Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Blood type pvc patch.

Το συγκεκριμένο blood type patch πρέπει να το έχουμε όλοι μαζί μας, είτε κολλημένο πάνω στο σακίδιο μας, είτε σε βραχιόλι, η περασμένο στα κορδόνια των παπουτσιών μας από τις δυο υποδοχές που έχει.
Χάρη στο velcro που διαθέτει στην πίσω πλευρά του, κολλάει και ξεκολλάει στο άψε σβήσε.
Όταν βρισκόμαστε σε μια πεζοπορία, ορειβασία, extreme sport, η έναν απλό περίπατο στο βουνό, καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος του κάθε μέλους που βρίσκετε μαζί μας.
Ώστε ανά πάσα στιγμή αν του τύχη κάποιο σοβαρό ατύχημα και έχει χάσει τις αισθήσεις του, να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε δίνοντας τα στοιχεία του στους διασώστες που θα έρθουν για βοήθεια.
Τώρα, αν πεζοπορούμε μόνοι μας κάτι που δεν το βρίσκω βέβαια σωστό, θα πρέπει να το έχουμε πάντα μαζί μας.
Το συγκεκριμένο patch σώζει ζωές και δεν έχει δημιουργηθεί απαραίτητα και μόνο για τον στρατό η τα σώματα ασφαλείας.
Μάθετε σε πια ομάδα αίματος ανήκετε και προμηθευτείτε και εσείς ένα και όπως λέω πάντα για τέτοιου είδους αξεσουάρ, αχρείαστο ας μας είναι.
Είναι ανθεκτικό και αδιάβροχο διότι είναι κατασκευασμένο από pvc και δεν είναι πολύ ακριβό, υπάρχουν στο εμπόριο και υφασμάτινα αλλά δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία. 

 

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Χρωματικά κάτοπτρα η φίλτρα φακού και η χρήση τους.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την χρήση των χρωματικών φίλτρων που διαθέτουν ορισμένοι φακοί, συνήθως οι στρατιωτικοί.
Όλοι μας γνωρίζουμε και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τους στρατιωτικούς φακούς τύπου Γ που στο κάτω μέρος τους και μέσα από το ελατήριο, διέθεταν ένα εφεδρικό λαμπάκι και τέσσερα χρωματικά φίλτρα.
Λίγοι όμως γνωρίζουν για την χρήση και την πραγματική τους αξία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι πρώτοι φακοί τύπου Γ είχαν τέσσερα διαφορετικά φίλτρα, ένα άσπρο, ένα μπλε, ένα κόκκινο και ένα κίτρινο, η κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και μπλε, η άσπρο, κόκκινο, πράσινο και πορτοκάλι.
Το πορτοκάλι και το κίτρινο φίλτρο, έχουν σχεδόν την ίδια χρήση, μάλλον είχαν, γιατί έχουν καταργηθεί από τους περισσότερούς φακούς.
Με το πέρασμα του χρόνου εμφανίστηκαν στο εμπόριο πιο εξελιγμένα μοντέλα με ενσωματωμένα χρωματικά led η εξωτερικά κουμπωτά χρωματικά φίλτρα.
Στους πιο πολλούς καταργήθηκε το πορτοκάλι και κίτρινο φίλτρο και αντικαταστάθηκε με το πράσινο και το UV.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά πια είναι η χρήση του κάθε φίλτρου.

Κόκκινο φίλτρο – το κόκκινο φίλτρο προστατεύει την νυχτερινή όραση αποτελεσματικά χωρίς να επηρεάζει τα μάτια μας.
Κατάλληλο για τακτική χρήση χαμηλού φωτισμού για να μην γινόμαστε αντιληπτοί από τους άλλους.
Επίσης χρησιμοποιείται για την παρατήρηση της αστρονομίας, της άγριας ζωής και της νυχτερινής φωτογράφησης.
Κατάλληλο για περάσματα μέσα από ομίχλη και καπνό και για να στέλνουμε κοντινά σήματα στην ομάδα μας όταν βρισκόμαστε στο βουνό.

Πράσινο φίλτρο – το πράσινο φίλτρο χρησιμοποιείται ευρέως στο κυνήγι, την πεζοπορία και από τον στρατό.
Κατάλληλο για νυχτερινή ανάγνωση χάρτη και εγγράφων διότι δεν διαταράσσει την νυχτερινή μας όραση και χρήση του σε πεζοπορία η νυχτερινή αναζήτηση.
Χρήσιμο και για ποδήλατα.

Μπλε φίλτρο – το μπλε φίλτρο χρησιμοποιείται ευρέως στο κυνήγι και το ψάρεμα, βοηθά στην αναγνώριση του αίματος και άλλων στοιχείων που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, για νυχτερινό μη αντιληπτό κοντινό διάβασμα και ταυτοποίηση και ιατρική περίθαλψη στο πεδίο της μάχης.
Χρησιμοποιείται κυρίως από τον στρατό.

Άσπρο φίλτρο – το άσπρο φίλτρο κάνει τον φωτισμό του φακού μας πιο ήπιο για τα μάτια μας και πιο έντονο για τον χώρο που βρισκόμαστε.
Το φως του διαχέεται ομοιόμορφα και είναι κατάλληλο για να φωτίσουμε την σκηνή μας η έναν μικρο χώρο.

Κίτρινο και πορτοκάλι φίλτρο – τα δυο αυτά φίλτρα, χρησιμοποιούνται κυρίως για περάσματα μέσα στο χιόνι και την ομίχλη, δεν ενοχλούν τα μάτια μας γιατί ο φωτισμός τους είναι γλυκός και βλέπουμε τα σημεία που διασχίζουμε καλύτερα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νυχτερινό διάβασμα, για φωτισμό της σκηνής μας και σαν μικρο απωθητικό κουνουπιών αν κρεμαστεί και βεβαία διαθέτουμε και πολλές μπαταρίες.

UV φίλτρο – το συγκεκριμένο φίλτρο χρησιμοποιείται κυρίως σε έρευνες της αστυνομίας για εξακρίβωση και ταυτοποίηση στοιχείων αυθεντικότητας σε τόπους εγκλήματος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο χαρτονομισμάτων, πιστωτικών καρτών, σημαδιών και χρωμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, ραγισμένα γυάλινα σκευή, αναγνώριση αίματος και άλλων υγρών, για επιθεώρηση δωματίων, για αναγνώριση ορυκτών και κρυστάλλων και για τον εντοπισμό ακάρεα και άλλων μικροοργανισμών.
Το φίλτρο αυτό έχει πάρα πολλές χρήσεις και κάποια στιγμή θα φτιάξω βίντεο για αυτό.

Προσοχή, δεν ρίχνουμε πότε το φως του φακού στα μάτια μας η σε κάποιου άλλου, κυρίως αν η δέσμη φωτός είναι UV.

Με όλα τα παραπάνω φίλτρα μπορούμε να στείλουμε Σήματα S.O.S εκτός από το μπλε, το κόκκινο και το UV γιατί δεν γίνονται ορατά από απόσταση.