Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, αλλά τα περισσότερα από τα ορατά λείψανα χρονολογούνται στην Καταλανική κατάκτηση της πόλης, που διήρκεσε από το 1309 έως το 1380.
Το 1458 κατακτήθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στην κατοχή τους έως την απελευθέρωση της πόλης από τους Έλληνες.
Το κάστρο βρίσκεται στον φυσικά οχυρό λόφο του Αγίου Ηλία, επάνω από τη σύγχρονη πόλη της Λιβαδειάς.
Ο μακρύς οχυρωματικός τοίχος ακολουθεί την κατωφέρεια του εδάφους και καταλήγει σε μεγάλο πύργο στα ανατολικά. Είναι κτισμένος από ακατέργαστους λίθους και μόνο στις πύλες έχουν χρησιμοποιηθεί καλά λαξευμένοι λίθοι.
Ένας μικρός ναός στο εσωτερικό του περιβόλου φαίνεται ότι καταλαμβάνει τη θέση αρχαίου ναού του Διός.
Το Κάστρο αποτέλεσε σημαντικότατο ορμητήριο και προμαχώνα των Καταλανών.
Τον εξωτερικό περίβολο του Κάστρου, περιζώνει ένας απότομος βραχώδης λόφος, που από τη μια πλευρά καταλήγει στο φαράγγι.
Στον ψηλότερο από τους πύργους του Κάστρου ύψωσε η Λιβαδειά τη σημαία της επανάστασης το 1821, τρίτη στη σειρά μετά την Καλαμάτα και τα Σάλωνα.
Από εδώ στις 26 Ιουνίου 1821, οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους Λιβαδείτες, έκαναν έξοδο και διέφυγαν μαζί με τους αμάχους προς το βουνό, αφήνοντας πίσω τους 60 νεκρούς.
Το Κάστρο μετά από διάφορες εργασίες είναι επισκέψιμο. Στο εσωτερικό του ανακατασκευάστηκαν τα ξύλινα πατώματα, τοποθετήθηκαν νέες ξύλινες σκάλες και χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.
Από εκεί έχει κανείς μια πανοραμική άποψη της περιοχής και της Λιβαδειάς. Μπορεί κανείς ξεκινώντας από εκεί και περπατώντας ανάμεσα στα πεύκα και τα μισογκρεμισμένα καταλανικά τείχη, να φτάσει μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, από όπου έχει μια εντυπωσιακή θέα προς το φαράγγι.
Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων, στο δυτικό τμήμα του νομού, στο άκρο της πεδιάδας της Κωπαΐδας, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και 30 περίπου χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή του νομού (Παραλία Διστόμου ή Άσπρα Σπίτια).
Βόρεια της πόλης εκτείvεται o Παρvασσός και vότια o Ελικώvας στoυς πρόπoδες τoυ oπoίoυ είναι κτισμέvη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς. Διαρρέετε από τον μικρό ποταμό Έρκυνα.
Το κάστρο της λιβαδειάς σε γυρνάει σε άλλες εποχές, και η ομορφιά του Μάζι με την απέραντη θέα του σε συναρπάζει.
Αν σας αρέσουν τα κάστρα και τα φρούρια, καλό θα ήταν να του ρίξετε μια μάτια, πιστέψτε με δεν θα πάει χαμένη.




Γεώργιος Λαμπής – Λιβαδειά, Κάστρο, Μάιος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου