Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ βρίσκεται στα νότια της πόλης Λιβαδειάς, χτισμένο σε απόκρημνους βράχους κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά.
Ο επισκέπτης για να φτάσει στο εκκλησάκι πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια.
Στην περιοχή Κρύα της Λιβαδειάς μπορούμε να δούμε τον ποταμό Έρκυνα και τη σπηλιά του Τροφωνείου. Από εδώ έχοντας δεξιά μας τον Έρκυνα ποταμό και ακολουθώντας το μονοπάτι θα ανεβούμε στη σπηλιά της Ζωοδόχου πηγής μέσα στην οποία είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ.
Αφού περάσουμε το θεατράκι θα ακολουθήσουμε αριστερά μας τα σκαλιά που θα μας οδηγήσουν σε ένα ωραίο δάσος από κυπαρίσσια.
Μπροστά μας βλέπουμε ένα παλιό εκκλησάκι, όμως εμείς συνεχίζουμε δεξιά με κατεύθυνση την Αγία Ιερουσαλήμ.
Όσο πλησιάζουμε τόσο θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί τα σκαλιά γλιστράνε και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ιδίως όταν έχει βρέξει.
Τριάντα μέτρα περίπου πριν φτάσουμε την Αγία Ιερουσαλήμ, η δεξιά πλευρά στις πέτρινες σκάλες είναι γκρεμισμένη, δώστε μεγάλη προσοχή γιατί είναι επικίνδυνο σημείο.
Όταν φτάσουμε στη σπηλιά, το θέαμα που θα αντικρίσουμε είναι εκπληκτικό. Απέναντί μας αριστερά το Μεσαιωνικό κάστρο, δεξιά το μικρό θεατράκι και ακριβώς μπροστά μας κάτω η χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Έρκυνα.
Πριν φύγουμε όμως από το σπήλαιο δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να βγάλουμε δροσερό νερό από την βαθεία πηγή που υπάρχει και με αυτό να βρέξουμε το πρόσωπό μας γιατί όπως μας είπαν οι χωρικοί φέρνει τύχη.
Στο εκκλησάκι της αγίας Ιερουσαλήμ πηγαίνω πάρα πολύ συχνά και ας είμαι από την Αθήνα, αυτό που θα σας αναφέρω είναι αληθινή ιστορία και έγινε αυτό τον Μάιο του 2009.
Μόλις φτάσαμε στην Λιβαδειά, κάναμε μια βόλτα στην πόλη και μετά ξεκινήσαμε τον ανηφορικό δρόμο προς την αγία Ιερουσαλήμ.
Σε σαράντα λεπτά περίπου ήμασταν εκεί.
Αφού κάτσαμε να ξεκουραστούμε από την διαδρομή και να θαυμάσουμε την θέα από ψηλά, είχε έρθει πλέον η ώρα να μπούμε και στον ναό.
Κάνουμε τον Σταύρο μας και μπαίνουμε μέσα, όλο το εκκλησάκι ήταν άδειο, ούτε ίχνος εικόνας, το μόνο που υπήρχε ήταν μερικά καρβουνάκια και τα καντήλια.
Μας φάνηκε παράξενο και πολύ περίεργο που λείπανε οι εικόνες από εκείνο το μέρος, γιατί όπως έγραψα και πιο πάνω, πάω συχνά σε αυτό το μέρος και το γνωρίζω καλά.
Αφού έχουμε ψάξει όλο το εσωτερικό μέρος της αγίας Ιερουσαλήμ και δεν έχουμε βρει ούτε μια εικόνα, έρχεται στο μυαλό της αγαπημένης μου Σόφιας η πηγή που της είχα πει λίγο πιο πριν.
Πάει να δει την πηγή και το θέαμα που αντικρίζει είναι βλάσφημο.
Όλες οι ιερές εικόνες του ναού βρίσκονται βυθισμένες στον πυθμένα της πηγής.
Η πηγή είναι μικρή αλλά το βάθος της φτάνει περίπου τα τρία μέτρα και το νερό της είναι πολύ παγωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μπούμε μέσα.
Με διάφορους τρόπους τελικά, καταφέραμε να βγάλουμε τις εικόνες από μέσα και όχι μονό εικόνες, άλλα και ένα λειτουργικό βιβλίο και διάφορες μικρές χάρτινες εικονίτσες.
Για να βγάλουμε τις εικόνες μέσα από το νερό κάναμε τουλάχιστον δυο ώρες.
Άλλο να σας το λέω και άλλο να είστε εκεί και να το βλέπετε.
Γεώργιος Λαμπής – Λιβαδειά, Αγία Ιερουσαλήμ, Μάιος 2009.