Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πρόχειρο καταφύγιο σε σπηλιά.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω σκίτσο, η κατασκευή ενός πρόχειρου καταφυγίου σε μια ώρα έκτακτης ανάγκης μέσα σε μια σπηλιά, δεν είναι και πολλή δύσκολη.
Απλά πρέπει να ακολουθήσουμε τρία απλά βήματα για να είμαστε ασφαλείς.
Πρώτα από όλα δημιουργούμε το αντανακλαστήρα η ανακλαστήρα μας που χρησιμεύει και για ανεμοφράκτης, με πέτρες, χοντρά κλαδιά η κορμούς από πεσμένα δέντρα, ανάλογα με το τι διαθέτει η περιοχή που βρισκόμαστε.
Οι πέτρες η τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα για αποφυγή τραυματισμού.
Το ύψος του θα πρέπει να ξεπερνάει το ύψος το δικό σας όταν θα είσθε καθιστοί, ανάλογα βέβαια και με το τι άνοιγμα έχει η σπηλιά, αυτό το κάνουμε για να δημιουργείτε ο σωστός εξαερισμός και να διατηρείτε η θέρμανση του χώρου.
Επίσης είμαστε και προφυλαγμένοι από το κρύο και τυχών ζώα που θα μας επισκεφθούν.
Συνέχεια έχει η σωστή λειτουργία της φωτιάς που θα δημιουργήσουμε, για να μην γεμίζει με καπνό το καταφύγιο μας.
Τα ξερά κούτσουρα και τα κλαδιά που έχουμε μαζέψει, θα πρέπει να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος της σπηλιάς και όχι στο μπροστινό, όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.
Το κάνουμε αυτό ώστε όταν θα ανάψουμε την φωτιά μας, ο καπνός που θα δημιουργηθεί θα ανέβει προς την οροφή της σπηλιάς, αφήνοντας τον καθαρό και ζεστό αέρα προς τα κάτω κοντά στο έδαφος.
Αν τοποθετήσουμε την φωτιά στην μπροστινή πλευρά και μέσα από τον ανακλαστήρα που έχουμε φτιάξει, θα έχει σαν αποτέλεσμα ο καπνός να πεταχτεί προς τα μέσα και να μην βγει έξω.
Εκτός βέβαια αν δεν φυσάει καθόλου και έχει άπνοια.
Πάντως ο σωστός τρόπος στησίματος, είναι αυτός που βλέπετε στην φωτογραφία.
Αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα στα ξύλα και το τοίχωμα της σπηλιάς και στην συνέχεια ανάβουμε την φωτιά μας.
Η ένταση της φωτιάς θα πρέπει να είναι ανάλογη με το βάθος και το ύψος της σπηλιάς και όχι παραπάνω γιατί θα έχετε πρόβλημα με την ζέστη.
Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι για μικρές σπηλιές που δεν ξεπερνάνε τα δέκα μέτρα σε βάθος και το πολύ δυόμιση με τρία μέτρα σε ύψος.
Μιλάμε για πρόχειρο καταφύγιο και όχι για κατάλυμα.
Σε μελλοντικό άρθρο, θα μιλήσουμε και για το στήσιμο καταφυγίου σε μεγαλύτερο σπήλαιο και πως θα το οργανώσουμε.
Αφού έχουμε ανάψει την φωτιά μας, συνέχεια έχει τώρα το πρόχειρο κρεβάτι που θα κοιμηθούμε, αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε από ξερά κλαδιά και φύλλα από πεύκο η από οποιοδήποτε άλλο δέντρο η φυτό βρίσκετε στην περιοχή που θέλετε να φτιάξετε το καταφύγιο σας.
Αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα από το αυτοσχέδιο κρεβάτι μας και την φωτιά και άλλο ένα από τον ανακλαστήρα και το πρόχειρο καταφύγιο μας είναι έτοιμο.
Το έχω δημιουργήσει στο παρελθόν και θα το ξανακάνω στο μέλλον για να το μοιραστώ μαζί σας.