Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Το POLAR ORBIT BLOGSPOT μετά την Κυριακή του Πάσχα αλλάζει το όνομα του σε HELLENIC SURVIVAL TEAM. 
Την νέα μας διεύθυνση θα μπορείτε να την βρείτε από την σελίδα μας στο FACEBOOK.

Μπρελόκ για νερό.

Θα σας δείξω ένα απλό κολπάκι ώστε να έχετε πάντα μαζί το νερό σας. 
Ο καιρός έχει αρχίσει και ζεσταίνει και πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις χωρίς αυτό. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα μπρελόκ που θα συνδυάζει ένα απλό καραμπινέρ με έναν κρίκο. 
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το μπρελόκ η να το αγοράσετε έτοιμο, η αξία του στα καταστήματα δεν ξεπερνάει τα δυο ευρώ. 
Βγάζουμε το καπάκι από το μπουκαλάκι του νερού, τοποθετούμε τον κρίκο στο σπείρωμα του λαιμού και στην συνέχεια βιδώνουμε το καπάκι, τόσο απλό. 
Προσέξτε μοναχά ο κρίκος να προσαρμόζει καλά, ειδάλλως θα σας πέσει το μπουκάλι κάτω. 
Αν δεν σας κάνει ο κρίκος προσαρμόστε άλλον, πιστεύω πως όλοι μας έχουμε παραπανίσιους κρίκους από διάφορα μπρελόκ. 
Μπορείτε να κρεμάσετε το μπουκαλάκι σας τώρα, η στην ζώνη του παντελονιού σας η στο σακίδιο σας. 
Στις φωτογραφίες θα δείτε και ένα κλιπ νερού, αυτό είναι του εμπορίου και είναι επίσης πολύ βολικό.




Χειροποίητη μπαστούνα.




Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΜΑΤΣΕΤΑ.

Πρώτο και κύριο να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε στον Αμαζόνιο αλλά στην Ελλάδα, κοινώς ένα τέτοιο μαχαίρι είναι παντελώς άχρηστο για το εξοπλισμό μας. Εκτός βέβαια αν το θέλουμε για συλλεκτική χρήση, τότε πάω πάσο. Την δουλειά που θα κάνει μια ματσέτα, μπορεί κάλλιστα να την φέρει σε πέρας ένα καλό στιβαρό μαχαίρι με full tang λάμα. 
Η πρώτη ματσέτα στις φωτογραφίες που θα δείτε είναι της Condor, πολύ καλή και προσεγμένη κατασκευή αλλά μόνο για συλλεκτική χρήση και τίποτα παραπάνω. 
Η δεύτερη της Va είναι και αυτή καλή με πολύ μικρο βάρος, καλή τιμή και δυνατές επιδώσεις, θα σου χρειαστεί όμως σπάνια όπως και η πρώτη. 
Για το τρίτο μαχαίρι στις φωτογραφίες δεν έχω να πω και πολλά, είναι ένα αριστούργημα της Sog το Jungle Primitive που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ματσέτα και σαν μαχαίρι, κατάλληλο για το βουνό. 
Το τέταρτο είναι το Search and Rescue της εταιρείας Smith and Wesson, καλό και χρηστικό αλλά λίγο βαρύ και με μεγάλη θήκη. 
Το πέμπτο είναι της Cold Steel και ονομάζετε Bushman, μαχαίρι κορυφή για το είδος του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ματσέτα και μαχαίρι, αν του τοποθετήσουμε ένα ξύλο στο πίσω μέρος χρησιμοποιείτε σαν ακόντιο για κυνήγι η για να κόβουμε καρπούς από ψηλά δέντρα. 
Το έκτο μαχαίρι είναι της Tramontina το Safari, επίσης καλό όπως τα τρία παραπάνω. 
Τα τέσσερα παραπάνω μαχαίρια είναι κατάλληλα και για κόψιμο ψηλών χόρτων, καλαμιών, λεπτών κλαδιών και για κόψιμο καρπών, και διάφορων τροφών. 
Με λίγα λόγια κάνουν για όλες τις εργασίες της υπαίθρου. Μην ξοδεύετε άδικα λεφτά σε κάτι που δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτέ, αν σας έχει μπει στο μυαλό να αγοράσετε μια ματσέτα σώνει και καλά, βρείτε μια απλή και φθίνει για να μην κλαίτε τα χρήματα σας. 
Τέτοιες μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με κοπτικά μηχανήματα και είδη καλλιέργειας.








Παράσιτα και καπνός.

Η νικοτίνη του καπνού όταν έρθει σε επαφή με το στομάχι, σκοτώνει πάρα πολλά παράσιτα όπως και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές. Αν είστε καπνιστές, αφαιρέστε το χαρτί και το φίλτρο του τσιγάρου και στην συνέχεια μασήστε τον καπνό. 
Μόλις παραχθεί αρκετό σάλιο από το στόμα σας καταπιείτε το. Το κάνουμε μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει γιατρός η δεν μας βρίσκονται φάρμακα και είμαστε απομακρυσμένοι από τον πολιτισμό.


ΕΛΛΑΔΑ


Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πιάστρες συγκράτησης jockey.

Εδώ και αρκετό καιρό, σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να φτιάξω μια πατέντα ώστε να μην μου παίρνει ο αέρας το καπέλο. Τελικά την βρήκα και την μοιράζομαι μαζί σας. Στις παρακάτω φωτογραφίες σας δείχνω αναλυτικά πως να φτιάξετε ένα περιλαίμιο με πιάστρες για να μην σας παίρνει ο αέρας το καπέλο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μαλακό κορδόνι και όχι αρτάνη η πλαστικό για να μην ερεθίσετε τον λαιμό σας και δυο πιαστράκια.
Πιαστράκια σαν αυτά στις φωτογραφίες μπορείτε να τα βρείτε παντού, επίσης είναι πάρα πολύ φθηνά ( είναι για να κρεμάμε πετσέτες ). Αφαιρούμε το πλαστικό από την πιάστρα και στην συνέχεια αφού έχουμε μετρήσει το κορδόνι στον λαιμό μας, το παίρναμε μέσα από τις εγκοπές και το σφίγγουμε με μια πένσα. Μόλις τελειώσουμε με το κορδόνι, το τοποθετούμε στις πλαϊνές πλευρές του καπελού μας και είμαστε έτοιμοι να το φορέσουμε. Με αυτό το κόλπο δεν πρόκειται πότε ξανά, να σας πάρει ο αέρας το καπέλο. Καλές πιάστρες επίσης για αυτή την πατέντα είναι και αυτές από τις τιράντες.





ΑΡΤΑΝΗ.

Βραχιόλια επιβίωσης, μπρελόκ, λουριά και οδηγοί σκύλων, δαχτυλίδια, βραχιόλια, πλέξιμο λαβών και διάφορων αντικειμένων, από αρτάνη (paracord 550).



Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Αδιαβροχοποίηση σπίρτων.

Το να κάνουμε τα σπίρτα μας αδιάβροχα είναι πάρα πολύ απλό και καθόλου δύσκολο. 
Υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι για να το πετύχουμε αυτό, ο ένας είναι με το κερί και ο άλλος με το μανό,( αν δεν έχετε κλέψτε της γυναίκας σας). Ο τρόπος με το κερί είναι καλός μόνο για τον χειμώνα, διότι το καλοκαίρι λιώνει. 
Ο δεύτερος τρόπος με το μανό που θα σας τον δείξω κιόλας, είναι παντός καιρού. 
Επειδή το μανό είναι ουσιαστικά βερνίκι, αναφλέγεται πιο γρήγορα ακόμα και των χειμώνα. 
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να βουτήξουμε το κεφαλάκι του σπίρτου και λίγο παραπάνω μέσα στο μανό και στην συνέχεια να το αφήσουμε να στεγνώσει. 
Πιο αναλυτικά στις φωτογραφίες.









Φθηνά τσεκούρια.

Να προσέχετε πάντα τη αγοράζετε για το δικό σας καλό. Το να πούμε, έλα μωρέ, ένα τσεκούρι είναι τι θα πάθει δεν αρκεί, η φράση αυτή είναι εντελώς λάθος και δεν θα πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας όταν πρόκειται να αγοράσουμε τέτοια εργαλεία. Το καλό τσεκούρι μπορεί να μας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και δεν θα φοβόμαστε μην σπάσει η λαβή η φύγει η κεφαλή του και τραυματιστούμε εμείς και το χειρότερο, μην τραυματίσουμε κάποιον άλλο. Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε ένα φθηνό τσεκούρι του εμπορίου και τα ελαττώματα του.




Σπινθηριστής.

Στιβαρός σπινθηριστής από σπείρωμα αλουμινίου της Boker. Διαθέτει πυξίδα, κλειδί και ξύστρα για να παράγουμε ρινίσματα με μίνι χάρακα 50mm. Επίσης με τον χάρακα μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση σε έναν χάρτη ( 1:100000-5km).



Μικρός φακός 25 lumens.

Πολύ καλός φακός με αυτονομία πέντε ώρες και ακτίνα φωτεινότητας τρία με τέσσερα μέτρα. 
Λόγω της θολής στρογγυλής κεφαλής, το φως διαχέεται ομοιόμορφα. 
Μικρός αλλά θαυματουργός.



Προσανατολισμός με την σελήνη 2.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι πολύ ακριβής, σε μια ώρα έκτακτης ανάγκης όμως, θα σας δείξει πάνω κάτω που κινείστε την νύχτα. Τραβήξτε μια νοητή γραμμή η οποία να εφάπτεται με τα άκρα της ατελούς σελήνης και να φθάνει μέχρι τον ορίζοντα. 
Το σημείο όπου η νοητή γραμμή συναντά τον ορίζοντα δίνει μια χονδρική ένδειξη του νότου.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σύντομα κοντά σας!!!


Πεύκο και ζέστη.

Να γνωρίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα πεύκα αναδίδουν μεγάλη θερμότητα, αν θέλετε να ξαποστάσετε κάτω από ένα δέντρο, διαλέξτε ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές, καρυδιές η κάτι παρόμοιο. 
Το πεύκο γίνεται πολύ ζεστό.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Δέσιμο δέντρου.

Αν θέλετε να δέσετε τον κορμό κάποιου δέντρου για να σταθεροποιηθεί η για να μην έχει προβλήματα από τον αέρα, καλό θα είναι να το δέσετε με ιμάντα διότι δεν πληγώνει το δεντρό η λαστιχένιο σχοινί. Πρέπει το δέσιμο να είναι χαλαρό και όχι σφιχτό, με αυτό τον τρόπο δεν πληγώνεται ο κορμός του δέντρου και έχει φυσιολογική ανάπτυξη. Μην το δέσετε ποτέ με σχοινί, αν το δέσετε, να το παρακολουθείτε συχνά για να μην το καταπιεί ο κορμός. Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε.



Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Βιβλία επιβίωσης.

Με ρώτησε ένας γνωστός πιο βιβλίο θα του πρότεινα που να έχει σχέση με την επιβίωση. 
Το ερώτημα είναι πολύ κρίσιμο διότι υπάρχουν πολλά καλά βιβλία στο εμπόριο. 
Επίσης πολλά από αυτά που αναγράφονται στα βιβλία επιβίωσης είναι άχρηστα για την χώρα μας διότι έχουμε άλλες συνθήκες, άλλα φυτά, άλλα έντομα, άλλα ερπετά και άλλα ζώα. 
Σαν γνώση βέβαια δεν είναι τίποτα άχρηστο, καλό είναι να τα γνωρίζουμε και ας μην τα χρειαστούμε πότε. Η ουσία του θέματος δεν είναι πιο βιβλίο θα αγοράσεις αλλά τον λόγο που θα το αγοράσεις. Όλα τα βιβλία επιβίωσης σου δείχνουν τα βασικά, μέχρι εδώ καλός συμφωνώ και εγώ, από εκεί και πέρα τι γίνεται. Πρέπει μόνος σου να ψαχτείς και να ανακαλύψεις αυτά που σου προσφέρει η χλωρίδα και η πανίδα της χώρας σου. 
Δεν είναι δύσκολο να το πετύχεις, απλά θέλει πολύ ψάξιμο και μελέτη. Θα σου αναφέρω ένα απλό παράδειγμα, δεν έχω συναντήσει σε κανένα βιβλίο να γράφει ότι από τον ασφόδελο η το ταράξακο μπορούμε να φτιάξουμε κόλλα. Επίσης τα βότανα, οι άγριοι καρποί και τα φαγώσιμα χόρτα που έχουμε στην χώρα μας είναι άπειρα και καλό θα είναι αν θέλεις να ασχοληθείς με τέτοια θέματα να τα γνωρίζεις. Όπως είπα και παραπάνω, υπάρχουν πολλά βιβλία στο εμπόριο και όλα είναι παρεμφερή. Θα σας αναφέρω τέσσερα πιστεύω από τα καλύτερα. 
Πρώτο στην βαθμολογία για μένα είναι ο οδηγός επιβίωσης της S.A.S του John Wiseman τα λόγια είναι περιττά για το συγκεκριμένο βιβλίο. 
Δεύτερο στην βαθμολογία είναι το βιβλίο με τίτλο εγχειρίδιο επιβίωσης S.A.S του Barry Davies, δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το βιβλίο του John Wiseman. 
Τρίτο στην βαθμολογία είναι ο οδηγός επιβίωσης τσέπης του Rob Beattie, ένας χρήσιμος οδηγός για κάθε δραστηριότητα στην φύση με χρήσιμες συμβουλές για έκτακτες ανάγκες. 
Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, τέταρτο στην βαθμολογία είναι ο δελφικός οδηγός επιβίωσης του Λιακόπουλου. Καλό βιβλίο που εκτός από τα βασικά, έχει και διάφορες τεχνικές επιβίωσης με υλικά από την Ελληνική ύπαιθρο. Σε άλλο άρθρο θα σας δείξω πως να φτιάξετε το δικό σας προσωπικό σημειωματάριο επιβίωσης.





Αδιάβροχα κουτιά.

Ένα έξυπνο κόλπο για να κρατήσουμε τα χαρτονομίσματα μας στεγνά και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, είναι αυτό με τις συσκευασίες από βιταμίνες και παυσίπονα. 
Αν θέλετε να μην αναγράφετε η μάρκα πάνω στον πλαστικό σωλήνα, πάρτε ένα μαχαίρι και με την πίσω πλευρά του ξύστε το πλαστικό. 
Με αυτό τον τρόπο δεν κόβετε ούτε χαράζετε το πλαστικό και φαίνεται σαν καινούργιο.