Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ( ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ )

 
 
 
 
 
 
 
Τα Δερβενάκια και συγκεκριμένα «η περιοχή των στενών των Δερβενακίων, από το σημείο του αγάλματος του Κολοκοτρώνη μέχρι την προς Νότον έξοδο των δύο στενωπών, όπου έγινε στις 26 Ιουλίου του 1822 η μάχη των Δερβενακίων» έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, με την ΥΑ 15184/3-10-1963 του ΥΠ.ΠΟ (ΦΕΚ 451/Β/14-10-1963).
Η νίκη των Ελλήνων στα στενά των Δερβενακίων, στις 26 Ιουλίου 1822, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και οφείλεται στο στρατηγικό νου του Κολοκοτρώνη. Στον ιστορικό τόπο των Δερβενακίων έγινε η αποφασιστικής σημασίας μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Η καταστροφή του Δράμαλη και η νίκη των Ελλήνων έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής.
 
Η µάχη στα Δερβενάκια

Ο Δράμαλης έχει αναλάβει την καταστολή της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Συγκεντρώνοντας πολυάριθμο στρατό σκόρπισε τον πανικό και χωρίς ουσιαστική αντίσταση έφτασε στον Ισθμό.

Σύντομα έφτασε κοντά στο Αργος, και τα εφόδια τελείωναν, ενώ το κάστρο Λάρισα του Αργους το υπερασπίζονταν λίγοι Ελληνες δίνοντας χρόνο στους επαναστατημένους να οργανωθούν. Για ακόμα μία φορά ο Κολοκοτρώνης απέδειξε τη στρατηγική του ευφυΐα καίγοντας τα σπαρτά της πεδιάδας προκειμένου να αναγκάσει τον Δράμαλη να υποχωρήσει. Πράγματι ξεκίνησε την υποχώρηση και ο Κολοκοτρώνης αντιλαμβανόμενος την κίνησή του, τοποθετεί ένα μικρό σώμα στα στενά των Δερβενακίων. Στις 26 Ιουλίου του 1822 στα στενά των Δερβενακίων και κοντά στα χωριά Αγιος Γεώργιος και Αγιος Σώστης, ο Δράμαλης έχασε συνολικά περίπου 5.000 άνδρες. Καταβεβλημένος κατέφυγε στην Κόρινθο όπου και πέθανε, ενώ ο Κολοκοτρώνης έγινε αρχιστράτηγος και άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική.

Σήμερα στον λόφο κοντά στον Αγιο Σώστη υπάρχει το άγαλμα του Κολοκοτρώνη του οποίου η ανέγερση έγινε το 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου