Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να φιλτράρετε το βρώμικο νερό με ένα κλαδί από πεύκο.

Ερευνητές στο MIT έχουν διαπιστώσει ότι μπορούμε να μετατρέψουμε το βρώμικο νερό σε πόσιμο,με την χρήση ενός κλαδιού από πεύκο. 
Ο μηχανικός μηχανικός Rohit Karnik κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιστός στα φυτά, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το φιλτράρισμα των φυσαλίδων αέρα, μπορεί επίσης να απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια από το νερό. 
Αφαίρεσε το φλοιό από ένα μικρό κλαδί πεύκου και πρόσδεσε το ξύλο σε έναν πλαστικό σωλήνα για να φτιάξει το φίλτρο. Για να αποδείξει ότι η θεωρία του θα λειτουργούσε, ο Κάρνικ έθεσε ένα απλό πείραμα στο εργαστήριό του. 
Αφού έκανε το φίλτρο, έριξε νερό που περιείχε μικροσκοπικά σωματίδια και βακτήρια μέσω του σωλήνα. Εκτίμησε ότι το φίλτρο αφαιρεί το 99,9% των βακτηρίων στο νερό. 
Αν και απαλλάσσεται από τα περισσότερα βακτήρια μέσο του φιλτραρίσματος, το 0,1% εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο. 
Ο περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας Robert Jackson εξήγησε στο NPR ότι παρόλο που το φίλτρο αφαιρεί την πλειονότητα των βακτηρίων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε καταστάσεις επιβίωσης όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. 
Ακόμα κι αν οι πόροι στον ιστό είναι στο σωστό μέγεθος για την αφαίρεση βακτηρίων, οι ιοί είναι συνήθως πολύ μικρότεροι και πιθανότατα δεν θα παγιδευτούν. 
Το 99,9% είναι εντυπωσιακό, αλλά όταν μπορείτε να έχετε εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια, από αυτούς σε μια σταγόνα νερού, δεν θέλετε να βασίζεστε σε κάτι με απόδοση 99 τοις εκατό. Ο Κάρνικ λέει ότι ένα κομμάτι ξύλου 3 εκατοστών μπορεί να φιλτράρει αρκετά λίτρα νερού ανά ημέρα. 
Προς το παρόν, μπορεί να μην είναι μια λύση μεγάλης κλίμακας, αλλά θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στις αγροτικές κοινότητες χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπογενής φίλτρα. 
Το άρθρο είναι παρμένο από την σελίδα macgyverisms,η H.S.T απλά το μετάφρασε για να μπορούν να το διαβάσουν όλοι. 


Σήμανση με κιμωλία.

Μια έξυπνη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας μας, είναι αυτή με την κιμωλία.
Αν βρίσκεστε σε ένα δύσβατο μονοπάτι και έχετε την εντύπωση ότι μπορεί να αποπροσανατολιστείτε, σημαδέψτε τις πέτρες και τους κορμούς που βρίσκονται στην πορεία σας με κιμωλία για να μην βρεθείτε εκτός προσανατολισμού. 
Η συγκεκριμένη τεχνική είναι κατάλληλη μονάχα όταν δεν βρέχει, διότι το νερό της βροχής θα εξαφανίσει κάθε ίχνος της κιμωλίας. 
Επίσης αν τρίψετε κιμωλία στον χώρο που έχετε κατασκηνώσει, δεν θα πλησιάσουν μυρμήγκια και άλλα έρποντα έντομα διότι περιέχει ανθρακικό ασβέστιο, κάτι που τα απωθεί. 
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους και οτιδήποτε άλλο και να καταστρέφουμε την φύση αφήνοντας πάνω της τα σημάδια μας. 
Άλλος ένας τρόπος σήμανσης, είναι αυτός με την πλαστική ταινία που σας έχω παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο και είναι παντός καιρού.