Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η Μ Α Χ Α Ι Ρ Ι Ω Ν

Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης μαχαιριού πρέπει να ξέρει τα βασικά σχετικά με την κατάλληλη συντήρησή του...
Τα καλά-διατηρημένα μαχαίρια θα εκτελέσουν καλύτερα τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, και θα διαρκέσουν περισσότερα χρόνια.
Όλα τα μοντέρνα ατσάλια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μαχαιριών είναι υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά ο χρόνος μπορεί να διαβρώσει το οποιοδήποτε μέταλλο αν δεν το φροντίσετε.
Σκουπίζοντας τις λεπίδες των μαχαιριών σας ανά διαστήματα με ένα λαδωμένο ύφασμα (το λάδι συντήρησης όπλων είναι πολύ καλό) θα αποτρέψετε τη σκουριά, ειδικά εάν ζείτε σε υγρό κλίμα ή κοντά στη θάλασσα.
Εάν το μαχαίρι σας βραχεί σκουπίστε το καλά για να το στεγνώσετε, μην το αφήσετε να στεγνώσει μόνο του. Εάν το μαχαίρι σας έχει βραχεί από θαλασσινό νερό ή κάποια άλλη ουσία που δεν είστε σίγουροι τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει στο μαχαίρι σας, πρέπει να το ξεπλύνετε αμέσως με καθαρό νερό να το στεγνώσετε καλά και τέλος να το λαδώσετε.
Οι λαβές από ξύλο μπορούν να τριφτούν περιστασιακά με τη στιλβωτική ουσία ή ειδικό λάδι όπως αυτό που χρησιμοποιούν στα έπιπλα. Ο ορείχαλκος μπορεί να γυαλιστεί με τη στιλβωτική ουσία οικιακού ορείχαλκου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην φυλάσσετε τα μαχαίρια στις θήκες τους! Το δέρμα συλλέγει την υγρασία και δημιουργεί σημάδια στη λεπίδα.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας ως ανοιχτήρι δοχείων, μοχλό, κατσαβίδι ή για οποιαδήποτε βαριά εργασία για την οποία το μαχαίρι σας δεν σχεδιάστηκε!
Επίσης, μην χρησιμοποιήτε το πίσω μέρος του μαχαιριού σας ως σφυρί!

Ειδικά για τους σουγιάδες, περιστασιακά ένα λάδωμα στις ενώσεις και τα ελατήρια (1-2 σταγόνες) είναι αρκετές, για το ευκολότερο άνοιγμα-κλείσιμο και θα αποτρέψει τη σκουριά και το χαλάρωμα στο «κλείδωμα» του.
Επιπλέον, ελέγχετε τακτικά την εγκοπή κλειδώματος του σουγιά σας για την καλή λειτουργία του, η οποία θα εξασφαλίσει και την ασφαλή χρήση του!

Τέλος να κρατάτε το μαχαίρι/σουγιά σας ΠΑΝΤΑ ακονισμένο! Μια λεπίδα που δεν κόβει μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από μια κατάλληλα διατηρημένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου