Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Δρακόσπιτο Υμηττού και Κακορέμα.

Το Δρακόσπιτο του Υμηττού βρίσκετε κοντά στο αρχαίο λατομείο στην θέση ( καράβι ).
Ένα αξιοθαύμαστο μεγαλιθικό κατασκεύασμα όχι πολύ μεγάλο σε διαστάσεις, κατασκευασμένο από πέτρες και μεγάλους βράχους κυκλικά και τεράστιες πέτρινες πλάκες για σκεπή σε πυραμιδική μορφή που ξεπερνάνε τους δυο τόνους..
Η χρονολόγηση του είναι άγνωστη το ίδιο και ο σκοπός αυτού του προϊστορικού κτίσματος.
Οι απόψεις διίστανται για το εν λόγω κτίσμα, πολλοί θεωρούν πως χρησιμοποιήθηκε ως λατρευτικός χώρος με μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους αρχαίους και άλλοι θεωρούν πως ήταν κατάλυμα των λατόμων.
Μεταγενέστερη έρευνα από την αρχαιολογική εταιρεία που έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, δηλώνει πως το συγκεκριμένο κτίσμα δημιουργήθηκε για λατρευτικούς σκοπούς και πως φιλοξένησε και τον Πλάτωνα όταν ήταν μωρό.
Ασχέτως με το πια είναι η πραγματική χρήση του μεγαλιθικού αυτού κτίσματος, αξίζει κανείς να το επισκεφτεί για να το δει και από κοντά.
Η περιοχή είναι δύσβατη με πολλές πέτρες και χαλίκι, στενό μονοπάτι και πολλούς θάμνους.
Δώστε μεγάλη προσοχή στο να μην γλιστρήσετε διότι αν πέσετε κάτω θα τραυματιστείτε πολύ άσχημα.
Πριν φτάσετε στο Δρακόσπιτο και για περίπου 300 μέτρα πάνω κάτω, η διαδρομή είναι πολύ επικίνδυνη, από την μια πλευρά θα αντικρίσετε μια πλάγια με απότομη ανηφόρα γεμάτη πέτρες και χαλίκια και από την άλλη μια εξίσου κατηφορική πλαγιά σκεπασμένη με σαθρά κυρίως χαλίκια και πέτρες.
Το ίδιο ισχύει και για το μονοπάτι που βγάζει στο το Κακορέμα.
Μεγάλη εντύπωση θα σας κάνουν οι τεράστιες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί για σκεπή και θα σας γεννηθεί το ερώτημα πως κατάφεραν να τις μετακινήσουν, να τις σηκώσουν και να τις βάλουν την μια πάνω από την άλλη σε μια τόσο δύσβατη και γεμάτο βράχους, πέτρες και θάμνους περιοχή με τέτοια γεωμετρία.

Όποιος από εσάς ενδιαφέρετε να επισκεφτεί το Δρακόσπιτο, έχω ανεβάσει όλη την διαδρομή μέχρι το Κακορέμα στο Wikiloc με την ονομασία ( Δρακόσπιτο Υμηττού και Κακορέμα Διαδρομή 1 ).

Η πατήστε κατευθείαν πάνω στο link.

Το Δρακόσπιτο του Υμηττού από τα πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (υπ. αριθμ. 151 του 1920 και στην σελ. 71) βρέθηκε άρθρο του καθηγητή Γ.Κ. Γαρδίκα με τίτλο "Υμηττός", όπου αναφέρεται το "δρακόσπιτο" ως "σπήλαιον μετά πολλών επιγραφών, γλυφών επί βράχου ή προστύπων αναγλύφων... Αι γλυφαί εικονίζουσι γυναίκα καθήμενην, κεφαλήν μεγάλην λέοντος και αυτόν τον Αρχέδαμον χιτώνι κρατούντα εν τη δεξιά χειρί και εν την αριστεράν τεκτονικήν γνώμονα...". Το άντρο αυτό ήταν αφιερωμένο στις Χάριτες, στον Πάνα και στον Απόλλωνα Έρσον (ή Ερσηφόρον=τον προσφέροντα δροσιά).
Οι εντός αυτού επιγραφές κατά τον καθηγητή χαράχθηκαν προ του έτους 432 π.Χ.

Ο ίδιος περιγράφοντας το άντρο, λέγει ότι εντός αυτού "υπάρχει δωμάτιον κυκλικόν αμυδρώς φωτιζόμενον, ου από της οροφής σταλακτίται κρέμονται. 
Αναβλύζει δ' εν αυτώ ύδωρ διαυγές και ψυχρόν. 
Λέγεται δ' ότι οι γονείς του Πλάτωνος εις το μέρος τούτο του Υμηττού, εκόμισαν αυτόν βρέφος έτι όντα, ίνα θυσίαν προσενέγκωσιν, επειδή το σπήλαιον ην αφιερωμένον" στους προαναφερθέντες θεούς. Τότε, λέγει ακόμη ο Γ.Κ. Γαρδίκας ότι "αι μέλισσαι του Υμηττού προσπετόμεναι (που πετούσαν κοντά) επλήρωσαν αυτού το στόμα κηρίων μέλιτος".

Την ύπαρξη τoυ κυκλικού ή κυκλοτερούς δωματίου (ή οικίσκου) επιβεβαιώνουν και οι ερευνητές Β. Κατσιαδράμης-Π. Κουβαλάκης-Μ. Μαμανέας σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Δαυλός" (188-189, σελ. 11608) με τίτλο "Κυκλοτερές κτίσμα και επιγραφή σε αρχαίο λατομείο του Υμηττού". 
Κατά το άρθρο αυτό "ο εν λόγω οικίσκος είναι κτισμένος κοντά στη βάση ενός υψηλού λατομικού πετάσματος.
Είναι δομημένος κατά το εκφορικό σύστημα, δηλαδή αποτελείται από αλλεπάλληλα τοποθετημένους πλακοειδής λαξευμένους ογκόλιθους από μαρμαριγιακό σχιστόλιθο βάρους 1-2 τόνων ο καθένας και πάχους 25 εκατοστομέτρων".