Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΥΣΗ Ο ΗΛΙΟΣ

Με τον παρακάτω τρόπο, μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση, για το πόσος χρόνος μας απομένει μέχρι να δύση ο ήλιος. Έτσι μπορείτε να προβείτε σε διάφορες ενέργειες, απαραίτητες για την επιβίωση, πριν πέσει το σκοτάδι.
1). Κοιταξτε προς την μεριά του ήλιου, χωρίς να κοιτάζετε απευθείας στον ήλιο
2). Σηκώστε το χέρι σας και βάλτε την παλάμη σας παράλληλα με τον ορίζοντα, τοποθετώντας τον αντίχειρα, ακριβως κάτω απο το σημείο του ορίζοντα.
3). Υπολογίστε την απόσταση απο τον ορίζοντα, έως το κάτω σημείο του ήλιου, μετρώντας το σε παλάμες ή δάχτυλα.
Για κάθε παλάμη (4 δαχτυλα) υπολογίστε οτι χρειάζετε περίπου μια ώρα, ενώ για κάθε δάχτυλο, περίπου 15 λεπτά. Αυτός ο τρόπος, στην Ελλάδα είναι αρκετά ακριβής. Σε χώρες που βρίσκονται πολύ βόρεια ή πολυ νότια, δεν ισχύει.

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ

Το οδοντικό νήμα, εκτός από την γνωστή χρήση που έχει, είναι πολύ χρήσιμο υλικό και θα πρέπει ο καθένας να το έχει στο κιτ επιβίωσης του. Παρόλο που είναι αρκετά λεπτό, για το μέγεθος του είναι πολύ γερό. Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές περιπτώσεις. Φαντασία να έχει κανείς.
•Σαν κλωστή για ράψιμο ρούχων και δυχτιών
 •Αντί για πετονιά, στο ψάρεμα
 •Σαν σχοινί/σπάγκος, έχει αμέτρητες χρήσεις (σε παγίδες, αντί για κορδόνια, για στήριξη κα)
 •Χρησιμοποιείτε συχνά, στις άκρες χοντρών σχοινιών για να μην ξεφτίζουν
 •Είναι πολύ καλό, όταν φτιάχνουμε βέλη με τον παραδοσιακό τρόπο, για να δένουμε τα φτερά πάνω στο βέλος.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

Η υποθερμία δεν απειλεί μόνο όσους βρίσκονται να αντιμετωπίζουν πολικές συνθήκες! Μια σειρά από άλλες παραμέτρους μπορεί να προκαλέσουν υποθερμία ακόμα και σε κάποιον που βρίσκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις πολικές! Τι θα πρέπει να ξέρουμε για να την αποφύγουμε και τι θα πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;
Υποθερμία: είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος σταδιακά να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια, με μοιραίες συνέπειες για τον άνθρωπο.
Η υποθερμία προκαλέιται από έκθεση σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά και από παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό άνεμο ή βροχή. Μια σειρά άλλων παραμέτρων μπορούν να προκαλέσουν επίσης υποθερμία, σε κάποιον που πραγματοποιεί δραστηριότητες στη φύση, όπως:
Μεγάλη κούραση, από επίπονη και έντονη προσπάθεια
Ανεπαρκής ρουχισμός, που αφήνει το κρύο να φτάνει στο σώμα
Κακή διατροφή, χαμηλή σε ουσίες που παράγουν θερμίδες
Έλλειψη γνώσεων και κακή προετοιμασία
Η Υποθερμία είναι ύπουλος εχθρός, γιατί τα πρώτα της συμπτώματα δεν μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει αν δεν ξέρει. Μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, γι αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως μόλις διαγνωσθεί.
Για να την αποφύγουμε:
Θα πρέπει να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο χώρο που υπάρχει ή που στην ανάγκη θα δημιουργήσουμε εμείς. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να φτιαχθεί έτσι ώστε να μας προφυλάσσει από τον ψυχρό άνεμο, να κόβει το πολύ κρύο και να μπορεί να μας κρατά στεγνούς. Κι αυτό, γιατί τα βρεμμένα ρούχα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν υποθερμία, ακόμα και όταν η θερμοκρασία δεν είναι πολική.
Αν είμαστε σε ομάδα, θα πρέπει να παρακολουθεί ο ένας τον άλλο, για να αναγνωρίσει τα πρώτα συμπτώματα της. Αν κάποιος από την ομάδα παρουσιάσει υποθερμία, λόγω των συνθηκών, είναι πολύ πιθανόν και τα υπόλοιπα μέλη της να είναι κοντά στην υποθερμία. Γι αυτό είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να παρακολουθούμε ο ένας τον άλλο.
Συμπτώματα:
Αδικαιολόγητη και παράλογη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με ξαφνικές εκρήξεις ενέργητικότητας, που ακολουθούνται από λήθαργο.
Μείωση της ικανότητας αντιδράσεως του ατόμου σε εξωτερικά ερεθίσματα, αδυναμία να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις απλές ή να ακολουθήσει οδηγίες που του δίνονται.
Ξαφνικά και ισχυρά ρίγη
Έλλειψη ισορροπίας και πτώση, χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
Πονοκέφαλος, θαμπή όραση
Λιποθυμία
Αντιμετώπιση:
Σταματήστε την απώλεια θερμότητας, βρίσκοντας καταφύγιο, που να προφυλάσσει από τον αέρα και την βροχή.Αλλάξτε τα βρεμμένα ρούχα και βάλτε στεγνά. Αποφύγετε την επαφή του ατόμου με το έδαφος αν αυτό είναι παγωμένο, βάζοντας το να καθίσει πάνω σε ένα ένα σακκίδιο ή sleeping bag. Καθίστε κολλητά ο ένας με τον άλλό, ώστε να ζεσταθεί το άτομο από την θερμότητα των σωμάτων των άλλων μελών της ομάδας. Δώστε στο άτομο να πιεί ζεστά ροφήματα και φαγητά που περιέχουν ζάχαρη (μόνο όταν διατηρεί τις αισθήσεις του)
Στην περίπτωση προχωρημένης υποθερμίας το σώμα χάνει την ικανότητά του να ζεσταθεί μόνο του. Παρ΄όλα αυτά, θα πρέπει οι ενέργειές μας να έχουν σαν στόχο την πρόκληση της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Για το λόγοι αυτό τοποθετήστε θερμοφόρες μόνο στα παρακάτω μέρη του σώματος:
Στο στομάχι
Στον αυχένα
Στους καρπούς
Στα σημεία αυτά το αίμα είναι κοντά στην επιφάνεια του σώματος και θα μεταφέρει γρήγορα την θερμότητα στο υπόλοιπο σώμα.
Επίσης:
Μην δίνετε στο άτομο να πιεί οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας
Ακόμα και όταν το άτομο ανακτήσει την θερμοκρασία του, ή παροχή θερμότητας θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να μπορεί από μόνο του το σώμα να παράγει την ικανή και αναγκαία θερμότητα, που θα διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ











ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ

Πουλιά
Ηλιόσποροι και σιτηρά

Αλεπού
Ψάρι και κρέας, εντόσθια, συκώτι

Αγριόχοιρος
Πράσινα λαχανικά, φασόλια, καλαμπόκι, μαρούλι, μπρόκολο, αρακάς

Βίδρα
Ψάρι

Σκαντζόχοιρος
Μήλα, αλάτι, καρότα, μελάσα, δημητριακά

Κουνέλι
Φρέσκα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, μαρούλι, ή τα μήλα. Στη διάρκεια του χειμώνα, το ψωμί είναι ένα καλό δόλωμα. Ψεκασμός στο εσωτερικό της παγίδας με μηλίτη μήλων έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική.

Αρουραίοι
Τυρί, ψωμί και βούτυρο, καρύδια, ηλιόσποροι, αλεύρι, δημητριακά.

Ασβός
Οτιδήποτε φαγώσιμο, μήλα, ψάρια, προνύμφες εντόμων, bacon, αυγά

Σκίουροι
Δημητριακά, καρύδια, popcorn, κράκερς, μελάσα, καλαμπόκι.

Νυφίτσες
Ψάρια, φρέσκο συκώτι, εντόσθια κότας.

Δηλητηριώδη φυτά, θεραπείες και αντίδοτα

Ακόνιτο
Το ακόνιτο αμέσως άμα ποθεί γλυκαίνει τη γλώσσα με μια στυφάδα και μετά τη γλυκύτητα προκαλεί σκοτοδίνη και μάλιστα με το σήκωμα και επιφέρει υγρότητα των ματιών και βάρος στο θώρακα και στο υποχόνδριο μαζί με πρόκληση πολλών αερίων.
Πρέπει να αποβάλουμε το δηλητήριο με εμετούς ή με κλύσμα να εκκενώσουμε την κοιλιά.
Θα χρησιμοποιήσουμε προηγμένος την πόση ρίγανης, ή απήγανου, ή πράσου, ή αφεψήματος αψιθιάς μαζί με κρασί αψιθιάς, ή ρόκας, ή αβρότονου ή χαμεκαίας ή χαμοπυτιάς.
Αρμόζει δε σε αυτούς:
-Ο χυμός του βάλσαμου βάρους μίας δραχμής , μαζί με μέλι και γάλα , ή με ίσο βάρος καστόριου, πιπεριού και απήγανου μαζί με κρασί
-Η πυτιά του μικρού κατσικιού ή ελαφιού ή λαγού μαζί με ξίδι
Η σκουριά του σιδήρου ή ο ίδιος ο σίδηρος ή ο χρυσός ή ο άργυρος, αν πυρωθούν και σβηστούν σε κρασί και ποθεί αυτό το υγρό
-Το σταχτόνερο με κρασί
-Ο ζωμός βρασμένης κότας ή λιπαρών βοδινών κρεάτων που λαμβάνεται με κρασί
-Λέγεται δε ότι και η χαμοπυτιά αρμόζει ιδίως σε αυτούς
Κορίανδρο (coriandrum sativum-κ.ο. κόλιαντρος, κουσβαράς)
Για το κορίανδρο δε μπορείς να κάνεις λάθος από την μυρωδιά του.
Αν ποθεί βραχνιάζει τη φωνή και επιφέρει μανία όμοια με της μέθης, μιλούν δηλαδή με αισχρολογίες και σε όλο τους το σώμα διαφαίνεται η μυρωδιά του κορίανδρου.
Τους βοηθά δε αυτούς μετά τον εμετό με μύρο της ίριδας:
-Η πόση του ανέρωτου κρασιού με αψιθιά αλλά και σκέτου
-Τα αυγά αφού αδειάσουν και διαλυθούν με άλμη και ρουφηχτούν
-Αλατόνερο (άλμη) αν ποθεί
-Ο αλμυρός ζωμός από κότα και χήνα
-Γλυκό κρασί με σταχτόνερο
Κώνειο (conium maculatum-κ.ο. μαγκούτα, βρωμόχορτο)
Το κώνειο αν ποθεί επιφέρει σκοτοδίνες και θαμπώματα, ώστε δε βλέπει κανείς ούτε λίγο, λόξιγκα και παράκρουση του νου και πάγωμα των άκρων. Στο τέλος πνίγονται με σπασμούς από το σταμάτημα του αέρα στη τραχεία. Καταρχάς λοιπόν όπως και στα άλλα, θα το αποβάλουμε με τους εμετούς, έπειτα χρησιμοποιώντας καθαρτικό, θα αποβάλουμε αυτό που έχει διολισθήσει έως τα έντερα. Και τότε σαν το μεγαλύτερο βοήθημα χρησιμοποιούμε την πόση ανέρωτου κρασιού, αφήνοντας ενδιάμεσα διαστήματα, κατά τα οποία βοηθά αν δοθεί για πόση:
-Tο γαϊδουρίσιο γάλα
-Η αψιθιά μαζί με πιπέρι, κρασί και καστόριο
-Ο απήγανος και ο δυόσμος μαζί με κρασί
-Μία δραχμή καρδάμωμο ή στύρακας
-Πιπέρι μαζί με σπόρο τσουκνίδας και κρασί
-Τα φύλλα της δάφνης
-Το γαλάκτωμα του συλφίου με λάδι ή γλυκό κρασί
-Το γλυκό κρασί σκέτο αν πίνεται σε μεγάλη ποσότητα, ικανώς αρμόζει
Σμίλακας
Ο αποκαλούμενος σμίλακας, που από μερικούς αποκαλείται θύμαλλο και από τους Ρωμαίους τάξος. Αν ποθεί επιφέρει πάγωμα σε όλο το σώμα, ασφυξία και άμεσο θάνατο.
Αυτούς τους βοηθούν όλα όσα βοηθούν και όσους έχουν πιεί κώνειο.
Υοσκύαμος (hyoscyamus albus, κ.ο. δυσκύαμος, γέρος, γέροντας, γερούλι)
Ο υοσκύαμος, αν ποθεί ή φαγωθεί προκαλεί όμοια παραφορά με των μεθυσμένων.
Είναι δε εύκολα θεραπεύσιμος και βοηθιέται:
-Από την πόση πολλού μελόνερου και γάλακτος και μάλιστα γαϊδουρίσιου. Αν όμως δεν υπάρχει , κατσικίσιου ή βοδινού ή
-Αφεψήματος ξερών σύκων
-Τα κουκουνάρια
-Ο σπόρος των αγγουριών, εάν πίνεται με γλυκό κρασί
-Αλμυρό κρασί με φρέσκο χοιρινό λίπος
-Γλυκό κρασί και νερό
-Ο σπόρος της τσουκνίδας
-Η σόδα με νερό
-Αρμόζει και το ραδίκι, το σινάπι, το κάρδαμο, το ραπάνι, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αν πίνεται το καθένα από αυτά μαζί με κρασί. Πρέπει αυτούς να τους αναγκάζουμε να ηρεμούν, για να χωνέψουν το κρασί που ήπιαν.
Μανιτάρια
Από τα μανιτάρια άλλα βλάπτουν λόγο του είδους τους και άλλα λόγο της ποσότητάς τους.
Επιφέρουν δε όλα πνιγμούς όπως της κρεμάλας. Εμείς ευθέως πρέπει να τους βοηθάμε από κοινού, αναγκάζοντάς τους να κάνουν εμετό με λάδι.
Θαυμάσια ωφελούνται αν πιούν στάχτη από κλήμα ή από ξύλο άγριας αχλαδιάς, μαζί με νερωμένο ξινό κρασί ή αλάτι ή σόδα. Αλλά και αν βραστούν τα άγρια αχλάδια ή τα φύλλα του δέντρου μαζί με τα μανιτάρια αδρανοποιούν το δηλητήριο τους.
Τους βοηθούν και
-Τα αυγά της κότας αν πίνονται με νερωμένο ξινό κρασί και με μία δραχμή αριστολοχεία
-Η αψιθιά μαζί με κρασί
-Το μέλι αν τρώγεται ή πίνεται μαζί με νερό
-Το μελισσόφυλλο με σόδα
-Η ρίζα και ο καρπός της πανάκειας με κρασί
-Το καμένο κατακάθι του κρασιού μαζί με νερό
-Το ραπάνι ή το σινάπι ή το κάρδαμο εάν τρώγονται
ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ.

ΠΑΓΙΔΕΣ





RAPPELLING


















Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η Μ Α Χ Α Ι Ρ Ι Ω Ν

Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης μαχαιριού πρέπει να ξέρει τα βασικά σχετικά με την κατάλληλη συντήρησή του...
Τα καλά-διατηρημένα μαχαίρια θα εκτελέσουν καλύτερα τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, και θα διαρκέσουν περισσότερα χρόνια.
Όλα τα μοντέρνα ατσάλια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μαχαιριών είναι υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά ο χρόνος μπορεί να διαβρώσει το οποιοδήποτε μέταλλο αν δεν το φροντίσετε.
Σκουπίζοντας τις λεπίδες των μαχαιριών σας ανά διαστήματα με ένα λαδωμένο ύφασμα (το λάδι συντήρησης όπλων είναι πολύ καλό) θα αποτρέψετε τη σκουριά, ειδικά εάν ζείτε σε υγρό κλίμα ή κοντά στη θάλασσα.
Εάν το μαχαίρι σας βραχεί σκουπίστε το καλά για να το στεγνώσετε, μην το αφήσετε να στεγνώσει μόνο του. Εάν το μαχαίρι σας έχει βραχεί από θαλασσινό νερό ή κάποια άλλη ουσία που δεν είστε σίγουροι τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει στο μαχαίρι σας, πρέπει να το ξεπλύνετε αμέσως με καθαρό νερό να το στεγνώσετε καλά και τέλος να το λαδώσετε.
Οι λαβές από ξύλο μπορούν να τριφτούν περιστασιακά με τη στιλβωτική ουσία ή ειδικό λάδι όπως αυτό που χρησιμοποιούν στα έπιπλα. Ο ορείχαλκος μπορεί να γυαλιστεί με τη στιλβωτική ουσία οικιακού ορείχαλκου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην φυλάσσετε τα μαχαίρια στις θήκες τους! Το δέρμα συλλέγει την υγρασία και δημιουργεί σημάδια στη λεπίδα.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας ως ανοιχτήρι δοχείων, μοχλό, κατσαβίδι ή για οποιαδήποτε βαριά εργασία για την οποία το μαχαίρι σας δεν σχεδιάστηκε!
Επίσης, μην χρησιμοποιήτε το πίσω μέρος του μαχαιριού σας ως σφυρί!

Ειδικά για τους σουγιάδες, περιστασιακά ένα λάδωμα στις ενώσεις και τα ελατήρια (1-2 σταγόνες) είναι αρκετές, για το ευκολότερο άνοιγμα-κλείσιμο και θα αποτρέψει τη σκουριά και το χαλάρωμα στο «κλείδωμα» του.
Επιπλέον, ελέγχετε τακτικά την εγκοπή κλειδώματος του σουγιά σας για την καλή λειτουργία του, η οποία θα εξασφαλίσει και την ασφαλή χρήση του!

Τέλος να κρατάτε το μαχαίρι/σουγιά σας ΠΑΝΤΑ ακονισμένο! Μια λεπίδα που δεν κόβει μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από μια κατάλληλα διατηρημένη!

S.A.S.

Λίγα βασικά είδη μπoρoύν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά σας για επιβίωση. Συγκεντρώστε όλα τα αντικείμενα που βλέπετε στην εικόνα.. Όλα μπορεί να τοποθετηθούν σ' ένα μικρό μεταλλικό κουτί, π.χ. ένα μεταλλικό κουτί καπνού που δε σας ενοχλεί καθόλου όταν το καταχωνιάσετε στην τσέπη ενός μπουφάν. Να σας γίνει συνήθεια και πάντοτε να το κουβαλάτε μαζί σας. Μη διαλέξετε κάτι μεγαλύτερο, διότι είναι πολύ πιθανό ν' αποδειχτεί τελείως ακατάλληλο για μεταφορά και να ξεχαστεί σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο. Πολλοί άνθρωποι που στρίβουν τσιγάρα έχουν τέτοια κουτιά. Όμως το κουτί για το οποίο μιλάμε είναι πολύ πιο χρήσιμο γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή σας. Αντίθετα ο καπνιστής μικραίνει τη δική του ζωή.
Η πείρα έχει αποδείξει ότι καθένα από τ' αντικείμενα αυτά είναι πολύ χρήσιμο, όμως ορισμένα είναι περισσότερο χρήσιμα για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τ' αγκίστρια ψαρέματος, ενώ είναι πολύτιμα για τη ζούγκλα, δεν έχουν καμία αξία στην έρημο.
Γυαλίστε το εσωτερικό μέρος του καπακιού του μεταλλικού κουτιού για να φτιάξετε μια επιφάνεια που να μοιάζει με καθρέφτη και ν' αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια σφραγίστε το κουτί, ώστε να γίνει αδιάβροχο, μ' ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας, ώστε να μπορείτε να την αφαιρέσετε ή να την αντικαταστήσετε. Βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ το περιεχόμενό του. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε κυρίως εκεί να που έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως τα σπίρτα και τα φάρμακα. Σημειώστε πάνω στα κουτιά που περιέχουν φάρμακα τη χρήση, τη δοσολογία και την ημερομηνία λήξης τους, οπότε και θα πρέπει ν' αντικατασταθούν . Γεμίστε τον εφεδρικό χώρο του κουτιού σας με φαρμακευτικό βαμβάκι που θα εμποδίσει τη μετακίνηση των αντικειμένων που περιέχονται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και γι ' άναμμα φωτιάς.
1. ΣΠΙΡΤΑ
Πρέπει να μεταχειρίζεστε σπίρτα ασφαλείας κι όχι τα συνηθισμένα σπίρτα που μπορεί να ανάβουν οπουδήποτε. Μπορείτε όμως κι αυτά να τα μετατρέψετε σε ασφαλείας, βουτώντας τα κεφάλια τους σε λιωμένο κερί. Για να γλιτώσετε χώρο σπάστε το μισό ξυλαράκι απ' το κάθε σπίρτο.
Είναι πολύ πιο εύκολο απ' οτιδήποτε άλλο ν' ανάβετε φωτιά με σπίρτα, αλλά δεν πρέπει να τα σπαταλάτε. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν αποτύχετε ν' ανάψετε φωτιά με κάποιον άλλο πρόχειρο τρόπο. Πάρτε μόνο ένα σπίρτο από το κουτί και ξανά-κλείστε αμέσως το καπάκι. Ποτέ να μην αφήνετε το κουτί ανοιχτό ή στο έδαφος.
2. ΚΕΡΙ
Το κερί έχει πραγματικά πολύ μεγάλη αξία για το άναμμα της φωτιάς, όπως ακριβώς και μια πηγή φωτιάς. Πρέπει να το ξύσετε και να το ισιώσετε έως ότου πάρει το κατάλληλο ορθογώνιο σχήμα για να χωρέσει στο μεταλλικό κουτί. Αν είναι φτιαγμένο από ζωικό λίπος μπορεί να φαγωθεί -γιατί είναι λιπαρό- σε περίπτωση ανάγκης ή να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα. Βεβαιωθείτε όμως απόλυτα ότι πρόκειται για κερί από ζωικό λίπος. Το κερί παραφίνης και μερικά άλλα είδη κεριών είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Το κερί από ζωικό λίπος λιώνει εύκολα σε ζεστά κλίματα.
3. ΤΣΑΚΜΑΚΟΠΕΤΡΕΣ
Οι τσακμακόπετρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα κι όταν υπάρχει υγρασία και σας έχουν τελειώσει τα σπίρτα.
Αγοράστε επεξεργασμένη τσακμακόπετρα με πριονωτό αναπτήρα (επικρουστήρα).
4. ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ
Μπορείτε ν' ανάψετε φωτιά κατευθείαν από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης είναι χρήσιμος στο ψάξιμο που θα κάνετε για να εντοπίσετε ακίδες ξύλου που μπήκαν στο δέρμα σας ή κεντριά εντόμων που σας τσίμπησαν.
5. ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ
Χρειάζεστε αρκετές βελόνες και μεταξύ αυτών απαραίτητα και μία με πολύ μεγάλο μάτι, ώστε να περνούν μέσα απ' αυτό χοντρές κλωστές. Διαλέξτε χοντρή κλωστή και τυλίξτε τη γύρω από τις βελόνες.
6. ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΟΝΙΑ
Πρέπει να έχετε μια σειρά από αγκίστρια διαφόρων μεγεθών σ' ένα μικρό κουτί ή πακέτο. Προσθέστε και λίγα βαρίδια. Θυμηθείτε ότι ένα μικρό αγκίστρι μπορεί να πιάσει και μεγάλο και μικρό ψάρι. Αντίθετα ένα μεγάλο αγκίστρι πιάνει μόνο μεγάλα ψάρια. Να πάρετε επίσης κι όσο γίνεται περισσότερη πετονιά, που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη ακόμα και στο πιάσιμο πουλιών.
7. ΠΥΞΙΔΑ
Μια φωσφορίζουσα μικρή πυξίδα είναι η πιο κατάλληλη, αλλά σιγουρευτείτε πρώτα ότι είναι καλή, γιατί ορισμένες απ' αυτές είναι τελείως άχρηστες. Η υγρή πυξίδα είναι ο καλύτερος τύπος, αλλά πριν την αγοράσετε θα πρέπει να ελέγξετε, μήπως παρουσιάζει διαρροή, μήπως έχει φυσαλίδες και προπαντός αν είναι εύχρηστη. Η ενδεικτική βελόνα σκουριάζει εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται πάνω στο άξονα περιστροφής της και ότι περιστρέφεται ελεύθερα.
8. ΦΩΣ «ΜΠΕΤΑ»
Είναι ένας κρύσταλλος που εκπέμπει φως. Έχει το μέγεθος ενός μικρού νομίσματος και είναι ιδανικός για να διαβάσετε ένα χάρτη τη νύχτα και χρήσιμος για δόλωμα στο ψάρεμα. Είναι ακριβός αλλά άφθαρτος.
9. ΣΥΡΜΑΤΙΝΟΣ ΒΡΟΧΟΣ
Κατά προτίμηση ορειχάλκινη συρμάτινη θηλιά μήκους 60 έως 90 εκατοστών.
Να είστε προσεκτικοί με τους βρόχους γιατί μπορεί να πιάσουν κι εσάς τους ίδιους, αλλά από την άλλη μεριά μπορεί να σας λύσουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. ,
10. ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΠΡΙΟΝΙ
Αυτά συνήθως έχουν μεγάλους κρίκους στις άκρες που χρησιμεύουν για χερούλια. Οι κρίκοι αυτοί καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο γι ' αυτό και πρέπει να τους βγάζετε από το πριόνι. Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε ν' αντικαταστήσετε τους κρίκους με μικρούς ξύλινους πίρους. Για να προστατέψετε το πριόνι από τη σκουριά και το σπάσιμο πρέπει να το σκεπάσετε με ένα λεπτό στρώμα γράσου. Τα εύκαμπτα πριόνια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο ακόμα και μεγάλων δέντρων.
11. ΚΟΥΤΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Σ' αυτό θα συμπεριλάβετε όλα τα φάρμακα που κρίνετε απαραίτητα. Συσκευάστε τα φάρμακα σε αεροστεγή κουτιά με φαρμακευτικό βαμβάκι ώστε
να αποφεύγετε τη μετακίνησή τους. Τα παρακάτω φάρμακα καλύπτουν τις περισσότερες αρρώστιες, αλλά είναι μόνο ένας απλός οδηγός.
•Αναλγητικά. Ένα παυσίπονο για ελαφρύ ή μέτριο πόνο. Η φωσφορική μεθυλομορφίνη είναι ιδανική για πονόδοντους, πονοκέφαλους και πόνους αυτιών . Δοσολογία: ένα δισκίο κάθε έξι ώρες και για όσο χρειαστεί. Επειδή προκαλεί συμπτώματα δυσκοιλιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της διάρροιας.
•Αντιδιαρροιακά. Θεραπεύουν οξεία ή χρόνια διάρροια. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το ιμόντιουμ. Αρχικά παίρνετε δύο δισκία και στη συνέχεια από ένα κάθε φορά που έχετε κένωση.
•Αντιβιοτικά. Για γενικές μολύνσεις. Η τετρακυκλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι από άτομα υπερευαίσθητα στην πενικιλίνη. Δοσολογία: μία κάψουλα των 250 μιλιγκράμ, τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί επί πέντε έως εφτά ημέρες. Πάρτε μαζί σας αρκετές κάψουλες, ώστε να μπορέσετε να καλύψετε μια πλήρη σειρά ημερών. Όταν τις παίρνετε, καλό θα είναι ν' αποφεύγετε να πίνετε γάλα, ασβέστιο, σιδηρούχα παρασκευάσματα κι άλλα φάρμακα που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου.
•Αντιαλλεργικά. Για αλλεργίες, δαγκώματα ή τσιμπήματα εντόμων (μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων). Στη Βρετανία συνιστάται το Πίριτον ενώ στις ΗΠΑ το Μπεναντρίλ. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από τη χρήση του Πίριτον είναι η υπνηλία, γι' αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελαφρύ υπνωτικό. Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη δοσολογία που συνιστάται, ούτε να το συνδυάζετε με αλκοόλ.
•Δισκία αποστείρωσης νερού. Πρέπει να τα χρησιμοποιείτε όταν έχετε υποψίες ότι το νερό σας έχει μολυνθεί και δεν μπορείτε να το βράσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
•Χάπια για την ελονοσία. Απαραίτητα κυρίως για περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία. Για ορισμένα είδη απ' αυτά μπορείτε να παίρνετε μόνο ένα χάπι το μήνα.
•Υπερμαγγανικό κάλιο. Έχει αρκετές χρήσεις. Προσθέστε το στο νερό κι όταν πάρει μία φωτεινή ροζ απόχρωση έχει αποστειρωθεί, ενώ όταν γίνει βαθύτερο ροζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό. Όταν κοκκινίζει τελείως βοηθά στη θεραπεία των μυκητιάσεων (π.χ. μυκητιάσεις αθλητών).
12. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΕΠΙΔΕΣ
Τουλάχιστον δυο νυστέρια διαφορετικών μεγεθών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ξύλινη χειρολαβή αν χρειαστεί. "'
13. ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙΑ ΡΑΦΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
Χρησιμοποιούνται για να ενώνονται τα χείλη των πληγών των τραυμάτων.
14. ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΕΣ
Διάφορα είδη, κατά προτίμηση αδιάβροχα. Βοηθούν σε μικρές αμυχές αλλά και στις πληγές μεγαλύτερων τραυμάτων. Μπορεί να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν σαν τσιμπιδάκια ραφής τραύματος (βλ. Ράψιμο τραύματος στο κεφάλαιο Υγεία).
15. ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Αποτελεί μια πολύ καλή σακούλα που μπορεί να χωρέσει μέχρι ένα λίτρο νερό.
ΥΓΕΙΑ
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κρυοπαγήματα, υποθερμία και τύφλωση από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι. Εκτός αυτού, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ψύχους, με τον αποκλεισμό του αέρα απ' το καταφύγιο, μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως έλλειψη οξυγόνου και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς απ' την πραγματικότητα ξαπλώνοντας με τα ρούχα κι ακουμπώντας το κεφάλι πάνω σ' ένα ξύλο. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και το να σκέφτεται κανείς είναι κουραστικό. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση, διότι είναι πολύ πιθανό να παραβλέψετε ακόμα κι ολοφάνερα πράγματα. Να είστε πάντα σε κίνηση, όχι όμως να κουράζεστε διότι πρέπει να διατηρείτε τις δυνάμεις σας για χρήσιμες εργασίες. Να κοιμάστε όσο το δυνατό περισσότερο.
Θα ξυπνήσετε πριν παγώσετε απ' το κρύο, εκτός κι αν είστε τελείως εξαντλημένοι, οπότε δεν μπορείτε ν' ανανεώσετε τη θερμότητα που χάνεται στον αέρα. Μη χάσετε το ηθικό σας με το κρύο. Σκεφτείτε τρόπους να προφυλαχθείτε καλύτερα. Για παράδειγμα φτιάξτε ένα καλύτερο ζευγάρι γάντια.
Ασκείστε τα δάχτυλα και γενικά τα άκρα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Μην ξεχνάτε ν' αφοδεύετε. Συχνά, αν δεν το προσέξετε, δημιουργείται στον οργανισμό δυσκοιλιότητα. Να είστε τακτικοί και μάλιστα φροντίστε πριν ξεκινήσετε από το καταφύγιό σας, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα στο δρόμο.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΩΝ
•Ζαρώνετε το δέρμα του προσώπου σας για να μην ξυλιάσει, κουνώντας τους μυς προς κάθε κατεύθυνση. Εξασκείτε συνέχεια τα χέρια σας.
•Να είστε σε ετοιμότητα τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τους άλλους, μήπως εμφανιστούν πάνω στο δέρμα χλομάδες, κοκκινίλες ή μαυρίλες, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τ' αυτιά και τα χέρια.
•ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το εφαρμοστό ντύσιμο, διότι ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος.
•Αν έχετε υπνόσακο, τυλιχτείτε με το εσωτερικό του που είναι ζεστό.
•Μη βγαίνετε ποτέ έξω χωρίς να είστε ντυμένοι καλά και πάντα για λίγη ώρα.
•Να μη φοράτε υγρά ρούχα που έγιναν έτσι από ιδρώτα και νερό.
•Αν βράχηκαν, τότε στεγνώστε τα το συντομότερο δυνατό.
•Τινάξτε από πάνω σας το χιόνι πριν μπείτε στο κατάλυμα, ή αφήστε τα εξωτερικά ρούχα σας που είναι χιονισμένα λίγο πιο μέσα από την είσοδο.
•Το χιόνι θα λιώσει με τη ζέστη κι έτσι θα έχετε περισσότερα ρούχα διαθέσιμα για να φορέσετε όταν στεγνώσουν.
•Φοράτε πάντα στεγνά γάντια. ΠΟΤΕ μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνά χέρια.
•ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να χύνετε βενζίνη πάνω σε γυμνή σάρκα. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν θα παγώσει σχεδόν αμέσως και θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά αφού το σημείο τήξεως της βενζίνης είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο του νερού.
•Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εργάζεστε σκληρά κι αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν δε νιώθετε καλά, ΑΝΑΠΑΥθΕΙΤΕ.
ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Φτιάξτε ένα προσάναμμα και προφυλάξτε το γύρω γύρω με άλλα ξύλα που θα σχηματίσουν ένα τριγωνικό ξύλινο πλαίσιο (βλ. εικόνα). Αν φυσάει, τοποθετήστε το προσάναμμα απ' την αντίθετη μεριά του αέρα, κάθετα σ' ένα μεγάλο ξύλο. Ανάψτε. Μόλις πάρει, ρίξτε πιο χοντρά ξύλα ή πάρτε μια αγκαλιά ξερά κλαδιά όχι πιο μεγάλα από σπιρτόξυλα, ανάψτε τα πρώτα και ρίξτε τα στο πλαίσιο.
ΣΠΙΡΤΑ
Τα σπίρτα είναι ο ευκολότερος τρόπος για ν' ανάψετε φωτιά. Να πάρετε μαζί σας όσο το δυνατό περισσότερα σπίρτα, απ' αυτά που ανάβουν οπουδήποτε. Να τα στοιβάξετε σε αδιάβροχα κουτιά έτσι ώστε αν τριφτούν είτε κουνηθούν, να μην ανάψουν ξαφνικά. Η αδιάβροχη συσκευασία τα προφυλάσσει και απ' τα δυο.
Ορισμένοι κόβουν τα σπίρτα τους στα δυο. Λέγεται ότι μπορούν να κοπούν και στα έξι. Αλλά μην το ρισκάρετε. Είναι προτιμότερο να έχετε ένα που να ν' ανάβει παρά έξι κατεστραμμένα.
Ανάψτε τα κομμένα σπίρτα κρατώντας το δάχτυλο και πιέζοντας το λειτουργικό άκρο αντίθετα σε μια επιφάνεια. Αν καίγεται το δάχτυλο, δροσίστε το με κρύο νερό ή πάγο ή ακόμα φτύστε το ή φυσήξτε το.

Πηγή Οδηγός Επιβίωσης της S.A.S.

ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ PDF

http://www.sendspace.com/file/bgy1a9
http://www.sendspace.com/file/zg7k84
http://www.sendspace.com/file/14dzex
http://www.sendspace.com/file/19amjf
http://www.sendspace.com/file/h3g41n
http://www.sendspace.com/file/z25i8z
http://www.sendspace.com/file/0xt1td
http://www.sendspace.com/file/dgyjww
http://www.sendspace.com/file/8osfah
http://www.sendspace.com/file/9pn0lo
http://www.sendspace.com/file/cp83k7
http://www.sendspace.com/file/nm3ibg
http://www.sendspace.com/file/p7roqs
http://www.sendspace.com/file/vscv7p
http://www.sendspace.com/file/xa8np8
http://www.sendspace.com/file/1sj18t
http://www.sendspace.com/file/l9nbdx
http://www.sendspace.com/file/lbky1l
http://www.sendspace.com/file/p0k4gl
http://www.sendspace.com/file/iph7t9
http://www.sendspace.com/file/vg3bje
http://www.sendspace.com/file/b7pm89
http://www.sendspace.com/file/gbd24v
http://www.sendspace.com/file/l1puxm
http://www.sendspace.com/file/wls5v8
http://www.sendspace.com/file/bobqvm
http://www.sendspace.com/file/ru0djn
http://www.sendspace.com/file/2c84og
http://www65.zippyshare.com/v/80471679/file.html
http://www65.zippyshare.com/v/37720902/file.html
http://www65.zippyshare.com/v/8645492/file.html
http://www65.zippyshare.com/v/74349622/file.html

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