Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΡΟΔΟΣ – ΙΑΛΥΣΟΣ





Τα Τριάντα, η Ιαλυσός όπως λένε οι ντόπιοι, μοιάζουν με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το χωριό, με 10.107 κατοίκους, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σε περιοχή όλο περιβόλια, κτήματα, πέτρινα εξοχικά σπίτια «πύργους» εδώ παραθέριζαν παλιά οι πλούσιοι Ροδίτες- και αρκετά νεοκλασικά.
Η παραλία σ’ όλο το μήκος του όρμου, 10 χλμ., έχει μεταβληθεί σ' ένα ατέλειωτο ξενοδοχειακό τείχος που καταλήγει στην πόλη της Ρόδου.
Σ’ αυτή την περιοχή υπάρχει το 1/2 των τουριστικών συγκροτημάτων του νησιού - αλλοίωσαν τόσο πολύ την όψη του τόπου, που κυριολεκτικά τον έκαναν αγνώριστο.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ιαλυσού - Λίνδος, Κάμειρος, Ιαλυσός, τα σπουδαιότερα κέντρα του νησιού μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. Βρίσκεται 8 χλμ. ΝΔ, στην επίπεδη σαν οροπέδιο κορυφή του βουνού Φιλέρημος, σε ύψος 400 μ. Το βουνό ονομάστηκε έτσι από τους ερημίτες που ζούσαν στις σπηλιές του κατά το Μεσαίωνα.
O δρόμος που οδηγεί στην ακρόπολη διπλής κατεύθυνσης περνάει μέσα από Πευκοδάσος και καταλήγει σε πλάτωμα-μπαλκόνι απ' όπου απλώνεται ολόγυρα πανόραμα στεριάς και θάλασσας, στρατηγικό σημείο από τα χρόνια των Φοινίκων μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ακρόπολη σώζονται ερείπια ελληνιστικού ναού της Πολιάδας Αθηνάς ( 3ου αι, π.Χ. ) και του Δία, πλάι σε χαλάσματα χριστιανικών και μεσαιωνικών κτισμάτων, χαλάσματα βυζαντινού οχυρωματικού έργου, τμήματα πρωτοχριστιανικής εκκλησίας ( βασιλική 5ου αι. ), η σπουδαία εκκλησία της Παναγίας της Φιλέρημου που έχτισαν οι Ιππότες στα μέσα του 15ου αι., η δωρική κρήνη ( 4ου αι. π.Χ. ) και δρόμος του Γολγοθά, σειρά από 134 σκαλιά σε αραιά διαστήματα.
Κατά μήκος της δεξιάς πλευράς υπάρχουν πέτρινα κτίσματα που αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού. Η αρχαία νεκρόπολη ( 500 τάφοι Μυκηναϊκής, Αρχαϊκής και Κλασικής Εποχής ) στην περιοχή γύρω από την ακρόπολη. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ( 15ου αι. ) στο Βουνό Φιλέρημος.
Μέσα στα Τριάντα, η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, με μεγάλη λιθόστρωτη αυλή. Χτίστηκε το 18ο αι. αλλά το τέμπλο της είναι παλαιότερο.
Η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Άι Γιώργη του Χωστού -τοιχογραφίες 14ου και 15ου αι.- μέσα στο χωριό.
Φοβερό μέρος με ωραία θέα, ο δρόμος του γολγοθά είναι ένα αξιοσέβαστο έργο που δεν πρέπει να το χάσει κανείς, όπως και το υπόγειο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου του Χώστου.

Γεώργιος Λαμπής – Ρόδος, Αύγουστος 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου