Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Το τρίγωνο της φωτιάς.

Είτε βρισκόμαστε στο βουνό και θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ζεσταθούμε η να μαγειρέψουμε, είτε βρισκόμαστε στο σπίτι μας και θέλουμε να ανάψουμε το τζάκι μας, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής. 
Η φωτιά για να λειτουργήσει σωστά, θα χρειαστεί τρία στοιχεία που θα ενωθούν μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν ένα τρίγωνο. 

Αυτά είναι:

Οξυγόνο, κάτι που υπάρχει άφθονο στην ατμόσφαιρα μας. 

Καύσιμο, στερεό η σε υγρή μορφή.

Θερμότητα, η οποία θα προέλθει από σπίρτα, αναπτήρα, σπινθηριστή η άλλη πηγή θερμότητας. 

Η σωστή τοποθέτηση των ξύλων θα μας δώσει το σωστό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο για να μπορεί να οξυγονώνετε η φωτιά μας και να παράγει την κατάλληλη θερμότητα. 
Αν αφαιρέσουμε ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, που είναι το οξυγόνο, το καύσιμο και η θερμότητά, η φωτιά μας θα σβήσει. 
Οι πυροσβέστες όταν θέλουν να σβήσουν μια φωτιά, ρίχνουν νερό για να αφαιρέσουν την θερμότητα, η αφρό για να απομονώσουν το οξυγόνο. 
Όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο και θέλετε να δημιουργήσετε μια φωτιά για μαγείρεμα η ζεστασιά, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε στερεά καύσιμα η σε μορφή τζέλ που είναι ακριβώς για αυτό τον σκοπό. 
Οι μικροί κύβοι προσανάμματος που χρησιμοποιούμε στο τζάκι, είτε είναι αυτοί με την αλκοόλη η αυτοί με την παραφίνη, είναι κατάλληλοι για το ξεκίνημα της φωτιάς μας. 
Αποφεύγετε εύφλεκτα υλικά σε υγρή μορφή διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και η φωτιά τους επεκτείνεται πάρα πολύ γρήγορα.