Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Βρασμός νερού και υψόμετρο.

Το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, μόνο αν βρισκόμαστε στην ίδια ατμοσφαιρική πίεση δηλαδή στο μηδέν με την θάλασσα από την πίεση που ασκείται στην επιφάνεια της.
Όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε σε ένα βουνό η μια περιοχή, η ατμοσφαιρική πίεση ελαττώνεται με αποτέλεσμα να έχουμε και μικρότερο σημείο βρασμού λόγω έλλειψης ατμοσφαιρικής πίεσης.
Όσο ανεβαίνουμε η πίεση ελαττώνεται, ενώ όσο κατεβαίνουμε η πίεση αυξάνεται.
Μιλάμε για σημεία με μεγάλη υψομετρική διαφορά και όχι για περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 500 μέτρα.
Στην Πάρνηθα για παράδειγμα στα 700 μέτρα πάνω στο βουνό, δεν παρουσιάστηκε μεγάλη αλλαγή στο σημείο βρασμού του νερού, οι αλλαγές στην πίεση ήταν μηδαμινές.
Αν κάποιο από τα μέλη της ομάδας έχει ξεπεράσει τα 1500 μέτρα και έχει δει διάφορες, ας μας το αναφέρει για να το γνωρίζουμε και εμείς.
Αν και έχω ανέβει σε τέτοια ύψη, πότε δεν ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα διότι ήμουν πάντα εξοπλισμένος με αρκετό νερό.
Καθαρισμό και βρασμό νερού έχω κάνει σε αρκετά χαμηλότερες περιοχές.
Τώρα αν θα χρειαστεί να βράσουμε το νερό, ο χρόνος του βρασμού θα πρέπει να είναι γύρω στα 15 λεπτά εφόσον υπάρχει δυνατή φλόγα, αν δεν έχουμε καύσιμη ύλη για κάτι τέτοιο, την αφήνουμε πολύ παραπάνω.
Μόλις κατέβει το νερό δυο-τρία δάχτυλα από το σκεύος μας, το βγάζουμε από την φωτιά.
Ο χρόνος βρασμού ξεκινάει από την ώρα που αρχίζει και κοχλάζει το νερό και όχι από την αρχή.
Επίσης όπως είπα και παραπάνω, ο βαθμός βρασμού δεν είναι ο ίδιος παντού, όσο ψηλότερα τόσο και χαμηλότεροι είναι και οι βαθμοί.
Αφού βγάλουμε το νερό από την φωτιά, το δεύτερο πράγμα που θα κάνουμε, είναι να το αφήσουμε να κρυώσει πρίν το καταναλώσουμε.
Εξυπακούεται ότι γίνεται φιλτράρισμα του νερού πρίν το βράσιμο, αν το νερό που θέλουμε να καταναλώσουμε είναι βρώμικο.
Λέγεται ότι το σημείο βρασμού στην κορυφή του Έβερεστ λόγω ατμοσφαιρικής πίεσης, είναι στους 70 βαθμούς.
Κοινώς στην χώρα μας, η μετρήσεις θα είναι αμελητέες με πάρα πολύ μικρές διαφορές στα σημεία βρασμού.

1 σχόλιο:

  1. ...Στο μεταξύ, φίλοι, ελπίζω να σας ενδιαφέρει η ΑΠΟΤΡΟΠΗ του αναμενόμενου παγκόσμιου μπλακάουτ και της ανατίναξης των πυρηνικών εργοστασίων! Ήδη έχουμε γλιτώσει 5 φορές: 1989, 2003, 2012, 2017, 2020. https://GlobalBlackoutPrevention.simplesite.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή