Το συγκεκριμένο φυτό εκτός από την εδωδιμότητα του, έχει και πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Σήμερα θα μιλήσουμε για δυο από αυτές.
Υπάρχουν τρία είδη πεντάνερου με τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες πάνω κάτω και είναι όλα φαγώσιμα.
Προσέξτε μόνο να μην το μπερδέψετε με το φυτό γατάκι (Lagurus ovatus) γιατί σε νεαρή ηλικία ψιλομοιάζουν και κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί να μαζέψει αυτά.
Ένας εύκολος τρόπος να αναγνωρίσουμε το πεντάνευρο, είναι από τα πέντε νεύρα που διακρίνονται εύκολα πάνω στα φύλλα του.
Τα φρέσκα κοπανισμένα φύλλα του φυτού, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν κατάπλασμα σε τσιμπήματα από έντομα και καταπραϋντικό για την φαγούρα από τσουκνίδες.
Επίσης το συγκεκριμένο κατάπλασμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει μικρές αιμορραγίες και να επουλώσει μικρά εγκαύματα, σχισίματα και κοψίματα, βοηθώντας στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.
Αν βρίσκεστε σε μια πεζοπορία και δημιουργήσει το πόδι σας φουσκάλες από το παπούτσι, πάρτε και τσαλακώστε στην χούφτα σας ένα φύλλο από το φυτό και στην συνέχεια τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή.
Τσαλακώνουμε το φύλλο για να απελευθερώσει τον χυμό του και να δράσει πάνω στην πληγή σαν επουλωτικό, καταπραϋντικό και αντισηπτικό.
Το ίδιο κάνουμε και στην περίπτωση που τσιμπηθούμε σε ένα μικρο σημείο του σώματος μας από τσουκνίδα.
Αν η επιφάνεια της επαφής είναι μεγαλύτερη από την παλάμη μας, καλύτερα να φτιάξουμε κατάπλασμα.
Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό το κατάπλασμα του φυτού, για δαγκώματα φιδιών και σκύλων.
Καλό θα είναι αν το χρησιμοποιήσουμε για τέτοιου είδους επικίνδυνα δαγκώματα, να μην επαναπαυθούμε και να πάμε άσο πιο γρήγορα γίνεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την εδωδιμότητα του πεντάνερου και τις επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες του.