Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αναρρίχηση σε βράχους σε περίπτωση επιβίωσης και ασφάλεια.

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τέτοια σημεία αν μπορούμε να διαλέξουμε μια πιο ομαλή διαδρομή διότι είναι πολύ επικίνδυνα και υπάρχει περίπτωση τα άτομα που θα βρίσκονται μαζί μας να μην τα καταφέρουν.
Καλύτερα να διανύσουμε ένα η και δυο χιλιόμετρα παραπάνω από το να σκαρφαλώσουμε σε βράχια και να τραυματιστούμε. 
Επίσης αν δεν έχουμε σχοινί η αναρρίχηση στους βράχους γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνη και δεν την συνιστώ. 
Η ελεύθερη αναρρίχηση σε χαμηλούς και ψηλούς βράχους χωρίς χρήση ασφαλιστικών μέσων είναι πολύ επικίνδυνη και χρειάζεται εμπειρία, θάρρος, χαλαρότητα και πάνω από όλα συντονισμό μυαλού και σώματος. 
Επίσης τα παπούτσια μας θα πρέπει να έχουν καλή και αντιολισθητική σόλα για να μην γλιστράνε και να χωράνε μέσα στις εσοχές. 
Το να ανέβεις έναν βράχο χρησιμοποιώντας μόνο τις προεξοχές και τις εσοχές του σου διεγείρει την φαντασία, αλλά όπως είπα και παραπάνω είναι πολύ επικίνδυνο και η τεχνική αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο σε κατάσταση ακραίας ανάγκης και από άτομα που γνωρίζουν. 
Η μοναχική αναρρίχηση (χωρίς χρήση ασφαλιστικών μέσων) είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και επίπονη δραστηριότητα και επίσης οι τραυματισμοί τις περισσότερες φορές γίνονται από τα λάθη του ίδιου του αναρριχητή. 
Επιπλέον κίνδυνοι είναι τα ασταθή σημεία ενός βράχου που μπορούν να ξεκολλήσουν ανά πάσα στιγμή και αν είναι καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση μέσα σε κάποια εσοχή άγνωστου βάθους να υπάρχει φίδι η άλλο ζωύφιο που θα μας δαγκώσει. 
Ελέγχουμε πάντα τις κινήσεις μας για να μην κάνουμε λάθη και ελέγχουμε με προσοχή τα σημεία που θα κρατηθούμε και θα πατήσουμε. 
Ελέγχουμε το βράχο για πιασίματα και πατήματα και παρατηρούμε την κλίση του αν είναι θετική, κάθετη η αρνητική. 
Όσο πιο πολλά πιασίματα και πατήματα έχει, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η αναρρίχηση του. 
 Αποφεύγετε βράχια σαν αυτά στις φωτογραφίες, είναι πολύ επικίνδυνα και δεν έχουν καμία σταθερότητα, επίσης αν υπάρχει κάποιο άτομο που σας ακολουθεί καλό θα είναι να υπάρχει μια απόσταση αναμεταξύ σας για να μην τραυματιστεί σε περίπτωση που ξεκολλήσει κάποια πέτρα η κάνετε λάθος. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε συλλόγους και αναρριχητικές ομάδες για να σας δώσουν ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο γνώσεων.