Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΕΛΟ ( ΚΑΣΤΡΟ )


Η Ρόδος κατοικήθηκε από Αχαιούς ( 15ο αι. π.Χ. ) και Δωριείς
( 11ο αι. π.Χ. ). Το 700 π.Χ. αποτέλεσε τμήμα της Δωρικής Εξάπολης.
Στη μάχη της Σαλαμίνας ( 480 π.Χ. ) πολέμησε από αναγκαιότητα στο πλευρό των Περσών.
Το 478-7 π.Χ. προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
H πόλη της Ρόδου χτίστηκε το 408 π.Χ. πάνω σε σχέδια του σπουδαίου πολεοδόμου Ιππόδαμου από τη Μίλητο. Στη διάρκεια του 5ου, 4ου και 3ου αι. αποτελεί το αδιαφιλονίκητο ναυτικό-εμπορικό κέντρο, πλουτίζει, παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική ακμή ( θέατρο, περίφημη σχολή ρητορικής με Έλληνες και Ρωμαίους μαθητές ), κόβει δικά της νομίσματα. Το 269 δέχτηκε την εισβολή των Γότθων. Αργότερα ( 297 ) εντάσσεται στα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Για μικρό διάστημα, στα μέσα του 7ου αι., καταλαμβάνεται από τους Σαρακηνούς.
Από τον 11ο μέχρι το 16ο αι. περνάει σταδιακά στην κυριαρχία των Γενοβέζων και των Σταυροφόρων.
Το 1306 πουλήθηκε από τους Γενοβέζους στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη
( η κυριαρχία τους άρχισε από το 1309 ).
Έφτιαξαν πανίσχυρο στόλο, εμπορικό και πολεμικό, έχτισαν τη μεσαιωνική Ρόδο και τη στόλισαν με εκατοντάδες επιβλητικά κτίρια που τα οχύρωσαν πίσω από ένα επιβλητικό τείχος-κάστρο.
Το 1522 έγινε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι Τούρκοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1912.
Από τότε και μέχρι το 1945 η Ρόδος έζησε κάτω από την ιταλική κατοχή.
Το 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.
Η μεσαιωνική πόλη Κάστρο. Δημιούργημα των ιπποτών, πολυσύνθετο μνημείο, μοναδικό και αντιπροσωπευτικό στο είδος του, σώζεται και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα τείχη του Κάστρου, θαυμάσιο δείγμα οχυρωματικής του 14ου-15ου αι., σε πολλά σημεία διπλά ή τριπλά, με πύργους, γέφυρες και τάφρους. Έχουν εφτά εισόδους, από τις οποίες η εντυπωσιακότερη είναι η Πύλη του Ντ’ Αμπουάζ.
Το Καστέλο ( Παλάτσο ) ή Παλάτι των Ιπποτών ή Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στο τέλος της οδού Ιπποτών, τεράστιο κτίριο, επιβλητικό, δεσπόζει σ’ όλη την παλιά πόλη. Χτίστηκε το 14ο αι. αλλά καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος το 1856 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης που είχαν εγκαταστήσει οι Τούρκοι στα υπόγειά του. Αναστηλώθηκε στα 1939 από τους Ιταλούς, που τήρησαν με απόλυτη πιστότητα τη μορφή του -βρήκαν τα σχέδιά του.
Το Καστέλο χρειάζεται πολύωρη επίσκεψη.
Έχει ογδόντα τεράστιες αίθουσες ( ξεχωρίζει η μεγάλη σάλα του συμβουλίου ), επιπλωμένες με σπάνια κομμάτια ευρωπαϊκού στιλ, 16ου και 17ου αι. Τα δάπεδα είναι στρωμένα με ρωμαϊκά και πρωτοχριστιανικά μωσαϊκά, παρμένα από την Κω. Στην πλακόστρωτη αυλή, με τις αναρίθμητες στοές, μαρμάρινα αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Η οδός των Ιπποτών, ένα θαυμάσιο μεσαιωνικό δρόμο με σημαντικά κτίρια και αρχοντικά.
Σώζονται τέσσερα από τα έξι καταλύματα των Ιπποτών ( Προβηγκίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας ) με τα οικόσημα των αρχηγών τους, τα τοξωτά παράθυρα, τις μεγάλες σκαλιστές πόρτες.
Φανάρια στηριγμένα σε βαριές σιδερένιες Βάσεις φωτίζουν το δρόμο το βράδυ.
Μέχρι στιγμής είναι ένα από τα πιο διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.
Η ομορφιά του και το μεγαλείο του θα ακουμπίσει και τον πιο απαιτητικό
Επισκέπτη αρκεί να έχει χρόνο για να το γυρίσει.











Γεώργιος Λαμπής – Ρόδος, Αύγουστος 2003.




ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΝΔΟΥ






Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ρόδου, 46,5 χλμ. Α από την πρωτεύουσα, με 1.091 κατοίκους, χτισμένο πλάι στη θάλασσα και κάτω από τον επιβλητικό βράχο της ακρόπολης της σπουδαίας αρχαίας και μεσαιωνικής πόλης της Λίνδου.
Η σημερινή Λίνδος ζει, διαμορφώνεται και εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό. Όλα τα σπίτια ασβεστώνονται και οι ταράτσες τους στρώνονται με την πρασινωπή «πατελιά» ( μόνωση ).
Έχουν μπαλκόνια με βαριές σιδεριές, παράθυρα κατά κανόνα βαμμένα καφετιά, αυλές και δάπεδα καλυμμένα με βότσαλα. Στο εσωτερικό στολίζονται με μεγάλη φροντίδα,τοίχοι διακοσμημένοι με κεραμικά πιάτα, ξυλόγλυπτες οροφές.
Ορισμένα σπίτια - κτίσματα του 15ου αιώνα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.
Τα πλοία αγκυροβολούν στον όρμο αριστερά από τον οικισμό. Στην πίσω μεριά του χωριού βρίσκεται το λιμανάκι του Αγίου Παύλου.
Εδώ αράζουν βάρκες και μικρά πλεούμενα.
Οι Λινδιακοί υποστηρίζουν πως σ’ αυτό το σημείο αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος φτάνοντας στη Ρόδο για να διδάξει το χριστιανισμό.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου, στην κορυφή κατακόρυφου βράχου
( 116 μ. Ύψος ) πάνω από τη θάλασσα. Στη Ν άκρη του γκρεμού υπάρχουν τα ερείπια του ναού ( 4ου αι. ) και του ιερού της Λίνδιας Αθηνάς. Στο σημείο αυτό βρέθηκαν ειδώλια του 8ου αι., πολλές βάσεις αγαλμάτων Ελληνιστικής Εποχής, με τις υπογραφές των δημιουργών τους, που αποδεικνύουν τη μεγάλη δραστηριότητα της Ροδιακής Σχολής και μικρά αντικείμενα Ρωμαϊκών Χρόνων.
Εντυπωσιακό κτίσμα είναι η Μακρά Στοά - 20 κίονες έχουν αναστηλωθεί. Κοντά βρίσκονται τα ερείπια ναού του Διόνυσου, το αρχαίο θέατρο με κερκίδες σκαμμένες στο βράχο, ο τάφος του Κλεόβουλου - ένα θολωτό ταφικό μνημείο του 100 π.Χ.
Στο χώρο της ακρόπολης και στις πλαγιές του ακρωτηρίου Κράνα, η γη είναι σπαρμένη με χαλάσματα τάφων. Αμέσως μετά την κύρια είσοδο, το μεσαιωνικό παλάτι και η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Στη συνέχεια σκάλες οδηγούν στα Προπύλαια ( 5ου αι. ).
Εκεί πάνω στην πέτρα είναι χαραγμένη μια λίνδιακή τριήρης.
Μέσα στο χωριό, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου, 15ου αι., με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Παύλου, πλάι στη θάλασσα.
Τα μεσαιωνικά σπίτια της Λίνδου, χτισμένα το 15ο και 16ο αι. Σ’ ένα απ’ αυτά στεγάζεται η συλλογή του Π. Ιωαννίδη που περιλαμβάνει 71 πιάτα και πάνω από 200 αντικείμενα οικιακής χρήσης και διακόσμησης.
Το τοπίο πάνω από το κάστρο της Λίνδου είναι φανταστικό, βλέπεις όλο το χωριό στα πόδια σου και πάνω από όλα αγναντεύεις το πέλαγος μέχρι εκεί που δεν έχει τελειωμό.
Τα σπίτια της Ρόδου είναι γενικά όλα διακοσμημένα με διάφορα πιάτα,είχα πάει στο σπίτι ενός γνωστού καιστους τοίχους του σαλονιού του υπήρχαν πάνω από 100 κομμάτια.Παράξενο όμως αληθινό.


Γεώργιος Λαμπής – Ρόδος, Αύγουστος 2004

ΡΟΔΟΣ – ΙΑΛΥΣΟΣ





Τα Τριάντα, η Ιαλυσός όπως λένε οι ντόπιοι, μοιάζουν με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το χωριό, με 10.107 κατοίκους, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σε περιοχή όλο περιβόλια, κτήματα, πέτρινα εξοχικά σπίτια «πύργους» εδώ παραθέριζαν παλιά οι πλούσιοι Ροδίτες- και αρκετά νεοκλασικά.
Η παραλία σ’ όλο το μήκος του όρμου, 10 χλμ., έχει μεταβληθεί σ' ένα ατέλειωτο ξενοδοχειακό τείχος που καταλήγει στην πόλη της Ρόδου.
Σ’ αυτή την περιοχή υπάρχει το 1/2 των τουριστικών συγκροτημάτων του νησιού - αλλοίωσαν τόσο πολύ την όψη του τόπου, που κυριολεκτικά τον έκαναν αγνώριστο.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ιαλυσού - Λίνδος, Κάμειρος, Ιαλυσός, τα σπουδαιότερα κέντρα του νησιού μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. Βρίσκεται 8 χλμ. ΝΔ, στην επίπεδη σαν οροπέδιο κορυφή του βουνού Φιλέρημος, σε ύψος 400 μ. Το βουνό ονομάστηκε έτσι από τους ερημίτες που ζούσαν στις σπηλιές του κατά το Μεσαίωνα.
O δρόμος που οδηγεί στην ακρόπολη διπλής κατεύθυνσης περνάει μέσα από Πευκοδάσος και καταλήγει σε πλάτωμα-μπαλκόνι απ' όπου απλώνεται ολόγυρα πανόραμα στεριάς και θάλασσας, στρατηγικό σημείο από τα χρόνια των Φοινίκων μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ακρόπολη σώζονται ερείπια ελληνιστικού ναού της Πολιάδας Αθηνάς ( 3ου αι, π.Χ. ) και του Δία, πλάι σε χαλάσματα χριστιανικών και μεσαιωνικών κτισμάτων, χαλάσματα βυζαντινού οχυρωματικού έργου, τμήματα πρωτοχριστιανικής εκκλησίας ( βασιλική 5ου αι. ), η σπουδαία εκκλησία της Παναγίας της Φιλέρημου που έχτισαν οι Ιππότες στα μέσα του 15ου αι., η δωρική κρήνη ( 4ου αι. π.Χ. ) και δρόμος του Γολγοθά, σειρά από 134 σκαλιά σε αραιά διαστήματα.
Κατά μήκος της δεξιάς πλευράς υπάρχουν πέτρινα κτίσματα που αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού. Η αρχαία νεκρόπολη ( 500 τάφοι Μυκηναϊκής, Αρχαϊκής και Κλασικής Εποχής ) στην περιοχή γύρω από την ακρόπολη. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ( 15ου αι. ) στο Βουνό Φιλέρημος.
Μέσα στα Τριάντα, η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, με μεγάλη λιθόστρωτη αυλή. Χτίστηκε το 18ο αι. αλλά το τέμπλο της είναι παλαιότερο.
Η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Άι Γιώργη του Χωστού -τοιχογραφίες 14ου και 15ου αι.- μέσα στο χωριό.
Φοβερό μέρος με ωραία θέα, ο δρόμος του γολγοθά είναι ένα αξιοσέβαστο έργο που δεν πρέπει να το χάσει κανείς, όπως και το υπόγειο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου του Χώστου.

Γεώργιος Λαμπής – Ρόδος, Αύγουστος 2004

ΣΑΛΑΚΟΣ - Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ












Η σπηλιά της Μακαρούνας βρίσκεται στην άκρη του χωριού Σάλακος, δίπλα από την πηγή νύμφη από όπου υδρεύεται και εμφιαλώνει νερό η Ρόδος.
Η σπηλιά δεν νομίζω να είναι και πολύ προσβάσιμη,γιατί όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία είναι γεμάτη από πέτρες.
Τον Αύγουστο του 2004 όταν ξεκίνησα να ανέβω τα σκαλιά για να εισχωρήσω στα βάθη της, δεν τα κατάφερα.
Έφτασα μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα σταμάτησα, ο τόπος ήταν γεμάτος από πέτρες και βράχους και δεν το διακινδύνεψα.
Γενικά ο χώρος ήταν λίγο ταρακουνημένος και αυτό που με προβλημάτισε, ήταν ότι τα εξωτερικά μέρη της σπηλιάς στηριζόντουσαν από ξύλινα υποστυλώματα και μεγάλες σωλήνες κατευθυνόντουσαν προς τα μέσα.
Το χειρότερο είναι ότι μόλις πλησίαζες την πύλη της σπηλιάς, χιλιάδες μύγες ερχόντουσαν κατά πάνω σου και δεν σε αφήνανε να πλησιάσεις.
Παράξενο φαινόμενο αλλά αληθινό.
Το κακό είναι ότι δεν βρήκα ούτε ένα ντόπιο του χωριού για να μου πει σε τι χρησίμευε αυτή η σπηλιά τα τωρινά χρόνια η τα χρόνια της αρχαιότητας.
Πάντως όποιος θέλει να επισκεφτεί αυτή την σπηλιά χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή διότι είναι πολύ επικίνδυνη.

Γεώργιος Λαμπής – Ρόδος, Αύγουστος 2004.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το Κάστρο Της Ναυπάκτου



Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες που εκτείνονται από το λιμάνι της πόλης μέχρι την κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 200μ. Θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και χτίστηκε από τους Ενετούς τον 15ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης.
Το Κάστρο της Ναυπάκτου καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης.
Το 553 Μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό. Από τον 8ο Μ.Χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα του Ε' θέματος. Ως το 1204 βρισκόταν υπό την βυζαντινή κυριαρχία.
Το 1204 παραχωρήθηκε στους Ενετούς. Το 1210 ο Μιχαήλ Άγγελος Κομνηνός την περιέλαβε στις κτήσεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1294 περιήλθε στο Φίλιππο Ανδηγαυό και το 1360 καταλήφθηκε από τον Αλβανό ηγεμόνα Γκίνο Μπούα Σπάτα. Από το 1407 έως το 1499 διήρκεσε η Α' Ενετοκρατία ενώ ως το 1687 ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία.
Από το 1687 έως το 1699 ήταν η περίοδος της Β' Ενετοκρατίας για να ακολουθήσει η Τουρκική κατάκτηση ως το 1829.
Οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα.
Η οχύρωση ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.

Ιστορική Αναδρομή Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Το ταξίδι της Ναυπάκτου στην Ιστορία ξεκινά, επίσημα, το 1104 π.Χ., όταν οι Δωριείς καταφθάνουν στη Ναύπακτο και κατασκευάζουν πλοία
(ναυς+πήγνυμι = κατασκευάζω πλοίο), για να περάσουν απέναντι, στην Πελοπόννησο.
Χάρη στη γεωγραφική της θέση, καθώς ήλεγχε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των δυνατών κάθε εποχής. Για τον λόγο αυτό, το 454 π.Χ., οι Αθηναίοι, με αρχηγό τον ναύαρχο Τολμίδη, καταλαμβάνουν τη Ναύπακτο και εγκαθιστούν στην πόλη τους συμμάχους τους Μεσσήνιους.
Οι Μεσσήνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ναύπακτο μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν τη διαχείριση της Ναυπάκτου κατά την μακραίωνη ιστορία της, όπως οι Αθηναίοι, οι Αχαιοί, οι Θηβαίοι, οι Μακεδόνες, ενώ, λόγω της σπουδαίας στρατηγικής της θέσης, αποτέλεσε, για κάποια περίοδο, την πρώτη πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, τόπο συγκέντρωσης των αντιπροσώπων των πόλεων που αποτελούσαν την Συμπολιτεία.
Σημαντικό σημείο στην πορεία της ιστορίας της είναι το έτος 217 π.Χ., όταν, στα Κοίλα της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε συνέδριο ειρήνης και κάλεσμα ενότητας, και ακούστηκε ο λόγος του Αγέλαου, που προειδοποιούσε για τη θύελλα που ερχόταν από τη Δύση.
Η Ναύπακτος, τελικά, τέθηκε υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Στους μεταχριστιανικούς αιώνες, πολλοί βάρβαροι, όπως Ούννοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Σαρακηνοί, λεηλατούν την περιοχή της Ναυπάκτου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην αφάνεια και τον οικονομικό μαρασμό. Το 1210, η πόλη προσαρτάται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, οπότε και αρχίζει η ανάπτυξή της.
Το 1407, η Ναύπακτος κυριεύεται από τους Ενετούς και παραμένει στην κατοχή τους για 92 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα, στην πόλη κατασκευάζονται νέα κτίρια, εμπορικοί σταθμοί, αποθήκες, ενώ το κάστρο συντηρείται, ενισχύεται, και αποκτά την σημερινή του μορφή. Είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικά διαζώματα, πέντε αμυντικές ζώνες, δηλαδή. Το 1499, η πόλη περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών.
Ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄, θέλοντας να εξασφαλίσει την είσοδο του Κορινθιακού από ενδεχόμενη δυτική επίθεση, έχτισε τα δύο κάστρα του Ρίου και του Αντιρρίου, τα «Μικρά Δαρδανέλλια».
Σταθμός στην ιστορία της Ναυπάκτου είναι το έτος 1571. Στην θαλάσσια περιοχή, που τότε ήταν γνωστή ως «Κόλπος της Ναυπάκτου», διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου».
Η γρήγορη κατάκτηση των ελεύθερων περιοχών της Μεσογείου από τους Οθωμανούς άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στους Χριστιανούς ηγεμόνες. Μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο που παρουσιαζόταν για τη Δύση, τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας, του Βατικανού , της Μάλτας ένωσαν τους στόλους τους και με τις ευλογίες του Πάπα Πίου του Ε΄, ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν τον Οθωμανικό στόλο. Οι δύο στόλοι συναντήθηκαν, στις 7 Οκτωβρίου 1571, στον Κόλπο της Ναυπάκτου.
Οι δυνάμεις του Χριστιανικού στόλου κέρδισαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες κατά των Οθωμανών. Το 1699 πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς και η πόλη αρχίζει να παρακμάζει. Η Ναύπακτος ελευθερώνεται το 1829 από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον αδελφό του Κυβερνήτη Ιωάννη.
Η Ναύπακτος, όμως, πέρα από τη ανέγγιχτη ιστορία της, είναι μια πόλη πολιτισμός.
Είναι γαλάζιο, είναι πράσινο, είναι ήλιος. Κάνοντας έναν περίπατο στο βενετσιάνικο κάστρο της, φτάνοντας μέχρι το γραφικό της λιμάνι και περνώντας από το Ασκληπιείο, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την Οικεία Τζαβέλλα, έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις τα χνάρια των Βυζαντινών, των Ενετών, των Οθωμανών και όλων των λαών που πέρασαν από τη Ναύπακτο.
Η Ναύπακτος, τιμώντας το παρελθόν της και σεβόμενη τους προγόνους της, πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά από εκδηλώσεις, για να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη των πολιτών της την ιστορία και τον πολιτισμό της.



Γεώργιος Λαμπής - Ναύπακτος, Σεπτέμβριος 2002

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ



Όπως είναι γνωστό, κατά την βυζαντινή εποχή διατηρείτο στρατός μισθοφόρων, πρόθημα πήγαιναν να υπηρετήσουν στον στρατό διότι και καλό μισθό έπαιρναν και καλά περνούσαν.
Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, πως υπήρχε νόμος ότι χρήματα για την πληρωμή των μισθοφόρων κατέβαλαν στο κράτος και όσοι δεν ήθελαν να πάνε να υπηρετήσουν και να πολεμήσουν.
Στα σύνορα της Μεσσηνίας και Αρκαδία, στην αρχαία Μέλπεια κατά τους γέρους της περιοχής, ζούσε μια οικογένεια χριστιανών που την αποτελούσαν το ζεύγος των γονέων και τα τρία κορίτσια τους. Επρόκειτο για μια πολύ φτωχή οικογένεια, που κάποτε έπρεπε να ανταποκριθεί και αυτή στον νόμο και να στείλει χρήματα στο κράτος για τον στρατό που διατηρούσε η μονή της περιοχής, δηλαδή ότι χρειάζονταν για έναν μισθοφόρο. Η αγωνία της φτωχής οικογένειας με τα τρία κορίτσια ήταν μεγάλη, διότι δεν είχε τα χρήματα.
Από την δύσκολη θέση τους έβγαλε η Θεοδώρα, η μεσαία κόρη, μια κοπέλα ωραία, με παράστημα και αρετές. Πρότεινε λοιπόν στον πατέρα της να αναλάβει αυτή να παρουσιαστεί στο στρατό του μοναστηριού σαν Θοδωρής. Οι γονείς τις κατατρόμαξαν στην ιδέα λέγοντας τις πως είναι δύσκολο να ξεγελάσει ολόκληρο στρατό και πως η ζωή των στρατιωτών είναι πολύ σκληρή.
Η κοπέλα όμως ήταν αποφασισμένη.
Έφεραν αντίσταση και η μάνα και οι αδελφές τις,το δυνατό όμως φρόνημα της Θεοδώρας, η σταθερότητα τις, η ανάγκη για τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσουν και δεν είχαν και ο περιορισμένος χρόνος έκαμψαν τις αντιστάσεις της οικογένειας.
Την αποχαιρέτησαν λοιπόν την Θεοδώρα μια μέρα σαν Θοδωρή και διέδωσαν ότι η κόρη τους ξενιτεύτηκε.
Η κόρη που έφυγε δεν ανησυχούσε καθόλου.
Πίστευε πολύ στην Παναγία και στηρίζονταν με εμπιστοσύνη στην χάρη και στην προστασία της.
Ήταν σαν να αναλάμβανε μια αποστολή από το χέρι της Παναγίας, ένιωθε πως βρισκόταν κάτω από την σκέπη της και η καρδιά της άρχισε να χτυπά με πίστη για τον Χριστό.
Σύντομα έγινε γνωστός σε όλους.
Όλοι τον είχαν προσέξει από τον καλό χαρακτήρα του, όλους ήθελε να τους ευχαριστήσει και το πέτυχε.
Και έτσι ο καιρός περνούσε.
Ο << Θοδωρής >> έβλεπε μια γυναίκα να τριγυρνά αμέριμνα και απρόσεχτα ανάμεσα στους στρατιώτες.
Δεν την πλησίασε ο << Θοδωρής >> από σύνεση. Τον πρόσεξε όμως εκείνη και των πλησίασε. Ο ίδιος θέλησε να της δώσει να καταλάβει ότι άδικα των προσέχει, όσο όμως περισσότερο αντιδρούσε τόσο πιο πολύ εκείνη η γυναίκα επέμενε.
Επρόκειτο για μια νέα γυναίκα όπου έπαιρνε τα ρούχα των στρατιωτών για να τα πλύνει και φαίνεται ότι σχετίσθηκε με έναν στρατιώτη η κάποιον αξιωματικό.
Και το κακό δεν άργησε να γίνει.
Ξέσπασε σκάνδαλο στο στρατόπεδο διότι πήγε η μάνα της κοπέλας στο διοικητήριο και κατήγγειλε ότι η κόρη της έπαθε κακό από έναν στρατιώτη και απαιτούσε η να την παντρευτεί η να καταδικαστεί παραδειγματικά, θα την έφερνε μάλιστα για να τον αναγνωρίσει.
Αυτό το περιστατικό συνέβη τότε ακριβώς που το μοναστήρι είχε αναγορεύσει επίσημα τον Θοδωρή καπετάνιο διοικητή. Σαν πρώτο καθήκον του νέου καπετάνιου διοικητή ήταν να αποκαταστήσει την τιμή της κοπέλας που είχε ατιμάσει κάποιος στρατιώτης και περίμενε παιδί.
Δεν άργησε καθόλου να καλέσει την κοπέλα με τον πατέρα της στο μοναστήρι και με την παρουσία των μοναχών ο καπετάν Θοδωρής είπε στην κοπέλα: θα πάμε τώρα όλοι μαζί στο στρατόπεδο, εγώ θα παρατάξω όλον τον στρατό και εσύ θα μου δείξεις τον ένοχο.
Εκτός και αν γνωρίζεις το όνομα του, θα τον καλέσω αμέσως εδώ και θα τελέσουμε τον γάμο σας.
Η κοπέλα είχε το σχέδιο της, χωρίς ντροπή και περήφανα κοίταξε τον καπετάνιο πρώτα και έπειτα τον ηγούμενο και είπε: δεν χρειάζεται να πάμε στο στρατόπεδο διότι ο ένοχος είναι εδώ.
Και με αυθάδεια γύρισε στον καπετάνιο και είπε: εσύ δεν με ξεγέλασες μια μέρα και δεν μου υποσχέθηκες ότι θα με παντρευτείς.
Όλοι έμειναν άφωνοι, πρόκειται για φοβερή συκοφαντία είπε ο Θοδωρής, η κοπέλα όμως επέμενε λέγοντας ότι πολλοί από τους αξιωματικούς θα μαρτυρήσουν για αυτά που λέω.
Το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή και οι γνώμες είχαν διχαστεί.
Οι καλοί και τίμιοι στρατιώτες υποστήριζαν τον καπετάν Θοδωρή.
Ήταν και αυτοί που ζήλευαν τον λεβέντη Θοδωρή, και έλεγαν πως αυτός είναι ο ένοχος.
Ο ηγούμενος πήρε την απόφαση και δέχτηκε αυτή την κατηγορία.
Ο κανονισμός του στρατού προέβλεπε η να την παντρευτεί η αν αρνιόταν να περάσει από στρατοδικείο.
Ο καπετάν Θοδωρής βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα.
Θα μπορούσε να αποκαλύψει την ιδιότητα του, σκέφτονταν όμως πια θα ήταν η τύχη του πατέρα του και αφού δεν μπορούσε να δεχτεί τον γάμο έπρεπε να περάσει στρατοδικείο.
Εκείνη την εποχή η άρνηση ενός στρατιώτη να αποκαταστήσει την τιμή της κοπέλας που διέφθειρε σήμαινε καταδίκη σε θάνατο από το στρατοδικείο.
Θα θυσιαζόταν για να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της και για να σώσει τον πατέρα της, το σπίτι της και την τιμή της.
Άκουσε ήρεμα την απόφαση του δικαστηρίου και το μόνο που ζήτησε από τους δήμιους του ήταν να τον αφήσουν για λίγο να προσευχηθεί.
Ευχαρίστησε τον κύριο, για την δύναμη που της έδωσε και τελειώνοντας του ζήτησε: << ΚΑΝΕ, ΚΥΡΙΕ, ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΤΙΖΕΙ. ΑΜΗΝ >>.
Αν το σκάνδαλο είχε συγκλονίσει το στρατόπεδο και το μοναστήρι, αν με την καταδίκη του καπετάν Θοδωρή χάρηκαν οι κακοί και οι φθονεροί, η αποκάλυψη της αλήθειας πως ήταν γυναίκα, συνεκλόνισε ολόκληρη την περιοχή και λυπήθηκαν και έκλαψαν και οι πέτρες ακόμα.
Η αποκάλυψη έγινε σε μια μεγάλη χαράδρα δέκα περίπου χιλιόμετρα από το μοναστήρι, όταν οι στρατιώτες έφεραν τον κατάδικο Θοδωρή και τον εξετέλεσαν.
Μετά την εκτέλεση, ίσως για να εισακουστεί και η προσευχή της Αγίας και για να δικαιωθεί στα μάτια των στρατιωτών και του κόσμου και στην συνείδηση του ηγουμένου, αλλά και διότι φορούσε στολή αξιωματικού, οι στρατιώτες του έβγαλαν τα ρούχα για να τα φέρουν στο στρατόπεδο.
Μπορεί κανείς να φανταστεί τι έγινε στις καρδιές αυτών των στρατιωτών, Που βρέθηκαν μπροστά σε ένα τέτοιο απίστευτο θέαμα.
Τρόμαξαν να συνέλθουν από την πρώτη τους έκπληξη.
Όταν συνήλθαν, σκέπασαν το Άγιο σώμα της και μετά γονάτισαν για να το προσκυνήσουν.
Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν γνώμη από αυτήν σχημάτισαν εκείνη την στιγμή.
Αμέσως μετά έκαναν φτερά και πήγαν στο μοναστήρι, δεν έβρισκαν λόγια να πούνε στον ηγούμενο για την αποκάλυψη τους, Μέσα σε λίγες ώρες το νέο διαδόθηκε παντού.
Μια συγκίνηση συνεκλόνισε και το μοναστήρι και το στρατόπεδο και ολόκληρη την περιοχή. Κατασυντετριμμένος ο ηγούμενος κάλεσε σύναξη της αδελφότητας και τους ανακοίνωσε το νέο. Όταν συνήλθαν οι μοναχοί από το συγκλονιστικό αυτό νέο, αποφάσισαν να πάνε να την τιμήσουν σαν Αγία και σαν Μάρτυρα.
Είχε ανακηρυχτεί Αγία στις καρδιές όλων εκείνων που ήξεραν την ιστορία από τους ίδιους που είχαν ζήσει την αρετή της.
Σχημάτισαν πομπή στο μοναστήρι με τα εξαπτέρυγα και τον σταυρό, πήραν το ιερό ευαγγέλιο, ντύθηκαν οι ιερείς τα άμφια τους και ξεκίνησαν.
Ο ηγούμενος πήγαινε με τα γόνατα μπροστά και αμίλητος, τα μάτια του τρέχανε ποτάμι Γι’αυτό και η πομπή έκανε δύο ώρες να φτάσει.
Φτάνοντας ο ηγούμενος έπεσε στο χώμα και έκλεγε με λυγμούς, αργότερα σηκώθηκε στα γόνατα και με φόβο ξεσκέπασε την Αγία για να την δουν όλοι και να μην μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, και προσευχήθηκε δυνατά με φωνή ραγισμένη.
Η μεταφορά του σκηνώματος της Αγίας στο μοναστήρι έγινε την ίδια μέρα του μαρτυρίου και της αποκαλύψεως.
Το βράδυ η μονή και ο περίβολος ήταν κατάμεστα από συγκινημένο κόσμο. Έγινε ολονύκτια ακολουθία με την θεία λειτουργία και τα ξημερώματα εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία.
Μετά το τέλος της ακολουθίας ο ηγούμενος κάλεσε την αδελφότητα για να αποφασίσουν για την ταφή της.
Όλοι με ένα στόμα αποφάσισαν να φτιάξουν ένα Απέριττο μνήμα στον τόπο του μαρτυρίου.
Επί πολλά χρόνια ήταν προσκύνημα της περιοχής.
Αυτό το μεγάλο προσκύνημα γέννησε και την ανάγκη να χτιστεί εκεί στο ίδιο μέρος, έπειτα από αρκετά χρόνια και η εκκλησία.
Βέβαιο είναι ακόμα, ότι κάτω από τον τάφο της Αγίας από την ταφή της και μετά, αναβλύζει και τρέχει πολύ νερό, όπως ζήτησε στην προσευχή της και το αίμα της έγινε νερό καθαρό και άγιο, όπως και με το κτίσμα της εκκλησίας, που φύτρωσαν γύρω του τα τεράστια αυτά δέντρα, που ζώσανε την εκκλησία για να την προστατέψουν από την φθορά.
Το εκκλησάκι πιθανόν να χτίστηκε τον 12ο αιώνα.
Στον ναό παρατηρούμε το θαύμα αυτό της φύσεως με τα δέντρα που το αγκαλιάζουν με τα κλαδιά τους, που οπωσδήποτε τροφοδοτούνται και αυτά με το νερό που υπάρχει και τρέχει και τροφοδοτεί τον ποταμό Χάραδρο πιο κάτω.
Τα δέντρα πάνω στην σκεπή της εκκλησίας είναι 17. δεν ξέρει κανείς μέχρι τώρα που είναι οι ρίζες τους ακριβώς.
Γίνεται φανερό ότι κάποιο χέρι θεϊκό έπλεξε και διατηρεί το σύμπλεγμα.
Εκεί σε αυτό τον τόπο του μαρτυρίου, κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου φτάνουν για να τιμήσουν την Αγία Θεοδώρα χιλιάδες προσκυνητές.
<< ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΥΠΕΡΙΔΟΥΣΑ, ΗΜΕΙΨΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΣΙΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ, ΩΣ ΤΕΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩ ΑΓΙΩ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΕΡΩΤΙ, ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΗΡ ΕΣΚΗΝΩΣΑΣ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΕΙΣΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝ ΘΕΟΛΗΠΤΩ ΨΥΧΗ, ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΩ ΦΡΟΝΗΜΑΤΙ, ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΥΚΡΕΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ, ΔΕΙΝΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟΝ ΥΠΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΤΕΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΔΙΚΟ ΚΡΙΣΙΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΕΤΜΗΘΗΣ, ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΝ ΠΑΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΟΜΙΣΩ ΚΑΙ ΝΥΝ ΜΗ ΔΙΑΛΛΙΠΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑ ΗΜΙΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΙΛΑΣΜΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ >>.
Στις 16 Μαΐου 2009 έκανα ένα ταξίδι για να επισκεφθώ τον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας στην μεγαλόπολη.
Το θέαμα που αντίκρισα ήταν το κάτι άλλο, 17 δεντρά μεγάλου μεγέθους βρίσκονταν σε παράταξη πάνω από την σκεπή της εκκλησίας και στεκόντουσαν ατάραχα λες και ήταν οι φύλακες της.
Σε γενικές γραμμές ο ιερός ναός δεν είναι μεγάλος, είναι ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι που στο εσωτερικό του φυλάει την εικόνα της Αγίας Θεοδώρας και από κάτω του περνάει ένα όμορφο ποταμάκι.
Τα τοιχώματα του ναού είναι από πέτρα και δεν έχουν μεγάλο φάρδος, κάτι που μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν υπήρχαν ρίζες από τα δέντρα λογικά θα τον είχαν γκρεμίσει και αν όχι θα έπρεπε να φαινόντουσαν.
Όσο και αν έψαξα τους τοίχους και εξωτερικά και εσωτερικά, δεν βρήκα σημάδια που να υποδηλώνουν ότι το κτίσμα είναι περιτριγυρισμένο από τις ρίζες των δέντρων.
Το ύψος των δέντρων φτάνει τα δέκα μέτρα, πάρα πολύ μεγάλο βάρος για ένα τόσο μικρό εκκλησάκι, τον χειμώνα ο αέρας είναι υπερβολικά δυνατός, θα έπρεπε λογικά να είχε ξηλώσει όλη την στέγη.
Η μόνη απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι: δεν υπάρχει απάντηση, διότι ο Θεός τα πάντα μπορεί να κάνει.
Εμείς είμαστε πολύ λίγοι για να καταλάβουμε την μεγαλοσύνη του.
Στην κάτω σελίδα θα δείτε την εξέταση που έκανε ο πολιτικός μηχανικός Ελευθέριος Μπεληγιάννης για το παράξενο φαινόμενο του ιερού ναού.
Η εξέταση είναι του 1986 και μας λέει ότι τα δέντρα έχουν ύψος 4 μέτρα, εγώ σας είπα 10 μέτρα περίπου διότι έχουν περάσει και 23 χρόνια.
Η φωτογραφία με την εξέταση, βρίσκετε ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι εκεί που ανάβει ο κόσμος τα κεριά.

Γεώργιος Λαμπής – Αγία Θεοδώρα, Μάιος 2009

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ


ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ


ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ


Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΥΛΗΣ



Βόρεια της περιοχής φυλής και σε υψόμετρο 850 μέτρων, βρίσκονται τα ερείπια από το φρούριο της φυλής, που κατασκευάστηκε τον 5ο π.χ. αιώνα για να ελέγχει τον δρόμο που ένωνε την Αττική και την Βοιωτία.
Το πιο νέο φρούριο της φυλής, 4ου αιώνα π.χ., εντασσόταν στο ενιαίο αμυντικό σύστημα που οργάνωσαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον πελοποννησιακό πόλεμο.
Οι πύργοι τα φρούρια και οι οχυρώσεις, έλεγχαν τους κύριους δρόμους και όλα τα περάσματα της Αττικής και χρησιμοποιόντουσαν σαν καταφύγια σε περίπτωση πολέμου η εχθρικής εισβολής.
Κατά την σύγκρουση του Δημήτριου Ποληορκητού με τον Κάσσανδρο, το φρούριο πολεμήθηκε και ήρθε στην δικαιοδοσία του δεύτερου, δηλαδή του Κάσσανδρο το 304 π.χ. Μετά από επτά χρόνια καταλήφθηκε από τον Δημήτριο, παραμένοντας σε αυτόν μέχρι το 283 π.χ.
Από τότε και μετά δεν υπάρχουν άλλες αναφορές σχετικά με την τύχη του φρουρίου της φυλής.
Η οχύρωση είναι χτισμένη στα ΝΔ του αρχαίου δήμου. Το φρούριο είχε δυο πύλες και έξι τετράγωνους πύργους και ένα στρογγυλό.
Νερό έπαιρνε από τέσσερις πηγές στα βόρεια, ενώ διέθετε και πολλές δεξαμενές σε περίπτωση πολιορκίας του.
Ο τετράγωνος πύργος του Λοιμικού, 4ου π.χ. στα Β – ΒΑ του φρουρίου, φύλαγε την δίοδο που οδηγούσε από την περιοχή του Άρματος προς την Σφενδάλη και τον Αυλώνα. Μάλλον χρησίμευε σαν πύργος από όπου στελνόταν σήματα με φωτιές.
ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 403 Π.Χ.
Εβδομήντα παλικάρια, εξόριστοι στην γειτονική Θήβα από το καθεστώς των τυράννων, με αρχηγό τον Θρασύβουλο μια νύχτα με άσχημες καιρικές συνθήκες, περνούν μέσα από τα λαγκάδια και τα βουνά και καταλαμβάνουν το φρούριο.
Κλείστηκαν μέσα και κήρυξαν εξέγερση.
Απαίτησαν την παράδοση των τυράννων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Μετά την εξέγερση, ο κάμπος της φυλής γέμισε από ολιγαρχικούς. Καλά οπλισμένοι άντρες μαζί με το αριστοκρατικό ιππικό και με αρχηγό τους τον Ξενοφώντα, ξεκίνησαν την πολιορκία του φρουρίου.
Ο Θρασύβουλος και οι άντρες του άντεξαν την πολιορκία.
Μαθαίνοντας τα νέα στο Άστυ και άλλοι πολίτες φτάνουν και μπαίνουν και αυτοί μέσα στο κάστρο για να βοηθήσουν τον Θρασύβουλο.
Όταν οι ολιγαρχικοί σταμάτησαν την πολιορκία, μέσα στο κάστρο είχαν στριμωχτεί 1000 δημοκράτες που αντιστάθηκαν με θάρρος και με τόλμη και ήταν έτοιμη να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα.
Οι 1000 κατέβηκαν στο Φάληρο, και εκεί δόθηκε η τελειωτική μάχη.
Οι 1000 και ο Θρασύβουλος νίκησαν.
Ο Κριτίας, ο αρχηγός των τυράννων σκοτώθηκε.
Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε.
Τα κατοπινά χρόνια ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής για ένα Αθηναίο πολίτη, ήταν να λέει ότι ήταν << εκ του Φαλήρου λαός >> και ο ακόμα μεγαλύτερος, να λέει ότι ήταν << εκ της Φυλής >>.
Αυτό που ξέχασα να αναφέρω είναι, ότι το φρούριο της φυλής έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην περίοδο του αγώνα του 1821.
Όποιος επισκεφτεί το φρούριο της φυλής θα ταξιδέψει σε άλλες εποχές.
Καθαρή ατμόσφαιρα, θετική ενέργεια, εύκολος διαλογισμός.
Καταπράσινο τοπίο με φοβερή θέα και πανέμορφα λουλούδια.
Τα τείχη του φρουρίου είναι καλοδιατηρημένα αλλά προσοχή στις πέτρες. Για να μπει κανείς μέσα, καλό θα ήταν να κάνει τον κύκλο γύρο από το φρούριο από την πίσω πλευρά όπως το βλέπουμε.
Από μπροστά είναι λίγο δύσκολο και επικίνδυνο διότι έχουν πέσει κάποια σημεία από τα τείχη και οι πέτρες για την ανάβαση δεν είναι και τόσο σταθερές.










Γεώργιος Λαμπής – Φρούριο Φυλής, Μάιος 2009.



ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

















Το παρακάτω ποίημα γράφτηκε για την εκτέλεση των 220 Ελλήνων αδελφών από τα στρατεύματα κατοχής την 24-2-1944 στη Μεγαλόπολη.

ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Ο Φλεβάρης χάρισε τη μέρα,
στ’ απόσπασμα να στηθείτε,
σας ζέστανε και τον αέρα,
κρυωμένοι μη σκοτωθείτε.

Ο θάνατος δεν σας φόβισε,
για τη λευτεριά παλέψατε,
η αθανασία σας καλωσόρισε,
έστω κι’ αν δεν την γυρέψατε.

Πιστέψατε σε μια νέα αυγή,
δεν λυγίσατε στις απειλές,
θέλατε η λευτεριά να μη χαθεί,
για νάχει ο τόπος μέρες καλές.

Σας είχαν στις φυλακές,
με περασμένα τα δεσμά,
δεν σας σκλάβωσαν τις ψυχές,
και περίμεναν κακά πολλά.

Ήθελαν να σας σκοτώσουν
το φόβο να σκορπίσουν,
την τιμή τους να σώσουν,
σαν κατακτητές να ζήσουν.

Με φυλακές, δεσμά και σκοτωμούς,
τη γύμνια του φόβου τους ντύσανε,
κι εμπρός σε 220 γενναίους ρωμιούς,
δειλοί και άνανδροι καταντήσανε.

Ο δικός σας χαμός,
μπόλιασε ελληνικές καρδιές,
νάνος φάνταζε ο εχθρός,
οι μέρες του δεν ήταν πολλές.

Η θυσία σας δεν χαραμίστηκε,
φωτίζει τις γενιές που ακολουθούν
πως ,η λευτεριά που χαρίσθηκε,
μονό σκλάβοι την ζουν.

Μια μεγάλη πόλη,
σήμερα σας τιμάει,
και η Ελλάδα όλη
τον ηρωισμό σας προσκυνάει.
(Στράτος Γεωργούλης)


Γεώργιος Λαμπής – Μνημείο πεσόντων Βίγλας Μεγαλόπολης, Μάιος 2009

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009







Τρίτη 5 Μαΐου 2009