Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙ ( Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ )

ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑΣ ΣΗΜΑΤΟΣ
Ότι έχει απομείνει από της βάσεις των κεραιών. Αυτό βλέπουμε και στης τρεις τελευταίες φωτογραφίες που είναι από το GOOGLE EARTH. Τα σημεία που είναι άσπρα, δηλαδή οι κύκλοι είναι τα μέρη που βρισκόντουσαν οι κεραίες. Αν κάποιος πάει και τις δει από κοντά θα αντικρίσει τις βάσεις των κεραιών σκουριασμένες και σπασμένες και σε μια κυκλική απόσταση των δέκα ίσως και παραπάνω μέτρων δεν θα βρει καθόλου βλάστηση. Τα άσπρα κυκλικά σημάδια στο GOOGLE EARTH αυτό μας δείχνουν, όλη η περιοχή είναι καταπράσινη, μόνο στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπάρχει τίποτα παρά μοναχά χώμα. Στην παραπάνω φωτογραφία είναι μια σπασμένη σκουριασμένη βάση, με το που την έπιασα στα χέρια μου για να δω το βάρος της και να ελέγξω το πόσο επηρεασμένη είναι από την ακτινοβολία, έγινε κομμάτια. μέταλλο με τόσο βάρος δεν μπορεί μέσα σε 25 χρόνια να γίνει θρύψαλα. Πάντως κάναμε και το πείραμα με την πυξίδα, με μια πρισματική και μια πυξίδα πλαστική κουμπί. η πρισματική μας έδωσε λάθος τον βορρά ενώ η πλαστική μας έδωσε τον αληθινό βορρά. Παρακάτω σας δίνω θέματα που έχουν να κάνουν με το Κάτω Σούλι, την Αμερικανική Βάση και γενικά με όλη την περιοχή. τα κείμενα είναι από διάφορα BLOGS & SITES και ελπίζω να τα βρείτε ενδιαφέρων. Γ.Λ.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Οκτώ περίπου χιλιόμετρα μακριά από την κορυφή της Πεντέλης,στους πρόποδες του βουνού,ανατολικά και δίπλα ακριβώς στην θάλασσα βρίσκετα η Νέα Μάκρη.Εδώ ακριβώς ,πάνω στο αποξηραμένο έλος της Μπρεζίζας της πεδιάδας του Μαραθώνα,σε μιά έκταση μεταξύ της λεωφόρου Μαραθώνος και της θάλασσας ,διάλεξαν για έναν παράξενο λόγο οι Αμερικανοί να κτίσουν το 1953 την ισχυρότατη βάση τηλεπικοινωνιών,η οποία μέχρι το 1990 παρακολουθούσε κάθε μορφής τηλεπικοινωνία μέχρι και πέραν της Μέσης Ανατολής.Μετά την τοποθέτηση στο διάστημα δορυφόρων τελευταίας τεχνολογίας,οι οποίοι ανέλαβαν το έργο της και της λειτουργίας του συστήματος HAARP, δεν υπήρχε λογος υπάρξεως της και έκλεισε.

Αλλά για ποιόν λόγο επέλεξαν αυτή την περιοχή ? Στο εξαντλημένο και δυσεύρετο τώρα βιβλίο "Έλληνες πράκτορες της CIA και της KGB" (ντοκουμέντα από το ανέκδοτο αρχείο του πρώην Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Χένρι Τάσκα καιτου σταθμάρχη της CIA Τομ Καραμπεσίνη 1965-1975) αναφέρεται η ύπαρξη ενός μοναδικού μαγνητικού διαύλου ή τούνελ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ν.Μάκρης και Πεταλιών, στον Ευβοϊκό κόλπο ,με το στόμιο του ακριβώς στην θέση της βάσης.

Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται ότι η Γη παρουσιάζει δύο κατηγορίες μαγνητικών φαινομένων.Η πρώτη είναι εξωτερική και συμβαίνει στην Μαγνητόσφαιρα της Γης (πχ ζώνες Van Allen) και είναι υπεύθυνη για τις βιολογικές μεταβολές.Η δεύτερη κατηγορία είναι εσωτερική και αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Σ'αυτήν ακριβώς την δεύτερη κατηγορία ανήκει το "Μαγνητικό τούνελ" ή "Μάτι"που είναι ένας υποθετικός σωλήνας με διάμετρο από μερικές εκατοντάδες μέτρα μεχρι μερικά χλμ,που ξεκινάει από ένα σημείο της Γης και καταλήγει σε κάποιο άλλο σημείο της επιφανείας της,συνήθως στην "πίσω πλευρά".Μέσα στο μαγνητικό αυτό τούνελ κινείται συνεχώς ένα κύμα με "ασύλληπτη ενέργεια".Αποτέλεσμα της μαγνητικής διαταραχής μέσα σ'αυτό το τούνελ είναι τα ιδιαίτερα έντονα μαγνητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στα δύο στόμια του,δηλαδή στην "είσοδο" και στην "έξοδο".

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του βιβλίου που προανέφερα,οι μαγνητικές διαταραχές που προκαλεί το τούνελ έχουν άμεση επίπτωση και στο φαινόμενο της παλίρροιας που παρατηρείται στο στενό του Ευρίπου στην περιοχή της παλαιάς γέφυρας της Χαλκίδας,σε συνδυασμό βέβαια με τη βαρυτική παλιρροϊκή δράση της Σελήνης.( Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί έξι ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα δέκα περίπου λεπτών, όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για διάρκεια επίσης έξι ωρών).

Ένα τέτοιο μαγνητικό τούνελ είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τη...δωρεάν επικοινωνία των περιοχών των δύο στομίων του,μέσω της μαγνητικής ενέργειας που μετακινείται συνεχώς ανάμεσα στα άκρα του,στην οποία μπορούν να "φορτωθούν"κατάλληλα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να μεταφερθούν από την μία άκρη του τούνελ στην άλλη.Η μαγνητική αυτή ενέργεια δεν είναι παρά ένα αντίστοιχο τελλουρικό ρεύμα που συνδέει τις δύο περιοχές.(Τα τελλουρικά ρεύματα προκαλούνται κυρίως από αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και της μαγνητόσφαιρας ή της ηλιακής ακτινοβολίας με την ιονόσφαιρα.Συνδέονται με τις μαγνητικές καταιγίδες και βρίσκονται στην μπάντα συχνοτήτων τωμ κυμάτων ELF.Έχουν συσχετισθεί επίσης με τις "Γραμμές Ley" και άλλα παραφυσικά φαινόμενα ).

Τα "Μαγνητικά Τούνελ" αποκαλύπτονται σχετικά εύκολα. Αν δηλαδή σε ένα τόπο υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα, εκεί βρίσκεται το άκρο κάποιου "Μαγνητικού Τούνελ". Σ' αυτό το άκρο "φορτώνεται" μια απλή κωδικοποιημένη συχνότητα και "ανιχνεύεται" η απόληξη του, δηλαδή το άλλο άκρο του "Μαγνητικού Τούνελ".
Αυτό γίνεται με τη βοήθεια του υπάρχοντος δικτύου ραντάρ ή και με ιπτάμενα ραντάρ, τα γνωστά AWACKS.Όταν ανακαλυφθεί το "τέλος" του "Μαγνητικού Τούνελ" και τυχαίνει να βρίσκεται σε συμμαχικό έδαφος, είναι εκμεταλλεύσιμο με ένα ραντάρ (δέκτη - λήπτη). Και αν είναι πολύ σημαντικό, με μεγάλη χωρητικότητα και ισχυρή ενέργεια, γίνεται πολύτιμη στρατιωτική βάση τύπου Νέας Μάκρης.

Ένας λοιπόν μαγνητικός δίαυλος στην μορφή ενός τελλουρικού ρεύματος θα αποτελούσε ένα φυσικό υπόγειο αγωγό κυμάτων ELF και επομένως ήταν εύλογο να πειραματισθούν οι Αμερικανοί με αυτόν,μέσω των υπογείων σπηλαίων της Πεντέλης για να εκμεταλλευτούν τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής.Όπως ανέφερα στο άρθρο μου "Τα μυστήρια της Πεντέλης",η Πεντέλη αποτελείται από τρία στρώματα πετρομάτων.Ένα ανώτερο και ένα κατώτερο στρώμα μαρμάρου και μεταξύ τους ένα στρώμα αγώγιμου "γραφιτικού σχιστολίθου" που μπορεί να παίξει το ρόλο κεραίας πολλών χιλιομέτρων που χρειαζονται τα κύματα ELF.

Όπως είπαμε η μία άκρη του σπάνιου αυτού μαγνητικού τούνελ βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο μπροστά ακριβώς από τη βάση της Ν.Μάκρης.Αλλά πού βρίσκεται η άλλη άκρη του στην "πίσω πλευρά"της Γης ?

Η απάντηση είναι αποστομωτική: Στην πολιτεία ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ των ΗΠΑ και μάλιστα στο LANGLEY !!! Τι βρίσκεται στο LANGLEY ?
Μα η έδρα της CIA !!!!!!!!!!

Έτσι λοιπόν οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν το σπάνιο αυτό φαινόμενο για την ανέξοδη ασφαλή και ταχεία μεταφορά των πληροφοριών που συνέλεγαν,αφού δεν υπήρχε δυνατότητα να μπεί κανένας άλλος με φυσικό ή τεχνικό τρόπο μέσα σ'αυτό το μαγνητικό τούνελ.Όλες λοιπόν οι απόρρητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την περιοχή ευθύνης της βάσης,συγκεντρώνονταν στην Ν.Μάκρη και από εκεί ταξίδευαν δωρεάν και με απόλυτη ασφάλεια προς την έδρα της CIA και το Πεντάγωνo !!!!

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι όντως στην περιοχή της Βιρτζίνια στο άλλο άκρο του τούνελ,παρατηρούνται έντονες μαγνητικές διαταραχές !!!Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι πρώτες δοκιμές του προγράμματος ELF του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έγιναν στην Βόρεια Καρολίνα και στη Βιρτζίνια.

Μην ξεχνάμε και τις "συμπτώσεις" της λειτουργίας το 1958 της υπόγειας βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στα Βριλήσσια και του Μαγνητικού Παρατηρητηρίου της Πεντέλης.Επίσης από το 1972 υπήρχε σταθμός RADAR και επικοινωνιών του ΝΑΤΟ,όπως λεγόταν,στην κορυφή της Πεντέλης,με οκτώ πιάτα στραμμένα σε τέσσερεις διαφορετικές κατευθύνσεις,ο οποίος συνεργάζετο με την βάση της Ν.Μάκρης και την βάση του Πολεμικού Ναυτικού.Μετά το κλείσιμο της βάσης έπαψε να υφίσταται.

Εκτός της κύριας βάσης της Ν.Μάκρης υπήρχε στην περιοχή και μία άλλη μικρή βάση των Αμερικανών ,εκτάσεως πέντε στρεμμάτων,την οποία πολλοί λίγοι ξέρουν. Η βάση αυτή ήταν κοντά στο χωριό Κάτω Σούλι του Μαραθώνα (αρχαία Τρικόρινθος),ανατολικά του σημερινού κωπηλατοδρομίου,μέσα στο υπάρχον έλος!!!! Θα δούμε αργότερα τι σκοπό είχε αυτή !!!

Δεν τελειώσαμε με την βάση της Ν.Μάκρης !!! Έχουμε να πούμε και άλλα,αλλά πρώτα θα μιλήσουμε για την ιδιομορφία της πεδιάδας του Μαραθώνα,στο άκρον της οποίας υπήρχε η Αμερικανική βάση και η μικρή βάση του Κάτω Σουλίου.

Η ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Παγκοσμίως γνωστή η πεδιάδα αυτή από την πρώτη μάχη των Περσικών πολέμων που έγινε τον Αύγουστο του 490 πΧ.μεταξύ Αθηναίων και Περσών.

Τι ιδιομορφία κρύβει λοιπόν αυτή η ιστορική πεδιάδα ?

Είναι ο μεγαλύτερος φυσικός ηλεκτρικός πυκνώτης του κόσμου !!!!

Ας θυμηθούμε τι είναι και τι κάνει ένας πυκνωτής.Ένας πυκνωτής δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύστημα δύο αγώγιμων πλακών(οπλισμοί) μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα μονωτικό ή διηλεκτρικό όπως λέγεται στην επίσημη ορολογία.Η βασική ικανότητα ενός πυκνωτή είναι ότι μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρικά φορτία.Η ικανότητα αυτή -η χωρητικότητα του-είναι ανάλογη της επιφανείας των αγωγίμων πλακών και αντιστρόφως ανάλογη της μεταξύς τους απόστασης.Έτσι λοιπόν όσο μικρότερο είναι το πάχος του μη αγώγιμου μονωτικού,τόσο μεγαλύτερα είναι τα ηλεκτρικά φορτία που μπορεί να αποθηκεύσει.Αν τώρα βραχυκυκλώσουμε τους δύο οπλισμούς του πυκνωτή,αυτός στιγμιαίως(μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου) εκφορτίζεται δίνοντας ,σε αυτό το πολύ μικρό χρόνο όλο το φορτίο του,δημιουργώντας έτσι ηλεκτρομαγνητικά πεδία αναλόγου μεγέθους με αυτόν.Πυκνωτές έχουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Η πεδιάδα του Μαραθώνα από την αρχαιότητα και μέχρι και σήμερα,είχε έλη !! Στα έλη φύτρωναν πολλά υδρόβια φυτά ,με επικρατέστερα τους Ολόσχοινους,κοινώς Βούρλα.Όταν αυτά μαραθούν,πέφτουν στο νερό και σαπίζουν.Τα σάπια φύλλα κατακάθονται στη συνέχεια στον πυθμένα του έλους σχηματίζοντας αρχικά ένα ελαιώδες υπόστρωμα.Με το πέρασμα του χρόνου το πάχος αυτού του υποστρώματος αυξάνεται και γίνεται σαν μιά ξερή πίσσα.

Εκείνο που διαφοροποιεί το έλος του Μαραθώνα από τα άλλα έλη του κόσμου είναι η ύπαρξη ενός διπλού υδροφόρου ορίζοντα.Ο πρώτος είναι σχεδόν επιφανειακός.Σε πολλά σημεία σε βάθος σχεδόν ενός μέτρου και άνωθεν του μονωτικού απο τα βούρλα(ξερή πίσσα), συναντάται νερό,που χρησιμοποιείται κυρίως για πότισμα.Προχωρώντας ένα γεωτρύπανο σε μεγαλύτερο βάθος και κάτω ακριβώς από το στρώμα των βούρλων,συναντά δεύτερο υδροφόρο ορίζοντα με αφθονότερο και καθαρότερο νερό.Να λοιπόν ο πυκνωτής.Το μη αγώγιμο υλικό είναι το στρώμα των σαν πισσα σαπισμένων βούρλων και τα δύο αγώγιμα υλικά οι δύο υδροφόροι ορίζοντες !!!

Ο πυκνωτής αυτός έχει μέγεθος 60-70 τετραγωνικών χιλιομέτρων !!! Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την τεράστια χωρητικότητα του και τα τεράστια ηλεκτρικά φορτία που μπορεί αυτός να αποθηκεύσει ή ακόμα τα τεράστια ρεύματα που μπορεί να δώσει κατά την στιγμιαία εκφόρτιση του ή τα τεράστια μαγνητικά πεδία που μπορούν αυτά να δημιουργήσουν.Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας πυκνωτής με στοιχεία από νερό θα είχε αμελητέα έως μηδαμινή απόδοση σε εργαστήριο.Το φαινόμενο που περιγράφουμε υλοποιείται λόγω της τεράστιας έκτασης των "στοιχείων του πυκνωτή",που στην περίπτωσή μας είναι υδροφόροι ορίζοντες της τάξης των 6χ10 χλμ.

Ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο που παρατηρείται στην πεδιάδα είναι ότι αν μία κεραία τηλεπικοινωνιών συνδεθεί με τον κάτω υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας αυξάνονται κατά πολύ οι δυνατότητες της στην εκπομπή και λήψη σημάτων,άρα η πεδιάδα του Μαραθώνα λειτουργεί σαν μία τεράστια κατοπτρική κεραία !!!

Ένα ακόμη παράξενο φαινόμενο είναι η επιβεβαιωμένη και ξαφνική ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών των αεροπλάνων όταν αυτά περνούν από πάνω της.

Τι μυστικά κρύβει λοιπόν αυτή η παγκοσμίως γνωστή ιστορική πεδιάδα ?Σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος.Στον χώρο αυτό αναπτύσσονται δυνάμεις που δεν παρατηρούνται σε άλλα μέρη του πλανήτη μας,εκτός από το Τρίγωνο των Βερμούδων και το Τρίγωνο του Διαβόλου στην θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οι παραδοξότητες της πεδιάδας του Μαραθώνα αφορούν κυρίως τις ισχυρές μαγνητικές διαταραχές,τις παράξενες δονήσεις αντικειμένων και διάφορα περίεργα επικοινωνιακά φαινόμενα.

Επίσης η πεδιάδα δείχνει να επηρεάζεται από τον μαγνητικό δίαυλο της Ν.Μάκρης,του οποίου το στόμιο πρέπει να φτάνει μέχρι τον αρχαίο Μαραθώνα (ο σημερινός παραλιακός οικισμός ανατολικά του Τύμβου των Μαραθωνομάχων).

Όλα τα παραπάνω έχουν ερευνηθεί λεπτομερώς με όργανα,απο τον ερευνητή-συγγραφέα μηχανικό Σπύρο Ασλάνη ο οποίος έχει γράψει και σχετικό βιβλίο.

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Με ποιό τρόπο θα μπορούσε τώρα να φορτισθεί αυτός ο τεράστιος φυσικός πυκνωτής με τα τεράστια φορτία που μπορεί να αποθηκεύσει?Η απάντηση είναι μέσω των φυσικών κεραυνών που μεταφέρουν τεράστια φορτία στο έδαφος.Αν κάποιος όμως ήθελε να κάνει πειράματα με την χωρητικότητα της πεδιάδας δεν θα περίμενε φυσικά πότε θα πέσει κεραυνός για να την φορτίσει! Η φόρτιση θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει με τεχνητά μέσα,χρησιμοποιώντας τεράστιες γεννήτριες,συστοιχίες τρανζίστορ ισχύος και τεράστιες ανορθωτικές διατάξεις,διοχετεύοντας το ρεύμα στούς δύο υδροφόρους ορίζοντες όχι για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου (msec),αλλά για κάποιες ώρες,ακόμα και μέρες.

Όπως προανέφερα,εκτός την κύρια βάση της Ν.Μάκρης,υπήρχε και μία δεύτερη μικρή βάση κοντά στο χωριό Κάτω Σούλι και μάλιστα πάνω από έλος.Γιατί οι Αμερικανοί επέλεξαν αυτό το μέρος?

Απέναντι από αυτή τη δεύτερη βάση και επάνω σε στερεό έδαφος είχαν κατασκευάσει τέσσερα κτήρια μέσα στα οποία υπήρχαν τεράστιες ηλεκτρογεννήτριες των οποίων η συνολική ισχύ ήταν πολλές χιλιάδες κιλοβάτ !!!(Φωτο)Αυτές οι γεννήτριες είχαν η κάθε μία από ένα ορθογώνιο πηνίο διαμέτρου 2,5-3,5μ. Τι ήθελαν λοιπόν εκεί αυτές οι γεννήτριες που μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν μια πόλη τουλάχιστον 50.000 κατοίκων? (Υπ'οψη οτι και οι δύο βάσεις ηλεκτροδοτούντο από την ΔΕΗ).

Απλούστατα φόρτιζαν τον φυσικο πυκνωτή,δηλαδη την πεδιάδα του Μαραθώνα !!!

Επίσης στην μικρή αυτή βάση υπήρχαν περίεργες πυραμιδοειδείς κεραίες <Δέλτα-Τ> όπως ονομαζόντουσαν.Τέτοιες κεραίες είχε και η βάση Modauk στο Long Island της Αμερικής στην οποία γινόντουσαν πειράματα χωροχρόνου.

Αν κάποιος ήθελε να κάνει πειράματα με τον χωροχρόνο και να δημιουργούσε μια πύλη προς μία άλλη εποχή θα επέλεγε ακριβώς αυτόν τον χώρο. Θα χρησιμοποιούσε τέσσερεις πανίσχυρες γεννήτριες οι οποίες θα φόρτωναν επί μέρες με θετικά και αρνητικά ιόντα τους υδροφόρους ορίζοντες. Κατόπιν οι τρεις από τις τέσσερις γεννήτριες θα υποστήριζαν τα πηνία που το κολοσσιαίο μαγνητικό πεδίο που θα δημιουργούσανε θα απορροφούσε οτιδήποτε τρισδιάστατο βρισκότανε μέσα τους. Όταν το πεδίο θα είχε φτάσει στο μέγιστο, τότε η τέταρτη και μεγαλύτερη γεννήτρια, μαζί με την εκφόρτιση του φυσικού πυκνωτή της πεδιάδας, θα δημιουργούσε τον τέταρτο και ποιο δυνατό παλμό. Αυτός με την σειρά του θα δημιουργούσε την «σκουληκότρυπα» όπως την ονόμαζε ο Αινστάϊν που θα εκτόξευε διαμέσου της σε ένα άλλο πεδίο, σε μια άλλη χωροχρονική κατάσταση οτιδήποτε τρισδιάστατο υπήρχε μέσα στα άλλα τρία πηνία. Ο τέταρτος παλμός δηλαδή θα δημιουργούσε τον χρόνο της μετάβασης.

Αυτό το οτιδήποτε τρισδιάστατο θα μπορούσε να ήταν ένας στρατιώτης, ένα όπλο θανατηφόρων ακτίνων Λέιζερ, ή και τα δύο μαζί και πολλά άλλα . Αυτά τα τερατώδη πεδία δεν απορροφούν μόνο ότι είναι μεταλλικό, απορροφούν τα πάντα.(θεωρία των ενοποιημένων πεδίων του Αινστάϊν).

Όσοι είχαν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πεδιάδα του Μαραθώνα,την εποχή της λειτουργίας των δύο βάσεων,είχαν παρατηρήσει ότι μερικές φορές ο χώρος εταράσσετο από απρόσμενα μπουμπουνιτά,χωρίς να υπάρχουν σύννεφα βροχής.Επίσης πολλές φορές ακούγονταν σε ανύποπτους χρόνους διάφοροι παράξενοι ήχοι στην ατμόσφαιρα,σαν υπόκωφα "γκάπ".Σύμφωνα με τον ερευνητή -συγγραφέα Σπ.Ασλάνη και τα δύο αυτά φαινόμενα οφείλονταν στην συνδυασμένη λειτουργία των τεσσάρων γεννητριών,με τα τέσσερα ορθογώνια πηνία τους και τα τεράστια πεδία που αυτά δημιουργούσαν.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Στο σημείο αυτό,για να καταλάβουμε στη συνέχεια τι έγινε, θα κάνουμε μία παρένθεση για αναφερθούμε σε ένα άλλο πείραμα που έγινε στις ΗΠΑ.Το περίφημο "ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ" !!! Κάποια σχέση έχει με τον Μαραθώνα !!!!

Το 1943 διεξήχθει στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ ένα πείραμα,το οποίο έχει καταγραφεί στην ιστορία ως το πολυσυζητημένο "ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ".Το πείραμα αυτό ήταν το πρώτο μέρος του "προγράμματος ΜΟDAUK"που ασχολείτο με πειράματα στρέβλωσις του χωροχρόνου.Το Μοdauk είναι μία υπόγεια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Lοng Island των ΗΠΑ.

Το πείραμα έγινε σε δύο φάσεις.Η πρώτη στις 23 Ιουλίου 1943 και η δεύτερη και σπουδαιότερη στις 12 Αυγούστου 1943.Λέγεται ότι έγινε και άλλη μία τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Στο μέρος αυτό είχαν επικεντρωθεί όλες οι επιστημονικές προσπάθειες της εποχής με στόχο τη δημιουργία μιάς χρονοπύλης, βάση της θεωρίας των ενοποιημένων πεδίων του Αϊνστάϊν.Στο πείραμα αυτό πρωταγωνιστής ήταν το νεότευκτο Αντιτορπιλικό ELDRIDGE (ναυπήγησης 1943) το οποίο κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης του πειράματος εξαφανίσθηκε για ένα χρονικό διάστημα από το λιμάνι της Φιλαδέλφειας και ενεφανίσθει στο λιμάνι του Νorfolk της Virginia,σε απόσταση 350 χλμ.Στη συνέχεια το πλοίο επανεμφανίσθηκε στην αρχική του θέση στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας.Όλο αυτό το γεγονός διήρκεσε περίπου τρείς ώρες,κατά την διάρκεια των οποίων δεν μπορεί κανείς να μας πεί με βεβαιότητα τι συνέβη.Ο κανονικός πλούς θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες για την κάλυψη της συγκεκριμένης απόστασης.

Βεβαίως το Αμερικάνικο Ναυτικό ουδέποτε παρεδέχθει ότι έχει γίνει τέτοιο πείραμα !!! Αλλά ποιός τους πιστεύει,άλλωστε αυτά τα πράγματα δεν λέγονται επισήμως !!!

Για το πείραμα εφαρμοσθηκαν οι θεωρίες των Nicola Tesla,Albert Einstein και John Von Neumann,αλλά τα αποτελέσματα ήταν μη αναμενόμενα και εισήγαγαν τους δημιουργούς του πειράματος σε πρωτόγνωρους νόμους της φυσικής.

Τι έκαναν ? Τοποθέτησαν μέσα στο πλοίο τεράστιες ηλεκτρογεννήτριες και τέσσερα μεγάλα πηνία σε στεγανά σημεία κατά μήκος όλου του πλοίου,τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε το μαγνητικό πεδίο του ενός σχημάτιζε ορθή γωνία με το μαγνητικό πεδίο του άλλου.Στα δυο άκρα κάθε πηνίου έδωσαν τάση,δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα,εκατομμυρίων Volt και επειδή οι συνήθεις γεννήτριες δεν φτάνουν σε τόσο υψηλά βολτάζ,ενίσχυσαν το ρεύμα με ειδικές ηλεκτρονικές λυχνίες.Έτσι έφθασαν κοντά στα ρεύματα που αποδίδουν οι κεραυνοί.Τα τρία πηνία δημιούργησαν τα τρία πεδία που διέπουν τις τρείς διαστάσεις του χώρου(μήκος,πλάτος,ύψος),ενώ το τέταρτο δημιούργησε μια παλμική εκπομπή και στα τρία πεδία,που προσδιόριζε τον χρόνο της μετάβασης.Έτσι όταν τους διοχέτευσαν το ρεύμα, δημιουργήθηκε τεράστιο και πρωτόγνωρο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο,που στην αρχή σαν ομίχλη,πήρε ένα πρασινωπό χρώμα.(Τι έγραψα παραπάνω ? Ότι τέσσερα τεράστια πηνία είχαν τοποθετηθεί μέσα στα κτήρια με τις ηλεκτρογεννήτριες της βάσης του Κάτω Σουλίου).

Ένα τόσο μεγάλο μαγνητικό πεδίο δεν απορροφά μόνο σιδερένια αντικείμενα.Απορροφά τα πάντα.Έτσι λόγω των τεσσάρων πηνίων δημιουργήθηκε πύλη στον χρόνο.Το πλοίο εξαφανίσθηκε,όταν το τεράστιο μαγνητικό πεδίο που δημιουργήθηκε δίπλωσε τον χώρο και τον χρόνο γύρω του.

Εκτός από το λιμάνι του Norfolk της Virginia,κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που αλλού και σε ποιές άλλες χρονολογίες μπορεί το πλοίο να εμφανίσθηκε.Οι χρονολογίες αυτές μπορούσαν να ήταν και στο μέλλον και στο παρελθόν !!!Υπόψη ότι όταν έγινε το πείραμα υπήρχε εθελοντικό πλήρωμα μέσα στο πλοίο το οποίο ομως αγνοούσε τι πείραμα θα εγίνετο.Κυκλοφορούν φήμες ότι πολλοί πέθαναν κατά την διάρκεια του πειράματος,άλλοι τρελάθηκαν και άλλοι απέκτησαν ιδιότητες αποσυμπήνωσης και πέρναγαν μέσα από τοίχους.Το Αμερικάνικό Ναυτικό αλλοίωσε όλα τα έγγραφα του πλοίου ώστε να μην φαίνεται το τι διεξήχθει.Μάλιστα το 1982 γυρίστηκε ταινία με τίτλο"ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ",αλλά οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές απαγόρευαν επί δύο χρόνια την προβολή της και παζάρευαν με την κινηματογραφική εταιρεία που την γύρισε,το περιεχόμενο της.Τελικά προεβλήθει το 1984.

Το Αμερικανικό Ναυτικό είχε 70 πλοία αυτού του τύπου(κλάσης Cannon).Το ELDRIDGE στις 15 Ιανουαρίου του 1951 μεταβιβάζεται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μαζί με άλλα τρία του ιδίου τύπου και παίρνει την ονομασία "ΛΕΩΝ".Τα άλλα τρία ήταν ο "ΑΕΤΟΣ" ο "ΠΑΝΘΗΡ" και ο "ΙΕΡΑΞ",γνωστά σαν τα τέσσερα "θηρία".Το ΛΕΩΝ έγινε ακόμη πιο διάσημο γιατί σ'αυτό γυρίστηκε η πασίγνωστη ταινία "Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ" !!!

Αλλά γιατί αυτό το τόσο περίεργο,λόγω του πειράματος ,πλοίο δόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό ? Απλούστατα για να συνεχίσει το αρχικό πείραμα σε συνάρτηση με την ιδιομορφια της πεδιάδας του Μαραθώνα και το μεγάλο μαγνητικό ρεύμα που ξεκινούσε από την βάση της Ν.Μάκρης. Kαι όλα αυτά βέβαια εν αγνοία του Ελληνικού Ναυτικού και των Ελληνικών Κυβερνήσεων !!!Να σημειωθεί επίσης ότι, όταν μας παραδόθηκε ήταν μόνο οκτώ ετών και είχε χρησιμοποιηθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ μόνον 33 μήνες.Υπήρχαν και παλαιότερα του πλοία του ιδίου τύπου και δεν συνηθίζεται να παρέχονται από τις ΗΠΑ για βοήθεια σε άλλα κράτη πλοία σχετικά καινούργια,εκτός αν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι !!!

Το Αντιτορπιλικό(Α/Τ) "ΛΕΩΝ" υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό 40 χρόνια,δηλαδή μέχρι το 1991,οπότε παροπλίσθηκε και τελικά στο τέλος της δεκαετίας οδηγήθηκε προς διάλυση.Πριν όμως οδηγηθεί για διάλυση ,ήρθε στην Ελλάδα κλιμάκιο Αμερικανών,οι οποίοι αφαίρεσαν διάφορα εξαρτήματα τα οποία πήραν μαζί τους,ιδίως από μία περιοχή του πλοίου η οποία όλα αυτά τα χρόνια ήταν ερμητικά κλεισμένη με οξυγονοκόλληση.Από τα άλλα δύο (ΠΑΝΘΗΡ και ΙΕΡΑΞ) ουδέν ααφαιρέθει,ενώ το Α/Τ ΑΕΤΟΣ παραχωρήθηκε στην Αμερικανική " Ένωση Ναυτικών Αντιτορπιλικών Συνοδείας" (βετεράνοι που υπηρέτησαν σε αυτού του τύπου πλοία),μεταφέρθηκε στην Αμερική,επανήλθε στην κατάσταση που ήταν κατά τον Β'ΠΠ, ξαναέλαβε το αρχικό του όνομα (USS Slater DE-766) και σήμερα βρίσκεται, σαν μουσείο,στον ποταμό Hudson στην πόλη Albany, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.(Φωτο)

Κατά της διάρκεια της υπηρεσίας του Α/Τ ΛΕΩΝ στο Ελληνικό Ναυτικό,σωρεία ανεξηγήτων φαινομένων παρουσιάζοντο στο πλοίο.Πυξίδες ,ραντάρ και άλλες συσκευές ξαφνικά και χωρίς αιτία τρελαινόντουσαν και έδειχναν άλλα αντί άλλων,καθως επίσης ακούγοντο κατά διαστήματα ανεξήγητοι θόρυβοι και τριγμοί.Μάλιστα μία φορά σε άσκηση του στόλου λέγεται ότι είχε χαθεί για δύο ημέρες από τα άλλα πλοία.Επίσης ήταν το μοναδικό πλοίο του Στόλου που δεν παιρνούσε ποτέ διαδικασία απομαγνητισμου.Αυτά τα ξέρω από προσωπικές μαρτυρίες Αξ/κων και ναυτών που υπηρέτησαν στο πλοίο


Η θεωρία των ενοποιημένων πεδίων του Αινστάϊν καθώς και οι θεωρίες του μεγάλου επιστήμονα Τέσλα,κάλλιστα λοιπόν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην περιοχή Πεντέλη-Μαραθώνα,λόγω των μοναδικών ιδιομορφιών που παρουσίαζε και ήταν η πλέον κατάλληλη,ίσως και παγκοσμίως.Οι Αμερικανοί γνωρίζοντας όλα αυτά, επέλεξαν την περιοχή για την βάση τους,ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τα πειράματα τους στον χωροχρόνο.Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να χαρίσεις ένα τέτοιο πλοίο σε μία φίλη και σύμμαχο χώρα.Δεν είχε σημασία μετά την παράδοση του πλοίου στην Ελλάδα ,αν το πλήρωμα και τα στελέχη του ήταν Έλληνες και όχι Αμερικανοί.Το πλοίο ποτέ δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο του με την μαμά-Αμερική,καθώς ήταν υποχρεωμένο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων,ενεργειών και συντήρησις.

Στα χρόνια λειτουργίας των δύο βάσεων στην περιοχή του Μαραθώνα,το προσωπικό τους είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πειράματα όχι μόνο του τύπου της Φιλαδέλφειας,αλλά και άλλα,όπως μαγνητικούς κινητήρες,συσκευές και εφαρμογές αντιβαρύτητας και ηλεκτροβαρύτητας και εφαρμογές πολλών ακόμα θεωριών που ανακαλύφθηκαν μετά το 1943.

Και οι δύο βάσεις,Ν.Μάκρης και Κάτω Σουλίου που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή,ήταν μεν φανερές,η λειτουργία τους όμως ήταν μυστική.Επισήμως ήταν τηλεπικοινωνιακές !!!

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ας αφήσουμε τώρα για λίγο τα μυστήρια της Πεντέλης και τις ιδιομορφίες της πεδιάδας του Μαραθώνα και ας μεταφερθούμε πίσω κατά 2502 περίπου χρόνια,το έτος 490 πΧ με την τωρινή βέβαια αρίθμηση, στις 17 Σεπτεμβρίου του οποίου διεξήχθη η πρώτη μάχη των Ελληνοπερσικών πολέμων,η "Μητέρα όλων των Μαχών",η περίφημη "ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ" μεταξύ Αθηναίων και Περσών κατά την οποία εδοξάσθηκαν τα Ελληνικά όπλα (Αθηναίοι και Πλαταιείς).

Ας θυμηθούμε εν συντομία,τα ιστορικά γεγονότα:

Το 500πΧ οι Ελληνικές Ιωνικές πόλεις της Μ.Ασίας επαναστάτησαν κατά της Περσικής κατοχής τους και ζήτησαν την βοήθεια των Ελλήνων.Ανταποκρίθηκαν η Αθήνα με 20 τριήρεις με στρατό(170 άτομα καθε τριήρη) και η μικρή πόλη της Έυβοιας Ερέτρια με 5 τριήρεις.Στην αρχή σημείωσαν επιτυχίες,αλλά στο τέλος ηττήθηκαν από τον πολυάριθμο Περσικό στρατό.

Με τον τρόπο αυτό έδωσαν την αφορμή που επιζητούσε ο βασιλιάς της Περσίας Δαρείος ο Α'να εισβάλει στην Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο του προς την Ευρώπη.
Έτσι το 492πΧ απέστειλε με πλοία στρατιωτική δύναμη υπό τον Στρατηγό Μαρδόνιο εναντίον της Ελλάδας,η οποία όμως λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής στην περιοχή της χερσονήσου του Άθω της Χαλκιδικής κατεστράφει κατά το μεγαλύτερο μέρος και τα εναπομείνοντα πλοία αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν.Έτσι απέτυχε το όλο εγχείρημα.

Το 490πΧ ο Δαρείος αποστέλει νέα δύναμη υπό τον Στρατηγό Δάτη και τον Ναύαρχο Αρταφέρνη με 600 τριήρεις και βοηθητικά πλοία,με 100.000 στρατό(πεζικό και ιππικό) για την κατάληψη και τιμωρία της Αθήνας,της Ερέτριας που είχαν βοηθήσει τους Ίωνες και της Νάξου που τους ώθησε να επαναστατήσουν κατά των Περσών.Η δύναμη αυτή αφού κατέστρεψε πρώτα την Νάξο, αποβιβάστηκε κατ'αρχάς στην περιοχή της Ερέτριας,η οποία μετά πολιορκία έξι ημερών κατελήφθει από προδοσία μιας μερίδος ευγενών-πολιτικών οι οποίοι άνοιξαν τις πύλες των τειχών και κυριεύθει(από τότε διαθέταμε προδότες πολιτικούς).

Εγκαταλείποντες την Ερέτρια,πήραν μαζί τους μεγάλο μέρος των κατοίκων για σκλάβους.Πριν αποβιβασθούν στον Μαραθώνα τους ξεφόρτωσαν από τα πλοία τους στην νησίδα "Αιγίλια" που βρίστεται εμπρός από τα σημερινά ΣΤΥΡΑ,τους οποίους ξαναπήραν κατά την αναχώρηση τους μετά την μάχη. Όταν επέστρεψαν στην Περσία τους πήγαν στον Δαρείο,ο οποίος τους χάρισε την ζωή και τους εγκατέστησε σε περιοχή ΒΑ της Βαβυλώνας στην σημερινή πόλη ΤΙΚΡΙΤ του ΙΡΑΚ,γεννέτηρα του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην συνέχεια,κατόπιν υποδείξεως του εξόριστου Αθηναίου πολιτικού-τυράννου Ιππία υιού του πρώην τυράννου της Αθήνας Πεισίστρατου που τους ακολουθούσε από την Περσία στην οποία είχε καταφύγει,αποβιβάσθησαν στην παραλία της πεδιάδος του Μαραθώνα (στον σημερινό Σχοινιά).

Προκειμένου να ανακοπεί η προέλαση των Περσών προς την Ευρώπη,ήταν απαραίτητη μία βέβαιη ήττα τους.Και μόνο ο Μαραθώνας μπορούσε να εξασφαλίσει αυτή την βέβαιη ήττα των Περσών.(Σημειώστε το αυτό γιατί στην συνέχεια του άρθρου θα σας χρειασθεί για να καταλάβετε κάτι το απίστευτο !!!)

Οι Αθηναίοι απέστειλαν τον αγγελιοφόρο Φειδιππίδη στην Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια,αλλά οι Σπαρτιάτες λόγω θρησκευτικής εορτής,δεν μπορούσαν άμεσα να προστρέξουν.Έτσι οι Αθηναίοι αποφάσισαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.Προς τούτο απέστειλαν στην πεδιάδα του Μαραθώνα 10.000 οπλίτες υπό την ηγεσία δέκα Στρατηγών,έναν από κάθε Φυλή (δήμο με σημερινή ορολογία).Ένας εκ των δέκα Στρατηγών ήταν ο Μιλτιάδης, ο οποίος ήταν πρώην κυβερνήτης της Αθηναϊκής και κατόπιν υπό Περσική κατοχή "Χερσονήσου" (σημερινά Δαρδανέλια-Ελλήσποντος) και επειδή είχε ακολουθήσει υποχρεωτικά τον Δαρείο κατά την εκστρατεία του στην Σκυθία (σημερινή Ρουμανία) γνώριζε πολύ καλά την τακτική των Περσών στο πεδίο της μάχης.

Επίσης οι Πλαταιείς,παραδοσιακοί σύμμαχοι των Αθηναίων,απέστειλαν δύναμη 1.000 οπλιτών.

Κάθε ημέρα κατά το έθιμο αναλάμβανε Αρχιστράτηγος ένας εκ των δέκα στρατηγών,αλλά όσοι συμφωνούσαν με το σχέδιο που είχε ο Μιλτιάδης του παραχωρούσαν την θέση τους.Ο Μιλτιάδης όμως επέλεξε να ενεργήσει την ημέρα που θα ήταν η δική του σειρά.Σ'αυτό βοήθησαν και οι πληροφορίες Ιώνων που υπηρετούσαν αναγκαστικά στο στρατό των Περσών,περί επιβιβάσεως του Περσικού Ιππικού στα μεταγωγικά πλοία.

Ο Μιλτιάδης,γνωρίζοντας τον τρόπο που παρατάσονταν και πολεμούσαν οι Πέρσες,εφάρμοσε μία νέα τακτική ,αποκλίνοντας εντελώς από την πατροπαράδοτη τακτική της Ελληνικής Φάλλαγγας που χρησιμοποιείτο μέχρι τότε.Η παράταξη και ο ελιγμός κατά την μάχη , που προέβλεπε το σχέδιο του Μιλτιάδη,καθιστούν την "Μάχη του Μαραθώνα" την "μητέρα όλων των μαχών" παγκοσμίως.Η μάχη αυτή έθεσε την βάση της τακτικής των ελιγμών στο πεδίο της μάχης ,την οποία βελτίωσαν στην συνέχεια οι Θηβαίοι και ο Μέγας Αλέξανδρος.Τακτική που χρησιμοποιείται σε γενικές γραμμές μέχρι και σήμερα και προβλέπει την κύκλωση του αντιπάλου.Είναι η πρώτη μάχη που διδάσκεται στις περισσότερες στρατιωτικές σχολές του κόσμου.

Λόγω της μεγάλης αριθμητικής διαφοράς των δύο αντιπάλων(11.000 Έλληνες,100.000 Πέρσες),ο Μιλτιάδης εξίσωσε το μέτωπο του με αυτό των Περσών,δημιουργώντας ένα ασθενές κέντρο με τις φυλές του Αριστείδη και του Θεμιστοκλή βάθους μόνον τεσσάρων ζυγών και δύο ενισχυμένες πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κέντρου βάθους οκτώ ζυγών.

Βασικά ο ελιγμός προέβλεπε αρχική επίθεση με όλη την παράταξη σε φάλλαγγα και στην συνέχεια συντεταγμένη υποχώρηση του ασθενούς κέντρου και στροφή των δύο ισχυρών πτερύγων δεξιά,αριστερά και πίσω,αφού πρώτα είχαν απωθήσει τις απέναντι τους εχθρικές πτέρυγες.Σκοπός η κύκλωση του Περσικού κέντρου το οποίο θα νικούσε δήθεν, το υποχωρόν ασθενές Ελληνικό κέντρο.Υποψη ότι οι Πέρσες έθεταν στο κέντρο της παρατάξεως τους τα καλύτερα στρατεύματά τους !!!

Έτσι και έγινε και οι Πέρσες υπέστησαν οδυνηρή ήττα σε μία μάχη που κράτησε μόλις μιάμιση με δύο ώρες.

Η κυρίως μάχη έγινε στην περιοχή της πεδιάδας με την Ελληνική παράταξη στην περιοχή του γνωστού΄"ΤΥΜΒΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ"(Φωτο) όπου ετάφησαν οι 192 Αθηναίοι και των Περσών στην περιοχή του σημερινού κωπηλατοδρομίου-Κ.Σούλι.Στη συνέχεια οι Πέρσες υποχώρησαν πανικόβλητοι προς την σημερινή παραλία του Σχοινιά όπου και επιβιβάστηκαν στα πλοία τους,αφού προηγουμένως γύρω από αυτά διεξήχθει σκληρή μάχη και οι Αθηναίοι τους πήραν επτά πλοία.Στη συνέχεια ο Περσικός στόλος κατευθύνθει πρός το Φάληρο της Αθήνας,αλλά οι Αθηναίοι πρόλαβαν με σύντονον πορεία και παρά την κούρασή τους να φθάσουν πρώτοι και έτσι οι Πέρσες όταν αντίκρυσαν τις λάμπουσες από τον Ήλιο ασπίδες τους,δεν απετόλμησαν απόβαση και αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Απώλειες: Πέρσες νεκροί 6400,Έλληνες 192.

Την χαρμόσυνη είδηση της νίκης την έφερε στην Αθήνα ένας οπλίτης.Ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει τίποτε γι'αυτό το θέμα.Όμως ο Πλούταρχος στο βιβλίο του <Πότερον Αθηναίοι..37γ) γράφει "Την είδηση της νίκης στη μάχη του Μαραθώνα ανήγγειλε,όπως διηγείται ο Ηρακλείδης από τον Πόντο,ο Θέρσιππος ο Ερχιεύς,οι περισσότεροι όμως λέγουν ότι ο οπλίτης Ευκλής έτρεξε με την πανοπλία του κάθιδρος από την μάχη και καθώς έφθασε στις πόρτες των αρχόντων της πόλης ,τόσο μόνο μπόρεσε να πει,"χαίρετε,χαίρομεν" και ευθύς ξεψύχησε".Προς τιμήν του μαραθονοδρόμου-αγγελιοφόρου οπλίτη(όποιος και αν ήταν) καθιερώθει από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στη Αθήνα,το 1896, το αγώνισμα του "Μαραθωνίου δρόμου".

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Κατά την διάρκεια της μάχης συνέβησαν ορισμένα παράξενα φαινόμενα πού αναφέρουν οι δύο ιστορικοί της μάχης,ο Ηρόδοτος που έγραψε την ιστορία των Περσικών πολέμων 25 χρόνια μετά την ληξη τους και ο Παυσανίας αργότερα.

ΗΡΟΔΟΤΟΣ (βιβλίο ΣΤ' Ερατώ,παρ.117):
"Συνέβη δε κατά την μάχην και το εξής θαύμα.Κατά την διάρκεια της συγκρούσεως συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιός του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου". Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι:" Ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας τον παραστάτη του και Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκήνη ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε"!!!

Επίσης Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το σύνθημα να διακόψουν οι Πέρσες την μάχη και να επιβιβασθούν στα πλοία με σκοπό να κατευθυνθούν στο Φάληρο,εδώθει από μια ασπίδα η οποία ανυψώθει στην κορυφή της Πεντέλης, με την ανάκλαση των ακτίνων του ηλίου που έπεφταν επάνω της.Λέγεται ότι αυτή την ασπίδα την ανύψωσαν οπαδοί του Ιππία της Αλκμεωνίδος φυλής,αλλά ο Ηροδοτος δεν πιστεύει ότι το έκαναν αυτοί και κλείνει λέγοντας "Πράγματι τούτον έγινεν,ποίος όμως ανύψωσε την ασπίδα,δεν δύναμαι να είπω περισσότερα" !!!(Σημειώστε το αυτό γιατί θα μας χρειασθεί στη συνέχεια).

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ (βιβλίο Αττικά,παρ.15:3 ):
Ο Παυσανίας μας προσφέρει μία παραστατική εικόνα της μάχης και γράφει οτι οι Αθηναίοι είδαν Τον Θησέα να βγαίνει μέσα από την γη.Επίσης ο ημίθεος Ηρακλής λαμβάνει μέρος στην μάχη και η θεά Αθηνά,παίρνει μέρος σ'αυτήν πάνοπλη οδηγώντας ένα άρμα με τέσσερα άλογα.Ακόμα στο πλευρό των Αθηναίων ήταν ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας,ο οποίος μαζί με τους ακολούθους του Πανίσκους,σκόρπισαν τον τρόμο και τον πανικό στους Πέρσες.

Λέει επίσης πως έτυχε να είναι παρών στη μάχη ένας άνδρας με αγροτική εμφάνιση και καπέλο, σκοτώνοντας πολλούς από τους ξένους με την εχέτλη,ο οποίος στη συνέχεια εξαφανίστηκε.Μετά την μάχη οι Αθηναίοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών,ποιός ήταν ο άγνωστος οπλίτης που με το όπλο αυτό σκότωνε τους Πέρσες.Ο θεός απλά τους έδωσε την εντολή να τον τιμήσουν ως τον ήρωα "ΕΧΕΤΛΑΙΟ".

Εχέτλη στα αρχαία ονομαζόταν η κυρτή λαβή του αρότρου.Άρα το όπλο που κρατούσε ο άγνωστος ήταν κάτι διαφορετικό από τα υπάρχοντα και έμοιαζε με λαβή αρότρου !!!
Όπως περιγράφει ο Παυσανίας,οι Αθηναίοι είχαν αποτυπώσει εικαστικά όλα τα σπουδαία γι'αυτούς γεγονότα στην "Ποικίλη Στοά".
Δεν υπάρχει σήμερα και βρισκόταν στην αρχαία αγορά στο σημερινό Μοναστηράκι βόρεια της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου,στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Αγίου Φιλίππου.Ένας από τους πίνακες της στοάς,που έγινε περί το 460πΧ απεικόνιζε την μάχη του Μαραθώνα και μεταξύ των άλλων και τον ήρωα Εχετλαίο να σκοτώνει με το περίεργο όπλο του Πέρσες.Επίσης στον πίνακα υπήρχαν,ο Θησέας,ο Ηρακλής,η Αθηνά με το άρμα της και ο Πάνας με τους πανίσκους.(Φωτο).

Εκείνο που κάνει εντύπωση στους παλαιούς και σύγχρονους ιστορικούς,δεν είναι τόσο η δυσανάλογη δύναμη του 1 προς 10,μεταξύ των δύο αντιπάλων,αλλά ο δυσανάλογος αριθμός των νεκρών και μάλιστα σε μία μάχη διαρκείας δύο ωρών περίπου.Παρότι οι Πέρσες διέθεταν και μεγάλο αριθμό τοξοτών,που στερούντο οι Αθηναίοι,ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων είναι πολύ μικρός,ενώ των Περσών δυσανάλογα μεγάλος.Δηλαδή αναλογικά κάθε Αθηναίος έπρεπε να αντιμετωπίζει δέκα Πέρσες και να σκοτώνει το 0,64 και για να το στρογγυλέψουμε,έναν περίπου Πέρση και κάθε 529 Πέρσες να σκοτώνουν έναν Αθηναίο !!!Και όλα αυτά σε διάρκεια δύο ωρών.

Λίγο περίεργο δεν φαίνεται αυτό ???


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΞΕΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Κάτι λοιπόν άλλο έπρεπε να έχει συμβεί !!! Ίσως κάποια έξωθεν βοήθεια !!!! Για να δούμε τι γράφει στο βιβλίο του "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ" ο ερευνητής-συγγραφέας, μηχανικός Σπύρος Ασλάνης.

Το πρώτο παράξενο είναι από που ξεφύτρωσε ο Εχετλαίος.Είναι βέβαιο ότι δεν βρισκόταν από την αρχή στις τάξεις των Ελλήνων,γιατί αλλιώς δεν θα αναρωτιόντουσαν μετά την μάχη για την ταυτότητα του προσώπου που τους βοήθησε.Τον είδαν και άλλοι και αν τον γνώριζαν δεν θα χρειαζόταν να ρωτήσουν το μαντείο των Δελφών για την ταυτότητα του.Ούτε και ήταν μαζί με τους Πέρσες,γιατί αλλίώς δεν θα τους σκότωνε !!! Άλλωστε η τοιχογραφία της Ποικίλης στοάς τον παρουσίαζε να μάχεται στο πλευρό των Ελλήνων !!
Το παράξενο όπλο του Εχετλαίου δεν πετούσε βέλη,αλλά κάποιο είδος ακτίνας γι'αυτό (μάλλον από λάθος)τύφλωσε μόνιμα τον Επίζηλο και σκότωσε τον παραστάτη του.

Όπως είπαμε η παράταξη των Περσών βρισκόταν στην περιοχή που είναι το σημερινό κωπηλατοδρόμιο,άρα είχαν πίσω τους,σε κάποια απόσταση το έλος που σε κάποια άλλη εποχή εκεί βρισκόταν η Αμερικανική βάση του Κάτω Σουλίου με τις περίεργες γεννήτριες με τα τεράστια πηνία και τις περίεργες κεραίες.Ξαφνικά κατά την μάχη εμφανίζεται από την κατευθηνση αυτή ο Εχετλαίος,γιατί ο Επίζηλος τον είδε εμπρος του,κατά πρόσωπο,γι'αυτό και τυφλώθηκε.Φοράει αγροτικά ρούχα,καπέλο και έχει μακριά γενειάδα.Κρατάει ασπίδα,άρα από κάτι θέλει να προφυλαχθεί,όχι βέβαια από τα όπλα των δύο αντιπάλων.Στο άλλο χέρι έχει ένα όπλο μαζικής καταστροφής με εχέτλεια λαβή,δηλαδή στηρίζεται σε καρπό ,μπράτσο,αγκώνα.Τέτοιες λαβές έχουν συνήθως βαριά όπλα που μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια.Το όπλο του Εχετλαίου θυμίζει πολύ το όπλο της ακτίνας θανάτου του Nicola Tesla,θυμίζει όπλο ΛΕΊΖΕΡ.

Οι Πέρσες υποχωρούν πανικόβλητοι προς τα πλοία βλέποντας την σφαγή που τους γίνεται από τους Έλληνες και τον Εχετλαίο.Συγχρόνως βλέπουν και Έλληνες θεούς και ημίθεους (πιθανώς ολογράμματα).Ξαφνικά ο Εχετλαίος εξαφανίζεται.Δεν τον ξαναείδαν οι Έλληνες για να τον ρωτήσουν ποιος είναι !!

Ο Αρχιστράτηγος Δάτης βλέπει μία λάμψη από την κορυφή της Πεντέληε,την εκλαμβάνει σαν σήμα των οπαδών του Ιππία και διατάζει άμεση επιβίβαση στα πλοία και αναχώρηση για το Φάληρο.Ίσως και να φοβήθηκε κάτι άλλο για να φύγει εσπευσμένα ενώ διαθέτει υπέρτερες δυνάμεις.Μάλλον η ταχύτητα που αποδεκατιζόταν ο στρατός του !!!

Η μάχη κράτησε περίπου μιάμιση με δύο ώρες.Το πως προκύπτει αυτό θα το δούμε μετά.Σε τόσο μικρό διάστημα θα ήταν αδύνατο οι Έλληνες όσο γενναία και αν πολέμησαν,από μονοι τους να έχουν ξεμπερδέψει με τους Πέρσες τόσο γρήγορα και μάλιστα με δυσανάλογες απώλειες,γεγονός που προκαλεί όπως προανέφερα την εντύπωση και απορία μέχρι σήμερα των περισσοτέρων ιστορικών και αναλυτών !!!!!

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 490πΧ,ο ήλιος στην πεδιάδα του Μαραθώνα ανέτειλε στις 06:08 (εύκολα το βρίσκουμε με τα σημερινά πλανητάρια).Ο Μιλτιάδης διέταξε τον στρατό του,σύμφωνα με τον Ηρόδοτο,να λάβει παράταξη μάχης,όταν κατάλαβε ότι οι Πέρσες άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία με σκοπό να αναχωρήσουν από τον Μαραθώνα (ήταν περίπου δέκα μέρες εκεί).Αυτό δεν μπορεί να έγινε πριν την ανατολή του ηλίου.Άρα οι δραστηριότητες τους ας υποθέσουμε ότι ξεκίνησαν με την ανατολή.Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι Πέρσες είχαν ρίξει τα πλοία στην θάλασσα και είχαν φορτώσει το Ιππικό τους στα ιππαγωγά πλοία.Μέσα λοιπόν σ'αυτό το χρονικό περιθώριο θα έπρεπε να αλλάξουν τις κινήσεις τους,να σταματήσουν την επιβίβαση και να παραταχθούν 100.000 στρατιώτες.

Άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων η έναρξη της μάχης τοποθετείται στις 07:30.

Στις 09:00 με 09:30 η μάχη έχει τελειώσει.Αν υπολογίσουμε μισή ώρα για να ανασυγκροτήσει τον στρατό του ο Μιλτιάδης,έπρεπε γύρω στις 09:30 με 10:00 να έχει αναχωρήσει για ττην Αθήνα.Ο κουρασμένος στρατός των Ελλήνων χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες να φθάσει στο ιερό του Ηρακλέους στις Κυνοσάργες(ΝΑ των Στυλών του Ολυμπίου Διός) μέσω Κηφισιάς.Άρα στην Αθήνα έφθασε γύρω στις 17:30 με 18:00, γιατί δύση ηλίου είχαμε στις 18:30 και οι Πέρσες όταν έφθασαν στο Φάληρο είδαν από μακριά τις ασπίδες των Ελλήνων να λάμπουν από τις ακτίνες του Ηλίου και έφυγαν.

Από όλα αυτά λοιπόν προκύπτει ότι η μάχη κράτησε μιάμιση με δύο ώρες,με 6400 Πέρσες νεκρούς και με 192 Έλληνες !!!

Ο ερευνητής Σπύρος Ασλάνης αναφέρει ότι πιθανώς...κάποιοι από το μέλλον έστειλαν τον Εχετλαίο στο 490πΧ την ημερομηνία και ώρα που διεξήγετο η μάχη,προκειμένου να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της υπέρ των Ελλήνων.Σ'αυτό βοήθησαν οι ιδιομορφίες της πεδιάδας του Μαραθώνα και οι εγκαταστάσεις των βάσεων που προαναφέρθησαν.

Η Περσία το 490 π.Χ. κατέχει σχεδόν την δύναμη και την αίγλη που κατέχει σήμερα η Αμερική. Μοναδική παραφωνία η μικρή Ελλάδα. Αν οι Πέρσες κατακτούσαν την Ελλάδα μετά δεν θα υπήρχε ουσιαστική αντίσταση, ούτε ουσιαστικός αντίπαλος στις επεκτατικές τους βλέψεις. Η Περσία την εποχή των Περσικών πολέμων ελέγχει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα του αρχαίου κόσμου και τείνει να μετατραπεί από υπερδύναμη σε παγκόσμια υπερδύναμη. Μοναδικός της και ουσιαστικός της αντίπαλος η Ελλάδα. Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας θα προήλαυναν σχεδόν ανενόχλητοι και για την κατάκτηση ολόκληρης της Ευρώπης.
Αν οι Πέρσες είχαν κατακτήσει τότε όλο τον γνωστό κόσμο, σήμερα η πληθυσμιακή και πολιτιστική εικόνα της Ευρώπης θα ήταν δραματικά διαφοροποιημένη. Όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδος θα πέφτανε σε χέρια Περσικά. Αυτό θα οδηγούσε σε μία παγκόσμια μονοκρατορία ολοκληρωτικού τύπου. Οι Πέρσες τότε αντιπροσώπευαν ότι αντιπροσωπεύουν για μας σήμερα οι λαοί του Μωαμεθανικού ή του Ισλαμικού τόξου αν προτιμάτε.
Αυτό δεν θα άρεσε καθόλου σε αυτούς που έμεναν απέναντι από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ξέρετε πολύ καλά σε ποιους αναφέρομαι. Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να έκαναν ότι έκαναν και να άλλαζαν τον ρου της ιστορίας.

Μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού έγινε μετά την λήξη των Περσικών πολέμων το 479 πΧ.Ο πολιτισμός αυτός διεδόθει στην συνέχεια σε όλο το γνωστό κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη στους αιώνες που ακολούθησαν.Θα υπήρχε λοιπόν αυτός ο μέχρι σήμερα πολιτισμός,αν η Ελλάδα είχε πάψει να υπάρχει λόγω των Περσών ?

Όπως ανεφέρθει πιο πάνω υπήρχε και η μικρή βάση του Κάτω Σουλίου.Την εποχή της ακμής της δεν μπορούσε να περάσει από την περιοχή της όχι άνθρωπος αλλά ούτε κουνούπι χωρίς πρώτα να έχει ελεχθεί. Η οδός Κωνσταντινουπόλεως που περνάει έξω από την βάση και συνδέει το Κάτω Σούλι με την λεωφόρο Σχοινιά ήταν κλειστός δρόμος με δίφρακτα και κανείς δεν μπορούσε να περάσει παρά μόνο το προσωπικό των βάσεων. Η φωτογράφηση ήταν αδύνατη λόγω κάποιων προστατευτικών μέτρων που είχαν αναπτύξει στην περιοχή οι Αμερικανοί.

Στην κορυφή του υψώματος της Δρακονέρας πίσω από αυτή την βάση,υπάρχει μέχρι και σήμερα μία παλαιά σκουριασμένη σιδερένια κατασκευή-πινακίδα (φωτό) σαν κι'αυτές που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διαφημιστικών γιγαντοαφισσών ιδίως στις εθνικές οδούς.Στο σημείο που βρίσκεται ήταν αδύνατον να είχαν τοποθετηθεί διαφημίσεις,γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να τις διαβάσει ούτε και να τις δεί.Επίσης στο σημείο εκείνο δεν πηγαίνει ούτε δρόμος ούτε μονοπάτι για να μεταφερθούν σιδερένια υλικά,άρα πρέπει να μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα !!!Άρα λοιπόν δεν είναι πινακίδα,αλλά ανακλαστήρας σήματος,ο οποίος μάλιστα είναι προσανατολισμένος προς την κορυφή της Πεντέλης.

Στην κορυφή της Πεντέλης όσο υπήρχε η Αμερικάνικη βάση ,υπήρχαν οκτώ κεραίες-πιάτα τηλεπικοινωνιών.Πιθανώς να υπήρχε και εκεί ανακλαστήρας.Γι'αυτό και ο Ηρόδοτος μας γράφει για την μυστηριώδη λάμψη από ασπίδα από την κορυφή της Πεντέλης για την ειδοποίηση του Περσών από οπαδούς του Ιππία.Βέβαια ο Ηρόδοτος γράφει ότι δεν πιστεύει να το έκαναν αυτοί και συνεχίζει λέγοντας"Πράγματι τούτον έγινεν,ποίος όμως ανύψωσε την ασπίδα δεν δύναμαι να είπω περισσότερα".Τι ήταν αυτό που δεν μπορούσε να πεί ?

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να είναι αντανάκλαση του Ήλιου πάνω σε μια χάλκινη ασπίδα της εποχής εκείνης,με την οποία θα στόχευαν την πεδιάδα,κρατώντας την μάλιστα στα χέρια έτσι ώστε η λάμψη της να πέσει στο σημείο που γινόταν η μάχη και συνάμα αυτή η λάμψη να ήταν τόσο δυνατή που να εντυπωσίαζε τόσο ώστε να σταματήσει η μάχη και να επιβιβασθούν οι Πέρσες στα πλοία για αναχώρηση.

Κατά τον Ασλάνη η λάμψη είχε σχέση ,με ηλεκτρική εκκένωση (φυσικός πυκνωτής της πεδιάδος)η οποία με την συνεργασία των πυραμιδοειδών κεραιών της βάσης του Κάτω Σουλίου και την μεγιστοποίηση της παραγόμενης ισχύος τους, μεταξύ του ανακλαστήρα της Δρακονέρας και κάποιου άλλου ανακλαστήρα στην κορυφή της Πεντέλης, δημιούργησε χρονοπύλη.Ίσως αυτή να ήταν που εξαφάνισε τον Εχετλαίο από το πεδίο της μάχης και τον επανέφερε στην εποχή μας.

Ο Εχετλαίος κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει επάνω του σύστημα ασυρμάτου εντοπισμού!!!Διαφορετικά,πως χάθηκε έτσι απρόσμενα ένας τόσο εντυπωσιακός οπλίτης από τα μάτια των Ελλήνων που πιθανώς να τον αναζητούσαν για να του εκφράσουν την ευχαριστία τους για την βοήθεια που τους προσέφερε!!!Ότι τον είχαν δεί να μάχεται είναι σίγουρο,άλλως πως θα έστελναν πρεσβεία στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν γι'αυτόν ?

Με κάποιον παρόμοιο τρόπο θα τον είχαν στείλει στο παρελθόν.Δεν ήταν υποχρεωτικό να τον είχαν στείλει από τις βάσεις του Μαραθώνα.Μπορούσαν κάλλιστα από την βάση του Μodauk ή από κάπου αλλού.Σ'αυτού του είδους τα πειράματα με τον χώρο και τον χρόνο,οι αποστάσεις και τα ημερολογιακά έτη παύουν να υπάρχουν.

Ο Γ.Μπαλάνος στο βιβλίο του "Το αίνιγμα της Πεντέλης",γράφει πως στις 25 Σεπτεμβρίου 1980,δύο περίεργα ελικόπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στην κορυφή της Πεντέλης.Στάθηκαν διαμετρικά σε αντίθετα σημεία και έμειναν εκεί αιωρούμενα.Στην συνέχεια κατέβασαν δύο ογκώδεις συσκευές με μεγάλους διπλούς φακούς και έμειναν εκεί περίπου δέκα λεπτά.Κατά τον Σ.Ασλάνη είναι πολύ πιθανή η συνεργασία των συσκευών αυτών με τον ανακλαστήρα της Δρακονέρας.Πιθανώς ήταν μέρος ενός σχεδίου το οποίο ήταν σε εξέλιξη !!! Άλωστε η περιοχή (Πεντέλη,Μαραθώνας) ήταν κατάλληλη για τέτοιου είδους παρεμβάσεις με τα μαγνητικά και χωροχρονικά παράδοξα της.

Η μάχη του Μαραθώνα έγινε όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες ιστορικοί στις 17 Σεπτεμβρίου του 490.Σύμφωνα όμως με την μελέτη δύο Αμερικανών αστρονόμων,η μάχη έγινε στις 12 Αυγούστου του 490πΧ.Θυμάστε τι άλλο έγινε στις 12 Αυγούστου 1943 στην Αμερική? Το πείραμα της Φιλαδέλφειας.Επίσης στις 12 Αυγούστου 1983 τελείωσε επισήμως και το "Πρόγραμμα Modauk" στην ομώνυμη υπόγεια βάση του Long Island στην Αμερική,όταν πλέον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για μια πλήρως ελεγχόμενη χρονοπύλη.Λέγεται όμως ότι ανεπισήμως μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η λειτουργία της!!!

Το κοντινό χρονικό διάστημα των ημερομηνιών της 12ης Αυγούστου,της 17ης Σεπτεμβρίου και τις 25 Σεπτεμβρίου,δείχνει ότι κάποιοι σ'αυτό περιδιάβαιναν τον χρόνο και τον χώρο !!!

Ποιοί ήταν αυτοί,πιστεύω ότι όλοι το καταλαβαίνετε !!!

Ξέρω ότι είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν πιστευτά όλα αυτά, κι'εγω έχω αμφιβολίες,αλλά... οι ιδιομορφίες της περιοχής και η υπάρχουσα τεχνολογία ίσως το επέτρεψαν !!!

Στόν παρακάτω σύδεσμο υπάρχει σχετικό βίντεο με το πείραμα της Φιλαδέλφειας και την λειτουργία της βάσεως του Modauk.

http://www.youtube.com/watch?v=_EFLwml_wbY&feature=related

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Απ'όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι τίποτε απ'ότι συμβαίνει στον κόσμο δεν είναι τυχαίο.Οι ισχυροί του πλανήτη μας,οι οποίοι καθοδηγούνται δυστυχώς από σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες ρυθμίζουν την τύχη μας εδώ και 13.000 χρόνια,γνωρίζουν τα πάντα.Έτσι λοιπόν επιλέχθηκε η περιοχή του Μαραθώνα για την εγκατάσταση βάσεων.Δεν τους την επιλέξαμε εμείς ,αυτοί γνώριζαν και την επέλεξαν για να συνεχίσουν τα περίεργα,για μας βέβαια τους απλούς ανθρώπους,πειράματα τους.

Τα ταξίδια στον χωροχρόνο,είναι λίγο δύσκολο να τα καταλάβει ο απλός ανθρώπινος νους !!! Του φαίνονται τρελά,στον χώρο του φανταστικού,στον χώρο των παραμυθιών !!!Όμως μπορούν να γίνουν και δεν υπάρχει σ'αυτά παρελθόν,παρόν και μέλλον.Υπάρχει η άγνωστη στο ευρύ κοινό τεχνολογία.Πχ γνωρίζετε ότι υπάρχουν αεροπλάνα που μπορούν να περάσουν σε άλλη διάσταση του χωροχρόνου ? Είναι τα λεγόμενα "υπερδιαστατικά"TR-3B Astra"(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ) που έχουν τριγωνικό σχήμα και πολλοί νομίζουν ότι είναι UFO !!!

Η θεωρία των "ενοποιημένων πεδίων" υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια,τις δε βάσεις της,τις έθεσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι,όπως ο Αριστοτέλης και πολλοί άλλοι.Υποτίθεται οτι την τελειοποίησε ο Αϊνστάϊν,ο οποίος όμως είχε για καθηγητή του τον μεγάλο Έλληνα Θρακιώτη,Κων/ντίνο Καραθοδωρή,από τον οποίο επανειλλημένως του ζητούσε να του λύσει τις απορίες της παραπάνω θεωρίας που δεν καταλάβαινε (κατα τ'αλλα την ..επινόησε...αστεία πράγματα).Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομέις της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.Πόσοι όμως Έλληνες τον γνωρίζουν? Ελάχιστοι,ενώ ο Αϊνστάϊν είναι παγκοσμίως γνωστός !!!

Μπορεί λοιπόν το περιβόητο πείραμα της Φιλαδέλφειας,που ξεκίνησε το 1943 στην Αμερική,να ολοκληρώθηκε την δεκατία του 1980 στην Έλλάδα, εκμεταλευόμενοι οι Αμερικάνοι τις ιδιομορφύες της περιοχής Μαραθώνα-Πεντέλης και γι'αυτό τον λόγο να μας έδωσαν ένα σχεδόν αχρησιμοποίητο Αντιτορπιλλικό !!!

Όσο για την μάχη του Μαραθώνα και πιθανώς και την ναυμαχία της Σαλαμίνας(και εκεί υπήρξαν παράδοξα φαινόμενα),μπορεί και να έγινε η χωροχρονική επέμβαση,όσο απίστευτη και τολμηρή εκδοχή και αν μας φαίνετε,που οδήγησε τους Έλληνες στην αναχαίτηση της επεκτατικής πολιτικής της πανίσχυρης Περσικής αυτοκρατορίας του 5ου πΧ αιώνα της οποίας την χαριστική βολή, της την έδωσε δύο περίπου αιώνες μετά ο Μέγας Αλέξανδρος.

Αν πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα,δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε και να αγνοήσουμε την ανωτερότητα,την ανδρεία και γενικότερα την πολεμική αρετή των Ελλήνων σε όλες τις μάχες με τους Πέρσες.

Αδιαμφισβήτητα,είμαστε γενναίος λαός και αυτό το έχουμε αποδείξει όχι μόνο στον Μαραθώνα και στην Σαλαμίνα,αλλά σε πλήθος άλλων μαχών,από την αρχαιότητα μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν μας.Και πιστεύω ακράδαντα ότι και σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε έτσι,παρότι πολλοί το αμφισβητούν.Αρκεί να μας δοθεί το έναυσμα για να ενεργοποιηθεί μέσα μας το Ελληνικό μας γονίδιο και τότε θα ξαναγίνουμε άξιοι των προγόνων μας !!!

Κλείνω αυτό το άρθρο πιστεύοντας ότι η αμφισβήτηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός μας,αλλά < αν δεν πιστεύεις κάτι,δεν μπορεί να πεί ότι δεν μπορεί να συμβεί> !!!

2/2/2012


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΒΙΒΛΙΟ:ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ του συγγραφέα-ερευνητή ΣΠΥΡΟΥ ΑΣΛΑΝΗ.
ΒΙΒΛΙΟ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA KAI KGB.ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΩΝ XEΝΡΙ ΤΑΣΚΑ-ΤΟΜ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ.
ΒΙΒΛΙΟ:ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ του συγγραφέα-ερευνητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΑΝΟΥ.
ΒΙΒΛΙΟ:ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ συγγραφεις ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΕΡΛΙΖ και ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΟΥΡ.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤ'"ΕΡΑΤΩ".
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΒΙΒΛΙΟ "ΠΟΤΕΡΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΙ".
ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΤΤΙΚΑ".
Στην παρακάτω σελίδα μπορείτε να βρείτε επιπλέον ενδιαφέροντα θέματα με το δικό μάς


Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Στην αρχαιότητα, ο Μαραθών περιελάμβανε τέσσερις δήμους, τον Μαραθώνα, την Οινόη, την Τρικόρυνθο της Αιαντίδος φυλής και την Προβάλινθο, που άνηκε στην Πανδιονίδα φυλή.
Και οι τέσσερις αποτελούσαν μία τοπική ένωση, την Τετράπολη. Τα όρια των δήμων δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Ωστόσο, με βάση τις επιγραφές και τις φιλολογικές μαρτυρίες, μπορούμε να τους ορίσουμε σήμερεα μέσα στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, που αρχίζει από τη Νέα Μάκρη και φθάνει ως την Οινόη και το Κάτω Σούλι.
Όσο για την προέλευση του Ονόματος του Μαραθώνα υπάρχουν διάφορες απόψεις. Σύμφωνα με τον ιστορικό συγγραφέα και φιλόσοφο του 4ου π.Χ αιώνα Δικαίαρχο, το όνομα έδωσε ο Μάραθος από την Αρκαδία, που εξεστράτευσε με τους Διόσκουρους στην Αττική, ενώ ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ως επώνυμο τον ήρωα Μαραθώνα.
Πιθανότερη, πάντως , θεωρείται η προέλευση του ονόματος από το αρωματικό φυτό μάραθος, που και σήμερα ακόμη φύεται στον κάμπο του Μαραθώνα.
Ένας αρχαίος κωμικός. μάλιστα, ο Έρμιππος, το 425 π.Χ, υπαινίσσεται τη σχέση του φυτού με τον τόπο και γράφει χαρακτηριστικά ότι "οι άνθρωποι, διατηρώντας ευλαβικά την ανάμνηση του Μαραθώνα, όλοι βάζουν μάραθο στις αλμυρές ελιές" (ώστε ο Μαραθώνος το λοιπόν επ αγαθώ μεμνημένοι πάντες εμβάλλουσιν αεί μάραθον ες τας αλμάδας).
Κυρίαρχα στοιχεία στον κάμπο του Μαραθώνα είναι δύο έλη:
Το Μικρό Έλος της Μπρεξίζας στα βόρεια της παλαιάς αμερικανικής βάσης της Νέας Μάκρης και ΒΔ. της παραλίας του Σχινιά, καθώς και το Μεγάλο Έλος στα Β-ΒΔ της ακτής του Σχινιά. Η μεγάλη μάχη του 490 π.Χ έγινε στην περιοχή του Τύμβου, ανάμεσαη στα δύο έλη.
Η εύφορη πεδιάδα του Μαραθώνα ξεχωρίζε στην υπόλοιπη Αττική για την πλούσια βλάστηση. Ο Αριστοφάνης στους Όρνιθες, με τα λόγια του Έποπος (του τσαλαπετεινού) καλεί τα πουλιά από τους δροσερούς τόπους της γης και αποκαλεί τον Μαραθώνα μυριίχαρο λιβάδι (λειμώνα τ'ερόεντα Μαραθώνος).
Όπως και σήμερα, η πεδιάδα ήταν εξαιρετικά εύφορη, γεμάτη ελαιόδενδρα, τέμενος βαθύδενδρον ελαιοκόμου Μαραθώνος. Ένας τόπος με γεωμορφολογικά και άλλα στοιχεία που βοήθησαν στην ανάπτυξη της Τετραπόλεως των ιστορικών χρόνων.
Την παγκόσμια φήμη του, βεβαίως, ο Μαραθώνας απέκτησε με την φερώνυμη μάχη του 490 π.Χ και θα την κατέχει για πάντα.
Η μάχη του Μαραθώνα. Στην κοσμοϊστορική εκείνη μάχη oι Αθηναίοι πολέμησαν με επικεφαλής το Μιλτιάδη και οι Πέρσες με επικεφαλής το Δάτη και τον Αρταφέρνη. Στη μάχη νίκησαν οι Αθηναίοι.
Οι συνέπειες της ελληνικής νίκης. Οι Αθηναίοι μετά τη νίκη τους στο Μαραθώνα γνώρισαν βαθύτερα και πλατύτερα τις δυνατότητές τους και δεν άργησαν να κάνουν την πόλη τους μεγάλη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Η μάχη του Μαραθώνα εξάλλου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί αποτελεί την πρώτη αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και ασιατικού πολιτισμού.
Ο Τύμβος των Πλαταιεών
Την ταφή των Πλαταιέων στο πεδίο της μάχης αναφέρει ο Παυσανίας (Ι 32,3) χρησιμοποιώντας την λέξη τάφος, όπως άλλωστε και για την ταφή των Αθηναίων:
"Στην πεδιάδα βρίσκεται τάφος των Αθηναίων.. άλλος τάφος είναι των Πλαταιέων και των δούλων" (..και ετέρος (τάφος) Πλαταιεύσι Βοιωτών και δούλοις).
Ο Σπυρίδων Μαρινάτος, ανασκάπτοντας 3χλμ δυτικά από τον Τύμβο ύψους περίπου 3 μέτρων, και τον ταύτισε με τον Τύμβο των Πλαταιέων με βάση τα ευρήματα, αλλά και τα ανθρωπολογικά κατάλοιπα. Αποκαλλύφθηκαν συνολικά ένδεκα ταφές, από τις οποίες οι δύο ήταν καύσεις. Όλοι ήταν άνδρες και μόνον ένα παιδί, ηλικίας 10 ετών.
Σήμερα ο νέο Δήμος Μαραθώνας με το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη" απο την 1/1/2011 αποτελείται από τις περιοχές Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα. Είναι μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή η οποία τροφοδοτεί την πρωτεύουσα της Αθήνας με κάθε είδους οπωροκηπευτικά είδη. Το οικονομικό κέντρο του Νέου Δήμου είναι πλέον η Νέα Μάκρη καθώς έχει γνωρίσει ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε αστικό κέντρο που εκτείνεται από την παραλία Νέας Μάκρης του κόλπου Μαραθώνα έως το βουνό του Διόνυσου. Το Γραμματικό είναι ένα πολύ όμορφο χωριό το οποίο έχει τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντα, και την πολύ όμορφη παραλία Σέσι, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω του αεροπορικού δυστυχήματος της Κυπριακής αεροπορικής εταιρείας "Ήλιος". Τέλος στο υψηλότερο σημείο της Αττικής δεσπόζει το χωριό του Βαρνάβα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την ιστορική-πολιτιστική του ταυτότητα με την ίδρυση του Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα, και Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου, γεγονός το οποίο τους αποφέρει σε καθημερινή βάση εκατοντάδες επισκέψεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Επιβίωση και πεύκο

Ένας από τους τρόπους επιβίωσης που ίσως να μην είναι πολύ γνωστός, αναφέρεται στο πεύκο, που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας.
Το πεύκο μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση του ανθρώπου, αν ξέρετε  πώς να το χρησιμοποιήσετε, εκτός από το να το κόψετε και να το κάψετε.
Το ρετσίνι του, μπορεί να χρησιμεύσει για το άναμμα της φωτιάς και για την αδιαβροχοποίηση σκηνών και ένδυσης, ανακατωμένο με στάχτη.  Το φύλλωμά του, εκτός από ένα άριστο μονωτικό στην κατασκευή καταλύματος, μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό και ενισχυτικό αφέψημα, περιεκτικό σε βιταμίνη C,  ιδιαίτερα το χειμώνα!
Οι σπόροι των κουκουναριών τρώγονται όπως και τα βλαστάρια του. Ακόμη και σε πιο μεγάλα κλαδιά, αφαιρώντας τη φλούδα τους, μπορεί κανείς να φάει την ψίχα που υπάρχει από κάτω!

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

 
 
 
 
