Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥ


Στην κορυφή του υψώματος της αστεροειδούς χερσονήσου του Παράλιου Άστρους βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο.
Ήταν φρούριο και η θέση του, του έδινε τη δυνατότητα οπτικής επαφής και φυσικά επικοινωνίας με φωτιές (φρυκτωρίες) με την Ακρόπολη των Μυκηνών, το Κάστρο της Ωριάς και με το κάστρο Οριόντα στο Κορακοβούνι..
Το 1256 Μ.Χ. ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος τελειοποίησε το φρούριο αυτό και πήρε τη μορφή του κάστρου. Στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι (Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Πάνος που ονομάστηκε Άκουρος, γιατί ορκίστηκε να μην κόψει τα γένια και τα μαλλιά του πριν ελευθερωθεί ο τόπος του), επισκεύασαν το κάστρο και έφτιαξαν τρεις κατοικίες που σώζονται μισοκατεστραμμένες.
Το κάστρο αντιμετώπισε με επιτυχία το στρατό του Ιμπραήμ.
Σήμερα στο χώρο διακρίνει κανείς την πύλη και το πυροβολείο του κάστρου σε καλή κατάσταση. Το εξωτερικό τείχος διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.
΄Εχει γίνει μερική αποκατάσταση της ΒΔ πύλης, αποκατάσταση της σκάλας ανόδου της κεντρικής πύλης και σωστικές επεμβάσεις σε τμήματα του κάστρου περιμετρικά.

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι:

Κάστρο: Τετράπλευρης κάτοψης, κτισμένο με αμελή τοιχοδομία, διατηρεί μεγάλο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου και έναν από τους οχυρούς του πύργους.

Οικία Πάνου Ζαφειρόπουλου μέσα στο κάστρο: ΄Εχει κτιστεί πάνω σε παλαιότερο, άγνωστης εποχής οικοδόμημα. Είναι ορθογώνιας κάτοψης. Ελαφρές ξυλοκατασκευές διαμόρφωναν επιμέρους χώρους στο εσωτερικό της.

Οικία Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου: Αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα τοποθετημένα σε επαφή με το νότιο τοίχο του κάστρου ή κάθετα προς αυτόν. Διέθετε βοηθητικούς χώρους, αποχωρητήριο και στέρνες.

Οικία Ιωάννη Ζαφειρόπουλου: Σώζεται σε κακή κατάσταση. Τυπολογικά και μορφολογικά προσεγγίζει την οικία του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου.
Στο κάστρο σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση αρκετά άλλα κτίσματα άγνωστης εποχής και χρήσης.
Από το κάστρο, μπορεί κανείς να θαυμάσει όλο το παράλιο και ακόμα πιο πέρα.
Η θέα είναι φανταστική και αξίζει να το επισκεφθείτε.
Το μεσαιωνικό κάστρο του παράλιου άστρου βρίσκεται 30 λεπτά περίπου μετά το Ναύπλιο.







Γεώργιος Λαμπής – Παράλιο Άστρος, Κάστρο, Ιούλιος 2009.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου