Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πεζοπορία στο χιόνι (μικρή διαδρομή).

Όλοι μας θέλουμε να πεζοπορήσουμε στο χιόνι με το που θα φτιάξει ο καιρός για να θαυμάσουμε το κατάλευκο τοπίο και τους όμορφους σχηματισμούς του πάνω στα δεντρά, τα φυτά τις βουνοπλαγιές και τους βράχους.

Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και κατάλληλα ντυμένοι.

Δώστε μεγάλη προσοχή στα παπούτσια που θα φορέσετε για να μην πάθετε κάποιο ατύχημα.

Σε τέτοιου είδους πεζοπορίες δεν φοράμε πότε αθλητικά παπούτσια, μα μονάχα ορειβατικά μποτάκια με αντιολισθητική σόλα για να μην γλιστράνε στον πάγο, αν έχει πολύ κρύο φορέστε δυο ζευγάρια κάλτσες.

Ντυθείτε καλά φορώντας μια ισοθερμική μπλούζα για να σας κρατάει ζεστούς και ένα φούτερ από πάνω μαζί με ένα αντιανεμικό ζεστό μπουφάν.

Μην βάλετε αδιάβροχο γιατί θα κρατήσει όλη την υγρασία αν τυχόν ιδρώσετε, και δεν θα εξατμιστεί.

Γάντια, κασκόλ και σκούφο θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας ειδάλλως θα παγώσετε. Τα άκρα σας θα πρέπει να είναι πάντα ζεστά.

Επίσης μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου για την αντανάκλαση του χιονιού και το μπατόν πεζοπορίας σας.

Το χιόνι είναι πάρα πολύ όμορφο αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Βαδίζουμε πάντα με αργά και σταθερά βήματα πάνω στο χιόνι και δεν τρέχουμε.

Παρατηρούμε πάντα την μορφολογία του χιονιού πάνω στο έδαφος για τυχών ανωμαλίες.

Δεν πατάμε ποτέ πάνω σε πέτρες που είναι ακάλυπτες από χιόνι, διότι το χιόνι έχει μετατραπεί σε λεπτή μεμβράνη πάγου και αν περπατήσουμε πάνω της θα γλιστρήσουμε και θα πέσουμε.

Στηριζόμαστε και βαδίζουμε πάνω σε αυτές μόνο αν έχουν στεγνώσει καλά από τον ήλιο, ακόμα και όταν είναι βρεγμένες, είναι και πάλι επικίνδυνες.

Αν δεν γνωρίζουμε καλά την περιοχή που θα διανύσουμε, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε συνεχώς το μπατόν πεζοπορίας μας η ένα μακρύ ξύλο περίπου στο ύψος μας.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε το χιονισμένο έδαφος που βρίσκετε κάτω από τα πόδια μας για καλυμμένες σχισμές, ανωμαλίες του εδάφους και τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από μετακινήσεις πετρών.

Επίσης θα μας βοηθήσουν σαν στήριγμα αν χρειαστεί να περάσουμε από ένα σημείο που είναι καλυμμένο με πάγο.

Προσέχουμε για σπασμένα δέντρα, πολλά είναι σαπισμένα στην βάση τους με αποτέλεσμα να έχουν πάρει μεγάλη κλίση και να στηρίζονται πάνω σε άλλα χωρίς να τα δούμε.

Στην διαδρομή που κάνουμε αν συναντήσουμε ίχνη από λάστιχα πάνω στο χιόνι, τα αποφεύγουμε και δεν βαδίζουμε πάνω σε αυτά διότι από το βάρος του οχήματος έχει μετατραπεί σε ένα άσπρο μείγμα χιονιού και πάγου που γλιστράει πάρα πολύ.

Περπατάμε στο πλάι από τις γραμμές που έχουν αφήσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου η στην μέση από αυτά αν δεν υπάρχει συνεχές.

Όλα τα παραπάνω, είναι για μικρές πεζοπορίες στο χιόνι και με ύψος έως 30 εκατοστά.