Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Λίμνη Τσιβλού.

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 700 μέτρα. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. 
Η έκταση της λίμνης είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ η περίμετρός της φτάνει τα 1.800 μέτρα, πρόκειται για μια βαθειά λίμνη καθώς το αρχικό βάθος της έφτανε τα 77 μέτρα, ενώ σήμερα φτάνει τα 30 μέτρα. 
Η έκταση, η ακτογραμμή και το βάθος, συνεχώς αυξομειώνονται, ανάλογα με την εποχή και το ύψος των εποχικών βροχοπτώσεων. 
Γύρω από τη λίμνη θα συναντήσουμε δάση με μαυρόπευκα, έλατα και χαλέπιο πεύκη, ενώ στην παραλία, ιτιές, πλατάνια, πουρνάρια και λεύκες. 
Η περιοχή επίσης είναι πλούσια σε βλάστηση και ο επισκέπτης θα αντικρίσει γνωστά αλλά και σπάνια φυτά κοντά στην λίμνη και κάτω από τα δέντρα.. 
Πληθώρα Φαρμακευτικών φυτών όπως τσάι, φασκόμηλο και μέντα, απαντώνται σχεδόν παντού χαρίζοντας μας το μαγευτικό άρωμα τους. 
Εκτός από την πλούσια χλωρίδα της, η λίμνη και η γύρω περιοχή φημίζεται για την πανίδα και ορνιθοπανίδα της διότι είναι σημαντικός προορισμός στάθμευσης. 
Αν ο επισκέπτης είναι τυχερός κατά την διαμονή του, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να συναντήσει μερικά από τα παρακάτω είδη που ζουν στην λίμνη και στο δάσος. 
Από τα 84 που υπάρχουν συνολικά, θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά. 
Νυχτοκόρακες, κορμοράνοι, φιδαετοί, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, κουκουβάγιες, ελατοπαπαδίτσες, κίσσες, καρδερίνες, σαλαμάνδρες, ποταμοχελώνες, κρασπεδωτές χελώνες, νερόφιδα, δεντρογαλιές, και οχιές.
Αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες, λαγοί, κουνάβια, αγριόχοιροι, μικρά τρωκτικά, βίδρες, πάρα πολλά είδη λεπιδόπτερων και ψαριών και επίσης πολλές φορές κατά τόπους κάνουν την εμφάνιση τους τσακάλια. 
Στην νότια πλευρά της λίμνης θα συναντήσουμε άπειρους μαύρους Ασβεστόλιθους και το ιζηματογενές πέτρωμα Δολομίτη. 
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την λίμνη και την γύρω περιοχή, αρκεί να είναι καλά ντυμένος διότι τον χειμώνα το κρύο είναι τσουχτερό και έχει και πάρα πολύ υγρασία.