Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Φωλιασμένο σε μια απαλή πλαγιά ακριβώς πίσω από τον κεντρικό δρόμο του σύγχρονου χωριού βρίσκεται η μυστική τοποθεσία της Παλιάς Καρδαμύλης: μια μικρή συλλογή από εγκαταλειμμένα οχυρωμένα πυργόσπιτα συγκεντρώνονται γύρω από μια όμορφη εκκλησία του 18ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα η Καρδαμύλη (αρχικά αποκαλούμενη Σκαρδαμούλα) ήταν το οχυρό της οικογένειας Τρουπάκη-Μούρτζινου, ανταγωνιστών της οικογένειας Μαυρομιχάλη από την Αρεόπολη, μια πόλη νοτιότερα στη Μάνη. Οι δύο οικογένειες διαδραμάτισαν πολύ σημαντικούς ρόλους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.Τα ενισχυμένα πυργόσπιτα είναι αρκετά καλά συντηρημένα και ο πύργος Μούρτζινος (Μούρτζινος ήταν το παρωνύμιο της οικογένειας Τρουπάκη) έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.
Την Παλιά Καρδαμύλη μπορείτε να επισκεφθείτε με τα πόδια αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού ακριβώς δίπλα από την γέφυρα και ακολουθώντας το μονοπάτι που καταλήγει σε μια κύρια πύλη. Φθάνετε σύντομα στην εκκλησία του 18ου αιώνα, τον Άγιο Σπυρίδονα του οποίου το λεπτό 17μετρο καμπαναριό φέρει διακοσμητικά σχέδια δικέφαλο αετό. Πιο πέρα, κατά μήκος, υπάρχουν πυργόσπιτα και το μικρό παρεκκλήσι του Άγιου Θεόδωρου. Καθώς επιστρέφετε στην σύγχρονη Καρδαμύλη, περνάτε που απεικονίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι, τα αστέρια, τους ομόκεντρους κύκλους και έναν ανάμεσα από μαγευτικούς ελαιώνες και οπωρώνες και βλέπετε τα τελευταία πυργόσπιτα που ανήκουν τώρα στους απογόνους των πατριαρχών Τρουπάκη-Μούρτζινου: είναι οι οικογένειες Δημητρέα, Πετρέα και Θεοδωρακέα. Η οχυρωμένη και κλειστή ιδιοκτησία της γενιάς Τρουπάκη-Μούρτζινου έχει πλέον ανακαινιστεί υπέροχα και υπάρχουν κινήσεις για να μετατραπεί σε μουσείο της Μάνης.

ΠΗΓΗ:http://www.kardamili-greece.com/GR/generalinformation/kardamili/oldvillage.html

ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ ( ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ )











Το Κάστρο του Τρουπάκη του Μούρτζινου.
Του τελευταίου καπεταναίου Μανιάτη.
Στην Παλιά Καρδαμύλη, στεγάζεται το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων - Τρουπάκηδων σε ένα διώροφο πυργόσπιτο. Υπάρχουν εδώ, μεγάλες φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή όλης της Μάνης.
Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται τα ζωγραφισμένα κεραμίδια που χρησιμοποιούσαν στη Μέσα Μάνη.
Το Κάστρο του Τρουπάκη του Μούρτζινου κτίστηκε το 1807, και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτισμάτων μέσα στο οποίο περικλείεται και ο κατά πολύ παλαιότερος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.
Παναγιώτης ΤρουπάκηςΗ οικογένεια Τρουπάκη έγινε μια από τις ισχυρότερες και κυρίαρχες οικογένειες στη Μεσσηνιακή Μάνη. Στις 6.1.1821 έρχεται στην Καρδαμύλη από τη Ζάκυνθο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και φιλοξενείται στο αρχοντικό του Καπετάν Παναγιώτη Τρουπάκη, γνωστό με το όνομα Μούρτζινος, που μαζί με τον γιο του Διονύσιο, ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΗΣ - ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ ( ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012



 

ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ( ΝΤΡΑΦΙ ) ΑΤΤΙΚΗΣ






ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΗΣ - ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

ΠΑΡΝΗΘΑ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012








ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΗΣ - ΠΑΡΝΗΘΑ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012