Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΖΩ ΕΛΛΑΔΑ

Πολλοί φίλοι, γνωστοί και αναγνώστες του blog με ερωτάνε γενικά διάφορα πράγματα σχετικά με την επιβίωση.
Εγώ θα σας πω τα εξής:
Μην πιστεύετε ότι σας λένε, ότι ακούτε, και ότι βλέπετε.
Είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τι κάνουν.
Εδώ είμαστε ΕΛΛΑΔΑ, δεν είμαστε ούτε Αυστραλία, ούτε Αμαζόνιος, ούτε και Σαχάρα, για να χαθούμε σε τεράστιες και αχανείς εκτάσεις και να έρθουμε αντιμέτωποι με τεράστια φίδια που σκοτώνουν ακαριαία στο δάγκωμα τους η διάφορα αγρίμια των βουνών. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από το εξωτερικό. Στην χώρα μας δεν έχουμε μεγάλη γκάμα από άγρια ζώα και θανατηφόρα φίδια. Εδώ και 20 χρόνια δεν έχω συναντήσει ποτέ μου άγριο ζώο, το μόνο που έχω δει από απόσταση είναι τσακάλια, λύκους, αγριόχοιρους και αλεπούδες και από κοντινή, ελάφια, χελώνες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, σαύρες, νυφίτσες, αγριοκάτσικα και φίδια.
Αν βαδίζουμε πρωί και όχι τα χαράματα, είναι λίγο σπάνιο να συναντήσουμε κάποιο μεγαλόσωμο ζώο. Από έντομα στην Ελλάδα έχουμε αρκετά, το 90% όμως είναι ακίνδυνα άσχετα αν είναι άσχημα και ανατριχιαστικά. Στην Σάμο μόνο, μέσα σε μια εβδομάδα συνάντησα περίπου 30 διαφορετικά είδη.
Για να επιβιώσεις στην Ελλάδα χρειάζεται να έχεις λίγες βασικές γνώσεις, και τίποτα παραπάνω και πάνω από όλα να μην πανικοβάλλεστε, διότι ο πανικός, το άγχος και ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός.
Οι βασικές γνώσεις που πρέπει να γνωρίζουμε είναι λίγες και απλές και με λίγη εξάσκηση και προσπάθεια θα τις καταφέρουμε.
Α- Να μπορούμε να βρούμε τον προσανατολισμό μας και τον βορρά, μέρα και νύχτα με διάφορα μέσα και τρόπους εκτός πυξίδας.
Β- Να μπορούμε να ανάψουμε φωτιά, δίχως αναπτήρα η σπίρτα.
Γ- Να μπορούμε να βρούμε να φιλτράρουμε και να συλλέξουμε νερό από πηγή, από ποτάμι από δέντρα και φυτά και όχι από λίμνες και θάλασσα.
Δ- Να καταφέρουμε να στήσουμε ένα απλό και όχι πολύπλοκο μικρό καταφύγιο.
Τα παραπάνω είναι τέσσερα από τα βασικότερα παραδείγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας επιζήσαντας σε περίπτωση ανάγκης.
Η μάθηση είναι θησαυρός, όποιος θέλει να εμβαθύνει περισσότερο τις γνώσεις του με θέματα, τρόπους και πρακτικές επιβίωσης, μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο με τον τομέα αυτό.
Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό κίτ επιβίωσης. Μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο, η να το φτιάξουμε μόνοι μας. έχω ανεβάσει βίντεο με το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο.
 

ΕΠΙΒΙΩΣΗ - ΑΚΥΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ


112 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ



•Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια.
•Σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστείτε βοήθεια όπως π.χ. αστυνομίας, πυροσβεστικής, ασθενοφόρου EKAB ή λιμενικού καλέστε το 112.
•Στην τηλεφωνική σας κλήση θα απαντήσει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.
•H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση.
•Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
•Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
•Λειτουργεί με κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό σας. 

ΕΠΙΒΙΩΣΗ - ΚΟΥΤΑΛΙ ΑΠΟ ΚΟΧΥΛΙ


ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΖΕΣΤΗ



Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξουμε μια εσωτερική επένδυση που θα μας κρατεί ζεστούς. Θα σας αναφέρω τρεις από αυτούς.
Ο πρώτος τρόπος είναι τα ξερά χόρτα, κόβουμε με το χέρι μας μεγάλες και όσο πιο μακριές μάζες γίνεται ξερά χόρτα. Εφόσον φοράμε εσωτερική μπλούζα η φανέλα, τοποθετούμε τα ξερά χόρτα ανάμεσα σε αυτά και την κανονική μας μπλούζα.
Βάζουμε όσο πιο πολλά ξερά χόρτα μπορούμε. Τα τοποθετούμε στο στήθος, στα πλευρά, στην κοιλιακή χώρα, στην πλάτη μας, στην μέση μας και αν θέλουμε και στα χέρια μας. καλό θα είναι να μην έρθουν τα ξερά χόρτα σε επαφή με γυμνό δέρμα, γιατί υπάρχει περίπτωση να ερεθιστούμε και να μας πιάσει φαγούρα.
Αφού έχουμε κάνει τα παραπάνω, βάζουμε την μπλούζα μας μέσα από το παντελόνι, στην συνέχεια δένουμε ελαφρά τους καρπούς μας για να μην φύγουν τα ξερά χόρτα, η τα τυλίγουμε με κάποιο είδος ταινίας αν υπάρχει. Αν τα μανίκια της μπλούζας έχουν λάστιχο, δεν χρειάζεται να τα δέσουμε.
Ο δεύτερος τρόπος γίνεται με χαρτόνι και είναι πιο σταθερός από τον πρώτο. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το χαρτόνι είναι πολύ καλό μονωτικό. Ο τρόπος κατασκευής είναι απλός και παρόμοιος με τον πρώτο. Κόβουμε δυο κομμάτια χαρτόνι στις αναλογίες του κορμού μας ( από λαιμό μέχρι μέση ) και τα τοποθετούμε ένα στην μπροστινή πλευρά και ένα στην πίσω πλευρά του σώματος μας. αν το χαρτόνι είναι μεγάλο, μπορούμε να το διπλώσουμε στην μέση, να ανοίξουμε μια τρύπα στην περιοχή του λαιμού και να το φορέσουμε σαν γιλέκο. Στην συνέχεια φοράμε την μπλούζα μας από πάνω.
Ο τρίτος τρόπος είναι η πλαστική μεμβράνη, αυτή που τυλίγουμε τα τρόφιμα. Παίρνουμε το ρολό και τυλίγουμε τα μέρη του σώματος μας που θα υποστούν το περισσότερο κρύο.
Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι για ακραίες καταστάσεις και για βαθμούς κάτω του μηδενός. Την μεμβράνη την χρησιμοποιούμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, διότι κλείνουν οι πόροι και το σώμα μας δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Έχω πειραματιστεί και με τους τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι καλός, αλλά σε μεγάλες αποστάσεις μετακινούνται τα χόρτα, καλό θα είναι να σφίξουμε την ζώνη μας καλά και να βάλουμε την μπλούζα μας όσο γίνεται πιο μέσα στο παντελόνι μας, για να εφαρμόσει καλύτερα με το σώμα μας.
Ο δεύτερος τρόπος είναι εξίσου καλός και ζεστός χωρίς μετακινήσεις.
Το καλό με το χαρτόνι είναι, ότι σιγά σιγά μαλακώνει και παίρνει την φόρμα του σώματος μας.
Ο τρίτος τρόπος είναι καλός αλλά ακραίος. Μας κρατεί ζεστούς αλλά το σώμα μας δεν οξυγονώνεται, με αποτέλεσμα αν βγάλουμε την μεμβράνη σε περιοχή που δεν έχει ζέστη να παγώσουμε.
Όταν μαζεύεται ξερά χόρτα για την επένδυση σας, ψάξτε τα για τυχών έντομα.