Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΛΕΦΑΣ

Το Κάστρο της Κελεφάς χτίστηκε γύρω στα 1670, κατόπιν διαταγής του Μεγάλου Βεζίρη Κιοπρουλή που έστειλε έξι (6) χιλιάδες  άντρες, που στρατολογήθηκαν από την Αθήνα, την Εύβοια και την Ναύπακτο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό (το χτίσιμο) έγινε προς χάριν του διασήμου αρχιπειρατή Λιμπεράκη Γερακάρη καταγόμενου από τη μεγάλη οικογένεια των Κοσμάδων, που είχε τις ρίζες της από τη Βάθια της Μάνης, με σκοπό να διαιρέσει και να υποτάξει τούς Μανιάτες. Το Κάστρο της Κελεφάς, που ήταν έδρα του Χασάν Πασά, χτίστηκε και διατηρήθηκε από τούς Τούρκους από το 1670 μέχρι το 1685, οπότε κατελήφθη υπό των Βενετών και των Μανιατών συμμάχων τους.
Ιδού πως περιγράφει ο Κωνσταντίνος Σάθας, στο βιβλίο του «ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ» την κατάληψη του Κάστρου από τούς Βενετούς και τούς Μανιάτες στις σελίδες 339-340: «Ο Χασάν Πασάς, διοικητής της Μάνης και Κεχαγιάς του Πασά της Πελοποννήσου, εδρεύων εν Κελεφά, συνομιλήσας μετά των αρχηγών της πολιορκίας Μακρή, Δοξαρά και Βούλτσου, μεταβάς παρέδωκε τας κλεις εις χείρας του Μοροζίνη, επί τω όρω ίνα η εκ χιλίων ανδρών φρουρά μετακομισθεί εις ελαφονήσια ... Καλώς διευθετήσας τα εν Μανη ο Ενετός αρχιστράτηγος και διορίσας προβλεπτάς της μεν Ζαρνάτας τον Νικόλαον Πολάνην και Φραγκίσκον Τιέπολον, του δε Κελεφά τον Βερνάρδον Βαλβην, και αρμοστήν της επαρχίας τον Λορέντζον Βενιέρην εδρεύοντα εν Κελεφά, και φρουράρχους τον Πρατεσίνην και Νικόλαον Μαχαιριώτην απέπλευσεν εις Κέρκυραν προς παραχείμασιν...».

Το Κάστρο της Κελεφάς παρέμεινε στα χέρια των Βενετών και των Μανιατών για τριάντα (30) ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1685 που το κυρίευσαν μέχρι το 1715. Το έτος 1715 το Κάστρο επανήλθε στα χέρια των Τούρκων και οι Βενετοί έφυγαν από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Από τότε έχασε σιγά - σιγά την αξία του, μειώνεται και ο σκελετός του ερειπώνεται. Λέγεται ότι στο κάστρο της Κελεφάς, στο Οίτυλο και στον όρμο του, τοποθετεί ο Ιούλιος Βερν τούς ήρωές του, στο βιβλίο του «Οι πειραταί του Αιγαίου» όπου και περιγράφει με καταπληκτική ακρίβεια το κάστρο, τη χαράδρα και την τοποθεσία γύρω απ' αυτό.
Αυτή είναι εν συντομία, η ιστορία του Κάστρου της Κελεφάς,  που για να χτιστή στοίχισε ποταμούς αίματος και ιδρώτα, μέχρις ότου στηθεί στον αφιλόξενο εκείνο πέτρινο όγκο και γίνει άπιαστο και θρυλικό. Το έκτισαν μεν Τούρκοι μαστόροι, αλλά το τελειοποίησαν Ενετοί. Γι αυτό πολλοί συνηθίζουν να το ονομάζουν το «Βενετσιάνικο Κάστρο». Όλοι οι κάτοικοι της Κελεφάς και των γύρω χωριών, γνωρίζουν το Κάστρο, αλλά πολλοί το βλέπουν σαν ένα θρύλο και αγνοούν την σημαντική ιστορία του και το ρόλο που έπαιξε στην δύσκολη εκείνη εποχή. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΗΣ - ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΛΕΦΑΣ ( ΟΙΤΥΛΟ ΜΑΝΗΣ ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου