Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Οι ξεχασμένες ιατρικές θεραπείες των Ινδιάνων με βότανα της φύσης.

Σήμερα, θα σας παρουσιάσω μια λίστα με 20 θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούσαν οι ινδιάνοι της βόρειας Αμερικής για διάφορες θεραπείες.
Πολλές από αυτές, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.
Επίσης, παρόμοιες θεραπείες με τα ίδια φαρμακευτικά βότανα, χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως στην Ελλάδα υπάρχουν ατελείωτες ιατρικές θεραπείες με βότανα, το ίδιο ισχύει και για τους ινδιάνους της βόρειας Αμερικής.
Τα μόνα βότανα που θα σας αναφέρω, είναι αυτά που μπορούμε να συναντήσουμε και στην χώρα μας.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Πεύκο – οι πευκοβελόνες και ο εσωτερικός φλοιός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε ένα ζεστό ρόφημα.
Χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την αναπνευστική δυσχέρεια και την συμφόρηση στον θώρακα. Είναι πάρα πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C.

Βαλεριάνα – η ρίζα του φυτού σε μορφή τσαγιού, ανακουφίζει τους πόνους στους μύες και έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
Βοηθάει στην αϋπνία, στο άγχος, την υπέρταση και τις ταχυπαλμίες.

Δυόσμος – χρησιμοποιείται για την θεραπεία του βήχα, αναπνευστικών προβλημάτων και του κρυολογήματος.
Το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία της διάρροιας, τους πόνους στο στομάχι, την ναυτία και την καλή ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.

Φασκόμηλο – ένα θεραπευτικό βότανο παγκόσμιας φήμης, στην χώρα μας μας μπορείτε να το συναντήσετε παντού.
Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του πονόλαιμου και του κρυολογήματος.
Αυτός ο πανέμορφος θάμνος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό εντομοαπωθητικό αν κάψουμε μερικά ξερά φιλαράκια του.
Είναι τονωτικό, βοηθάει στην κατάθλιψη και την δυσπεψία, την γαστρίτιδα και την υπέρταση.
Το φασκόμηλο εκτός τις πολλές θεραπεύτηκες του ιδιότητες και σαν εκτονωτικό ρόφημα, δρα και ως φυσικό αντιβιοτικό και απολυμαντικό.
Αν τρίψουμε τα νεαρά του φύλλα πάνω σε σημεία του δέρματος μας που είναι ερεθισμένο από τσιμπήματα εντόμων, θα νιώσουμε αμέσως ανακούφιση.

Δεντρολίβανο – ένα βότανο με ιδιαίτερες θεραπεύτηκες δυνάμεις.
Το αφέψημα του χρησιμοποιείται για την θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος, θεραπεύει τον πόνο των μυών και κάνει πάρα πολύ καλό στην κυκλοφορία του αίματος.
Αν κάψετε δεντρολίβανο στον χώρο σας, απολυμαίνεται τον αέρα διότι το δεντρολίβανο έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Ο που υπάρχει φυτεμένο το δεντρολίβανο, δεν πλησιάζουν τα φίδια.
Η στάχτη του επίσης απομακρύνει φίδια, έντομα και σκορπιούς.

Άγρια τριανταφυλλιά - Το αφέψημα της θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και στην δυσπεψία.
Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των ματιών. Κατάλληλο για έλκη του στόματος και εξασθενημένη μνήμη.
Προάγει τη δύναμη της ανάρρωσης και βοηθά όταν υπάρχει γενική αδυναμία και εξάντληση.

Κόκκινο Τριφύλλι – το αφέψημα του χρησιμοποιείται για την θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Εφαρμόζεται σαν κομπρέσα σε περιπτώσεις εκζέματος, αλλά και μετά από γδαρσίματα, μώλωπες και τσιμπήματα από έντομα. Επιπλέον, λόγω της αποχρεμπτικής και αντισπασμωδικής του δράσης, χρησιμοποιείται ως έγχυμα στο βήχα, τη βρογχίτιδα και τον κοκίτη.

Βερμπάσκο – το βότανο αυτό δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, ήπιο διουρητικό, ήπιο ηρεμιστικό και επουλωτικό. Τα άνθη του είναι ευεργετικά για το αναπνευστικό και θεωρούνται ειδικό ίαμα για τη βρογχίτιδα, όταν υπάρχει έντονος βήχας με ερεθισμό του λαιμού.
Οι αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες κάνουν αποτελεσματικό το φυτό σε περιπτώσεις φλεγμονής της τραχείας και άλλων παρόμοιων καταστάσεων.
Για εξωτερική χρήση, για επαλείψεις εγκαυμάτων, κνησμών ή λειχήνων.

Γλυκόριζα – οι ρίζες και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον βήχα, τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Η ρίζα επίσης μπορεί να μασηθεί για να ανακουφίσει από πονόδοντο.
Δρα κατά των φλεγμονωδών παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρίτιδα, υπερβολική οξύτητα και έλκος στομάχου.
Επίσης κάνει καλό στην βελτίωση των στοματικών ελκών.

Λυκίσκος - Ως τσάι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και συχνά αναμειγνύεται με άλλα βότανα ή φυτά, όπως η αλόη, για να καταπραΰνει τους μύες.
Χρησιμοποιείται επίσης για την απαλότητα των πονόδοντων και του πονόλαιμου.
Η δράση του είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισηπτική, στυπτική.
Η έντονη χαλαρωτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα το κάνει ωφέλιμο στη θεραπεία της αϋπνίας. Καταπραΰνει την ένταση και το άγχος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αυτή η ένταση καταλήγει σε ανησυχία, πονοκεφάλους και ίσως δυσπεψία.

Αγιόκλημα - τα λουλούδια και τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την τοπική αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα και μέλισσες. Ως τσάι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κρυολογημάτων, πονοκεφάλων και στον πονόλαιμο. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρυσάνθεμο - Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως φυσική ανακούφιση από τον πυρετό και τους πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών πονοκεφάλων όπως οι ημικρανίες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πεπτικά προβλήματα, άσθμα και πόνους μυών και αρθρώσεων. Σε εξωτερική χρήση, το χρυσάνθεμο λέγεται πως ξεκουράζει τα πονεμένα, κουρασμένα και πρησμένα μάτια.

Μάραθο - Χρησιμοποιείται σε αφέψημα ή μπορούμε να το μασήσουμε για να ανακουφιστούμε από τον βήχα και τον πόνο στο λαιμό. Επίσης βοηθάει στην πέψη και στην ναυτία.

Ευκάλυπτος - Το λάδι από τα φύλλα και την ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται για τσάι για την θεραπεία του βήχα,του πονόλαιμου,της γρίπης και του πυρετού. Ανακουφίζει από τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και συστήνεται σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθριτικών. Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά στην επούλωση πληγών και ελαφρών εγκαυμάτων. Το αφέψημα του ευκαλύπτου είναι κατάλληλο για κρυολογήματα, επίσης μπορούμε να κάνουμε εισπνοές η οποίες δρουν καταπραϋντικά στο αναπνευστικό.

Χαμομήλι – οι θεραπευτικές του ιδιότητες άπειρες. Τα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού χρησιμοποιούνται σε αφέψημα για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τα έντερα και την ναυτία. Καταπολεμά το κρυολόγημα και τον πυρετό, ηρεμεί όσους νιώθουν συναισθηματικά φορτισμένοι.

Βατόμουρο - Η αλεσμένη ρίζα, ο φλοιός και τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός αφεψήματος που είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία της διάρροιας. Κάνουν καλό στην υπέρταση, στις άφθες, στις φλεγμονές των ούλων και την δυσεντερία.

Σμέουρο – Οι πολτοποιημένες ρίζες του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τσάι η βρασμένες, μασώντας τες ανακουφίζουν από τον βήχα, την διάρροια και την εντερική δυσφορία. Οι καρποί είναι θρεπτικοί με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Λεύκα – το τσάι που είναι φτιαγμένο από τον φλοιό η το ξύλο του δέντρου, χρησιμοποιείται για την θεραπεία του πυρετού και του βήχα. Όλες οι ποικιλίες που έχουν περίπου τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες. Διαφέρουν μόνο στην αποτελεσματικότητα π.χ. η Λεύκη η μέλαινα έχει εντονότερη δράση από την Λεύκη την τρέμουσα. Τα φύλλα και οι βλαστοί σε αφέψημα βοηθούν εξωτερικά ως επουλωτικό και καταπραϋντικό. Η Λεύκα έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αλόη – ο χυμός από τα παχιά φύλλα της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία εγκαυμάτων, μικρών πληγών και τραυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα.

Τριφύλλι άλφα άλφα – διευκολύνει την πέψη, κάνει καλό στα οστά και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άγριο τριφύλλι έχει πάντως περισσότερες ιδιότητες από το άλφα άλφα η αλλιώς μηδική.