Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Προσάναμμα από θρυμματισμένους κορμούς και κλαδιά πεύκων.

Ένας εύκολος τρόπος για να έχουμε φυσικό προσάναμμα για το τζάκι μας η αν μας χρειαστεί σε μια κατάσταση επιβίωσης, είναι η συλλογή σπασμένων κλαδιών από πεύκο.
Τα κλαδιά που θα μαζέψετε, καλό θα είναι να έχουν το πάχος του καρπού σας αν βέβαια έχετε μαζί σας τσεκούρι η μαχαίρι για να τα σχίσετε, και θα πρέπει να είναι χλωρά και όχι ξερά. 
Αν δεν διαθέτετε τα παραπάνω, μαζέψτε λεπτά κλαδιά ώστε να μπορέσετε να τα σπάσετε και να τα θρυμματίσετε με μια βαριά και αιχμηρή πέτρα η με ένα πυριτόλιθο η κερατόλιθο. 
Τα θρυμματισμένα κομμάτια που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι τεμαχισμένα με πυριτόλιθο. Επίσης οι πεσμένοι και σπασμένοι κορμοί πεύκων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια νέκρωσης, είναι κατάλληλοι διότι σπάνε πιο εύκολα και κρύβουν μέσα τους αρκετή ρητίνη. 
Αν κάνετε μια βόλτα στο δάσος, υπάρχουν άπειρα σπασμένα τέτοια ξύλα που θα σας χρησιμεύσουν για αυτό τον σκοπό, τα περισσότερα σπάνε από την δύναμη του αέρα και είναι νωπά, θα το καταλάβετε από το σκούρο χρώμα που δημιουργεί η ρητίνη στο σπασμένο σημείο του ξύλου. 
Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα στο κομμένο μέρος, τόσο περισσότερη ρητίνη περιέχει στο εσωτερικό του. 
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την δημιουργία φυσικού δαδιού (Fatwood).