Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα αμφιλεγόμενο θέμα που έχει να κάνει με την αποστείρωση του νερού χρησιμοποιώντας υπερμαγγανικό κάλιο.
Για να αποστειρώσουμε το νερό μας με υπερμαγγανικό κάλιο, χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα (δόση), διότι αν μας πέσει παραπάνω θα είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας.
Επίσης καλό θα είναι να μην πιάνετε το συγκεκριμένο συστατικό με γυμνά χέρια.
Εφόσον έχουμε βρει την κατάλληλη δόση την ρίχνουμε μέσα στο νερό, στην συνέχεια και αφού έχει σταθεροποιηθεί στον πάτο του μπουκαλιού η του ποτηριού μας, ανακατεύουμε η χτυπάμε δυνατά. Δεν πρέπει να μείνει κανένα ίχνος της σκόνης στο πάτο του ποτηριού η του μπουκαλιού μας, αν μετά το χτύπημα η το ανακάτεμα βρίσκεται ακόμα εκεί ανακατέψτε το ξανά.
Για να είναι πόσιμο το νερό μας και να έχει αποστειρωθεί θα πρέπει να έχει πάρει ένα ανοιχτό ροζ χρώμα και όχι σκούρο προς το μωβ.
Όταν είναι σκούρο είναι κατάλληλο για την θεραπεία των μυκητιάσεων, ενώ όταν έχει πάρει ένα βαθύτερο ροζ χρώμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αντισηπτικό.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποστείρωση του νερού με υπερμαγγανικό κάλιο δεν κάνει πλήρη απολύμανση του νερού, απλά βοηθάει στην απομάκρυνση σιδήρου και μαγγανίου.
Όπως και με τα χάπια χαλαζόνης, έτσι και το υπερμαγγανικό κάλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο σε ακραίες καταστάσεις και όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Αν το έχουμε τοποθετήσει μέσα στο κιτ επιβίωσης μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ανάψουμε φωτιά ανακατεύοντας το με ζάχαρη και νερό, ( ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει η ανάφλεξη στο μείγμα έχει να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές, κρύο – βροχή – χιόνι – υγρασία - ζεστή ).
Η ζάχαρη όπως και το αλάτι, πρέπει να υπάρχουν μόνιμα στο κιτ επιβίωσης σας.
Μπορούμε να ρίξουμε υπερμαγγανικό κάλιο στο χιόνι και τον πάγο για να δημιουργήσουμε σήματα κινδύνου.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα αναφλέγεται το υπερμαγγανικό κάλιο με χρήση νερού και γλυκερίνης. https://youtu.be/dkd3UxfyOF0
Πιο αναλυτικά, στις φωτογραφίες.