Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Φίδια της Ελλάδας.

Τα φίδια γενικά αποφεύγουν τους ανθρώπους και θα δαγκώσουν μόνο όταν νιώσουν ότι απειλούνται πραγματικά. 
Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο κατηγορίες δηλητηριωδών φιδιών, από τις οποίες μόνο η μια, αυτή της οικογενείας των Εχιδνιδών περιλαμβάνει επικίνδυνα είδη για τον άνθρωπο. 
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει το Αγιόφιδο και τον Σαπίτη, κανένα από τα δυο φίδια δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ανθρώπου. 
Τα δόντια τους βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος τους με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η έγχυση δηλητηρίου στον άνθρωπο. Αν τύχει και μας δαγκώσουν, το δηλητήριο τους είναι ασθενές και δεν αποτελεί κίνδυνο. 
Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα είδη έχιδνα η αμμοδύτη η όχεντρα, η συγκεκριμένη οχιά αποκαλείται έτσι λόγω ενός μαλακού κέρατου το οποίο φέρει στην άκρη του στόματος του. Οχιά της Μήλου, Οθωμανική Οχιά, Αστρίτης και Μικρή Οχιά η Νανόχεντρα. 
Τα παραπάνω φίδια είναι δυνητικά επικίνδυνα διότι έχουν ισχυρό δηλητήριο και ειδικά διαμορφωμένα κινητά δόντια για την διοχέτευση του. 
Οι Οχιές είναι τεμπέλικες και ελάχιστα επιθετικές, επίσης είναι αργές και για αυτό όταν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες για να μην γίνουν αντιληπτές. 
Όταν καταλάβουν ότι έγιναν αντιληπτές θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν γρήγορα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Αν τις πλησιάσουμε αρκετά έχουν την συνήθεια να κουλουριάζονται σε θέση άμυνας έχοντας πάντα το κεφάλι τους στραμμένο προς την απειλή και να φουσκώνουν να ξεφουσκώνουν και να ξεφυσούν, βγάζοντας την ίδια στιγμή δυνατούς ήχους από τα ρουθούνια τους. Με αυτό τον τρόπο μας προειδοποιούν να μην της πλησιάσουμε σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου γιατί θα μας επιτεθούν. 
Γενικά οι Οχιές δεν κάνουν επίθεση στον άνθρωπο εκτός αν την πατήσει κάποιος, έρθει πολύ κοντά η προσπαθήσει να την αρπάξει. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η Οχιά θα δαγκώσει στεγνά δηλαδή χωρίς δηλητήριο για να προειδοποιήσει. 
Η κοινή Οχιά η αμμοδύτης, δραστηριοποιείτε την ήμερα αλλά και την νύχτα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, επίσης προτιμά ηλιόλουστες ξηρές και βραχώδεις πλαγιές με λίγη βλάστηση. Μπορούμε να την δούμε πάνω σε θάμνους και πετρότοιχους. 
Πέφτει σε χειμερία νάρκη τον Οκτώβριο και ξυπνά τον Μάρτιο. 
Ζευγαρώνει στα τέλη της άνοιξης και τα θηλυκά γεννούν τέλη Αυγούστου. 
Το αρσενικό είναι χρώματος γκρι ενώ το θηλυκό καφέ. 
Το πάνω μέρος του σώματος τους σχηματίζει ζιγκ ζαγκ σχηματισμό με πιο έντονο το χρώμα του. Τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού τα φίδια δεν φεύγουν εύκολα στο πέρασμα του ανθρώπου και χτυπάνε πιο συχνά. 
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε τα χαρακτηριστικά των ακίνδυνων φιδιών και τα χαρακτηριστικά των δηλητηριωδών φιδιών. 
Η φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο. Επίσης σας παραθέτω δυο διευθύνσεις με τα βασικότερα είδη φιδιών της Ελλάδας. 
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά και την δομή των φιδιών. 


http://www.herpetofauna.gr/




ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΙ

Πάντα μια γερή θύελλα καθαρίζει την ατμόσφαιρα. 
Ι Τσινγκ, Το Κινέζικο «Βιβλίο των Αλλαγών».