Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

Η υποθερμία δεν απειλεί μόνο όσους βρίσκονται να αντιμετωπίζουν πολικές συνθήκες! Μια σειρά από άλλες παραμέτρους μπορεί να προκαλέσουν υποθερμία ακόμα και σε κάποιον που βρίσκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις πολικές! Τι θα πρέπει να ξέρουμε για να την αποφύγουμε και τι θα πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;
Υποθερμία: είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος σταδιακά να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια, με μοιραίες συνέπειες για τον άνθρωπο.
Η υποθερμία προκαλέιται από έκθεση σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά και από παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό άνεμο ή βροχή. Μια σειρά άλλων παραμέτρων μπορούν να προκαλέσουν επίσης υποθερμία, σε κάποιον που πραγματοποιεί δραστηριότητες στη φύση, όπως:
Μεγάλη κούραση, από επίπονη και έντονη προσπάθεια
Ανεπαρκής ρουχισμός, που αφήνει το κρύο να φτάνει στο σώμα
Κακή διατροφή, χαμηλή σε ουσίες που παράγουν θερμίδες
Έλλειψη γνώσεων και κακή προετοιμασία
Η Υποθερμία είναι ύπουλος εχθρός, γιατί τα πρώτα της συμπτώματα δεν μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει αν δεν ξέρει. Μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, γι αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως μόλις διαγνωσθεί.
Για να την αποφύγουμε:
Θα πρέπει να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο χώρο που υπάρχει ή που στην ανάγκη θα δημιουργήσουμε εμείς. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να φτιαχθεί έτσι ώστε να μας προφυλάσσει από τον ψυχρό άνεμο, να κόβει το πολύ κρύο και να μπορεί να μας κρατά στεγνούς. Κι αυτό, γιατί τα βρεμμένα ρούχα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν υποθερμία, ακόμα και όταν η θερμοκρασία δεν είναι πολική.
Αν είμαστε σε ομάδα, θα πρέπει να παρακολουθεί ο ένας τον άλλο, για να αναγνωρίσει τα πρώτα συμπτώματα της. Αν κάποιος από την ομάδα παρουσιάσει υποθερμία, λόγω των συνθηκών, είναι πολύ πιθανόν και τα υπόλοιπα μέλη της να είναι κοντά στην υποθερμία. Γι αυτό είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να παρακολουθούμε ο ένας τον άλλο.
Συμπτώματα:
Αδικαιολόγητη και παράλογη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με ξαφνικές εκρήξεις ενέργητικότητας, που ακολουθούνται από λήθαργο.
Μείωση της ικανότητας αντιδράσεως του ατόμου σε εξωτερικά ερεθίσματα, αδυναμία να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις απλές ή να ακολουθήσει οδηγίες που του δίνονται.
Ξαφνικά και ισχυρά ρίγη
Έλλειψη ισορροπίας και πτώση, χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
Πονοκέφαλος, θαμπή όραση
Λιποθυμία
Αντιμετώπιση:
Σταματήστε την απώλεια θερμότητας, βρίσκοντας καταφύγιο, που να προφυλάσσει από τον αέρα και την βροχή.Αλλάξτε τα βρεμμένα ρούχα και βάλτε στεγνά. Αποφύγετε την επαφή του ατόμου με το έδαφος αν αυτό είναι παγωμένο, βάζοντας το να καθίσει πάνω σε ένα ένα σακκίδιο ή sleeping bag. Καθίστε κολλητά ο ένας με τον άλλό, ώστε να ζεσταθεί το άτομο από την θερμότητα των σωμάτων των άλλων μελών της ομάδας. Δώστε στο άτομο να πιεί ζεστά ροφήματα και φαγητά που περιέχουν ζάχαρη (μόνο όταν διατηρεί τις αισθήσεις του)
Στην περίπτωση προχωρημένης υποθερμίας το σώμα χάνει την ικανότητά του να ζεσταθεί μόνο του. Παρ΄όλα αυτά, θα πρέπει οι ενέργειές μας να έχουν σαν στόχο την πρόκληση της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Για το λόγοι αυτό τοποθετήστε θερμοφόρες μόνο στα παρακάτω μέρη του σώματος:
Στο στομάχι
Στον αυχένα
Στους καρπούς
Στα σημεία αυτά το αίμα είναι κοντά στην επιφάνεια του σώματος και θα μεταφέρει γρήγορα την θερμότητα στο υπόλοιπο σώμα.
Επίσης:
Μην δίνετε στο άτομο να πιεί οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας
Ακόμα και όταν το άτομο ανακτήσει την θερμοκρασία του, ή παροχή θερμότητας θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να μπορεί από μόνο του το σώμα να παράγει την ικανή και αναγκαία θερμότητα, που θα διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου