα τους για περίπου 10’’ στο χειρότερο καιρό.
ΤΑΜΠΟΝ
Το ταμπόν, λόγω του λεπτού ακατέργαστου βάμβακα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του, έχει αποδειχθεί ως το ποιο αποδοτικό προσάναμμα και βοήθημα για το άναμμα φωτιάς. Αποδίδει καλύτερα, όταν η λευκή επιφάνεια του μαυρίζετε με ξυλάνθρακα (κάρβουνο) ή στεγνό χώμα επειδή έτσι δέχεται τους σπινθήρες και αναφλέγεται ευκολότερα. Ο ακατέργαστος βάμβακας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτα υγειονομικά περιστατικά για τον καθαρισμό τραυμάτων.