 
Με τη γενική ονομασία μεταλλεία Λαυρίου φέρεται μια σειρά μεταλλείων και μεταλλευτικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης επί περίπου 5.000 χρόνια. Τα μεταλλεύματα του αργύρου στη περιοχή του λαυρίου είναι κυρίως μεταλλεύματα μολύβδου και αργύρου.
Τα μεταλλεία στην περιοχή του Λαυρίου είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον Ελλαδικό χώρο. Η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτά χρονολογείται από το 3.000 π.Χ., (ίχνη εξορύξεως χαλκού στην περιοχή Θορικού) αλλά η συστηματική εκμετάλλευσή τους αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. από τον Κλεισθένη Τα μεταλλεία του Λαυρίου υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας κατά την κλασική εποχή (5ος και 4ος π.Χ. αιώνας). Η πρώτη ενέργεια που βασίστηκε στα μεταλλεία αυτά υπήρξε προγενέστερη της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας, όπως αυτή τοποθετείται από τους ιστορικούς: Ήταν η κοπή ενός από τα πρώτα αργυρά νομίσματα στον κόσμο, της αθηναϊκής δραχμής, γύρω στο 580 π.Χ. Γύρω στα 512 π.Χ. η Αθήνα υποχρεώθηκε να βασιστεί αποκλειστικά στα μεταλλεία του Λαυρίου, καθώς οι Πέρσες είχαν εισβάλει στη Βόρεια Ελλάδα. Οι πρόσοδοι από τα μεταλλεία αυτά έγιναν αισθητές γύρω στο 500 π.Χ., ενώ οι πολεμικές προετοιμασίες απόκρουσης των Περσών (Μάχη του Μαραθώνα) βασίστηκαν στον άργυρο που εξορυσσόταν στα μεταλλεία. Το 482 π.Χ. εντοπίζεται ένα νέο μεγάλο αργυρούχο κοίτασμα στην περιοχή και ο Θεμιστοκλής πείθει τους Αθηναίους να διατεθούν τα προερχόμενα από αυτό έσοδα για την κατασκευή ενός ισχυρού στόλου. Η Αθήνα διέθετε ήδη 70 πολεμικά πλοία και με τα χρήματα από τα μεταλλεία κατασκεύασε άλλα 130. Με τα πλοία αυτά η Αθήνα κατάφερε να αποκρούσει τις δυνάμεις του Ξέρξη, ο οποίος έχοντας περάσει τις Θερμοπύλες κατέβαινε προς την πόλη. Ο αθηναϊκός στόλος, έχοντας αποκτήσει την απαιτούμενη ισχύ, καταναυμάχησε τον Περσικό στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στερώντας έτσι τις Περσικές δυνάμεις ξηράς από τις προμήθειες και τη δυνατότητα ανεφοδιασμού τους.
Τα μεταλλεία έχασαν προσωρινά την αξία τους, όταν η Αθήνα έχασε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Επανήλθαν προσωρινά σε αξιόλογη εκμετάλλευση επί εποχής Λυκούργου κατά τον 4ο αιώνα, ωστόσο η ανακάλυψη νέων μεταλλείων στη Βόρεια Ελλάδα και η αθηναϊκή παρακμή τα έθεσαν στο περιθώριο. Τελικά, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες διακόπηκαν ολοσχερώς τον 2ο αιώνα, επειδή, πρώτον η εξόρυξη, φθάνοντας σε βάθη 100 μ., συνάντησε νερό στις στοές, δεύτερον, οι Ρωμαίοι βρήκαν πολύ δύσκολη και την επεξεργασία του μεταλλεύματος και τρίτον, οι Ρωμαίοι άρχισαν την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτάσματων αργύρου στην Ισπανία, με αποτέλεσμα τα μεταλλεία Λαυρίου να χάσουν τα πρωτεία στην παραγωγή αργύρου παγκοσμίως, μια θέση που κατείχαν για σχεδόν μία χιλιετία.
Υπολογίζεται ότι από τον 7ο μέχρι το 1ο αιώνα π.Χ. από τα μεταλλεία εξορύχθηκαν 3.500 τόνοι αργύρου και 1.4000.000 τόνοι μολύβδου.[3] Η μέγιστη παραγωγή παρατηρήθηκε κατά τα κλασσικά χρόνια με μέση ετήσια παραγωγή 30 τόνους αργύρου.
Τα μεταλλεία παρέμειναν σε αδράνεια μέχρι το 19ο αιώνα μ.Χ. Το 1860 ο Ανδρέας Κορδέλλας (1836 - 1909), μεταλλειολόγος γεννημένος στη Σμύρνη με σπουδές στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας επισκέπτεται την περιοχή και διαβλέπει σημαντική οικονομική προοπτική με την ανάτηξη των σκωριών και την επεξεργασία των εκβολάδων[4]. Έρχεται σε επαφή με τον Τζιανμπατίστα Σερπιέρι (Gianbattista Serpieri, 1832-1897), Ιταλό μεταλλειολόγο, ο οποίος ήδη ασχολείτο με παρόμοιες εργασίες εκμετάλλευσης σκωρίας ρωμαϊκής εποχής ορυχείων στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Ο Σερπιέρι διαβλέπει επίσης την οικονομική δυνατότητα που του προσφέρει το Λαύριο και, το 1864, ιδρύει την εταιρεία "Roux - Serpieri - Fressynet C.E." (ή "Hilarion Roux et Cie") εν μέρει με δικά του κεφάλαια αλλά και με συμμετοχή του γαλλικού (έδρα στη Μασσαλία) τραπεζικού οίκου "I. Roux-Fressynet". Η εταιρεία διατηρείται μέχρι το 1873, έχοντας μετονομαστεί σε "Ελληνική Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου", κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις στο λιμένα του Λαυρίου, στη θέση "Εργαστηριάκια" και αναλαμβάνει την παραγωγή αργυρούχου μολύβδου από τις σκωρίες. Το 1865 διαθέτει 18 καμίνους, εγκαταστάσεις μεταλλοπλυσίας, μηχανουργείο και σιδηρόδρομο, απασχολώντας, το 1867, 1.200 εργαζόμενους, τεράστιο αριθμό για την εποχή.
Το 1869 ανακύπτει το "Λαυρεωτικό ζήτημα", καθώς η εταιρεία διεκδικεί από το ελληνικό κράτος τις αρχαίες εκβολάδες, με αποτέλεσμα τη σύγκρουσή της με αυτό. Η λύση στο ζήτημα που προέκυψε ήταν, μετά από διαπραγματεύσεις, να δημιουργηθούν δύο εταιρείες: Η "Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου" (ελληνική) και η "Μεταλλεία Καμάριζας" (1873). Το 1876 η δεύτερη παραχωρεί τη θέση της στην γαλλική εταιρεία "C.F.M.L. (Compagnie Francaise des Mines du Laurium)", την οποία ιδρύει και πάλι ο Σερπιέρι και κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στη θέση "Κυπριανός".
Η εταιρεία αυτή θα επιζήσει μέχρι το 1877 και το Λαύριο ακολουθεί έκτοτε την πορεία των δύο νέων εταιρειών: Οικίες και καταστήματα ανήκαν στις εταιρείες, που έχουν αναλάβει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων, την κατασκευή σχολείων, ναών, λιμενικών εγκαταστάσεων.[5] Το 1880 εμφανίζεται η πρώτη σοβαρή κρίση: Οι τιμές του μολύβδου πέφτουν διεθνώς και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Το βασικό πλήγμα και στις δύο το επέφερε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 1930 η ελληνική εταιρεία εκποιείται σε μια βρετανική, η οποία διακόπτει τις εργασίες, ενώ η γαλλική συνεχίζει, αλλά με μειωμένες δραστηριότητες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ενώ ο πληθυσμός της πόλης έχει μειωθεί κατά 50%, εγκαθίστανται σε αυτήν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που της δίνουν νέα ζωή. Η γαλλική εταιρεία επιζεί και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και, τη δεκαετία του 1950, αρχίζει και πάλι η εντατική εκμετάλλευση των σκωριών, των εκβολάδων και των μεταλλείων. Η εταιρεία, ωστόσο, αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές της το 1982, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του '80. Τότε δημιουργήθηκε στη θέση της η κρατική εταιρεία ΕΜΜΕΛ (Ελληνική Μεταλλευτική Μεταλλουργική Εταιρεία) η οποία λειτούργησε έως το 1992. Οι περισσότερες μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους και περισσότερο από το 20% των κατοίκων της πόλης, έχοντας πληγεί από την ανεργία, την εγκαταλείπουν. Το 1994 το εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στον Κυπριανό αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και παραχωρήθηκε στο ΕΜΠ το οποίο δημιούργησε εκεί το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου ή Παναγία της Τήνου, είναι ορθόδοξος ναός της Τήνου που λειτουργεί επίσης ως φιλανθρωπικό και κοινωφελές ίδρυμα το οποίο διοικείται από επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου. Η εκκλησία αποτελεί προορισμό αρκετών Χριστιανών προσκυνητών.
Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.
Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας. Απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου. Απαιτούνταν επίσης και μεγάλος αριθμός εργατών επεξεργασίας και τοποθέτησης μαρμάρων, αλλά κυρίως πολλά χρήματα η έλλειψη των οποίων έφερνε πολλές φορές σε αμηχανία τους επιστάτες του έργου που δυσκολεύονταν να πληρώσουν στο τέλος της εβδομάδας, εργαζόμενους και υλικά. Η ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στη σημαντική συνδρομή, σε εργασία και χρήμα, τόσο του τηνιακού λαού, όσο και χριστιανών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου. Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης ολοκληρώθηκε το 1880.
Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζεται η εύρεση της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το απόγευμα της παραμονής η Αγία Εικόνα μεταφέρεται με πομπή στον κάτω Ναό της Ευρέσεως και τοποθετείται κοντά στο σημείο όπου επί χρόνια βρισκόταν θαμμένη. Στην συνέχεια τελείται μεγάλος εσπερινός με ειδική ακολουθία. Το βράδυ γίνεται επίσης ακολουθία που παρακολουθεί πλήθος πιστών. Την επόμενη ημέρα τελείται αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ. Στις 2μμ περίπου γίνεται λιτανεία της Αγίας Εικόνας στα σοκάκια της Τήνου. Στην εξέδρα της προκυμαίας γίνεται δέηση και η πομπή γυρίζει στον Ναό από την Ανατολική πλευρά της πόλης. Πριν τον εσπερινό γίνεται κατάθεση στεφάνου από την Διοικούσα επιτροπή στους Τάφους των κτητόρων και μέσα στον Ιερό Ναό εκφωνείται από τον Μητροπολίτη της Δ.Ε. ή τον αναπληρωτή του ο ετήσιος απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι μαθητές του νησιού με επικεφαλής τον Μητροπολίτη με τους Ιερείς, τον Δήμαρχο με το Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ κόσμο, πραγματοποιούν το έθιμο της λαμπαδηφορίας (φαναράκια) ψάλλοντας τοπικά τραγούδια.
Μέχρι το 1920, Έλληνες της Μικράς Ασίας ταξίδευαν στην Τήνο με ατμόπλοια και ιστιοφόρα. Και αργότερα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίστηκε η προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και τη Κύπρο, για παρηγοριά και ελπίδα.
Αρκετές χιλιάδες κόσμος εξακολουθούν να έρχονται και στις μέρες μας, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν την εποχή αυτή. Την παραμονή της εορτής ψάλλεται πανηγυρικός εσπερινός και την νύχτα γίνεται τη νύχτα και παράκληση. Ο Ναός μένει ανοικτός όλη τη νύχτα. Την ημέρα του Ευαγγελισμού τελείται Αρχιερατική Λειτουργία και κατόπιν λιτάνευση της Εικόνας και δέηση στο Ηρώο, μπροστά στο λιμάνι.
Στις 23 Ιουλίου 1822, σύμφωνα με την παράδοση, η Οσία Πελαγία, είδε μέσα στο κελί της την Παναγία. Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα η Εικόνα μεταφέρεται από το Ναό της Μεγαλόχαρης στη Χώρα της Τήνου, στο μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι, όπου παραμένει ολόκληρη την μέρα. Στον Ναό της Αγίας Πελαγίας γίνεται πανηγυρική Λειτουργία και Παράκληση. Γύρω στις 6.00 το απόγεμα, ο κλήρος και εκατοντάδες πιστοί που έχουν παρακολουθήσει τη λειτουργία συνοδεύουν την Αγία Εικόνα στην πόλη με τα πόδια. Από όπου περνά η Εικόνα της Παναγίας, οι καμπάνες από όλες τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια χτυπούν χαρμόσυνα εν είδει χαιρετισμού στη Χάρη της.
Όταν η Ιερή Πομπή φτάσει στην πόλη, γίνεται δέηση στην εξέδρα της παραλίας, καίγονται πυροτεχνήματα και αργά το βράδυ η Αγία Εικόνα επιστρέφει πάλι στην αρχική θέση της, στο Ναό.
Στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ήδη από τις αρχές Αυγούστου γίνονται παρακλήσεις, η μία μετά την άλλη. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών σύρρεουν. Χιλιάδες προσκυνητές με σεβασμό και ελπίδα, θα φέρουν ένα τάμα, θα σταθούν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα, αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Παναγία.
Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταφθάνουν στη Τήνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία.
Ανήμερα γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια, έξω από το λιμάνι, στο σημείο που τορπιλίστηκε το " Ελλη" στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση. Το ιερό κουβούκλιο που φέρει την Εικόνα υποβαστάζεται από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τιμητικά αγήματα από όλα τα όπλα και σώματα ασφαλείας, Αρχιερείς και επίσημοι ακολουθούν με σεβασμό.Η μπάντα του Δήμου παιανίζει πένθιμα εμβατήρια. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου της Πόλης της Τήνου στέκουν με ευλάβεια και συγκίνηση, οι κάτοικοι και πλήθος από επισκέπτες Ελληνες και ξένοι. Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στη Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή των Πανελλήνων είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του τορπιλισμού του "Ελλη" που σήμανε την έναρξη του Πολέμου για την Ελλάδα
Ο ναός της Παναγίας της Τήνου είναι επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, που αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Χώρα της Τήνου. Η επιλογή του ρυθμού της εκκλησίας είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Στα αριστερά της εισόδου από την κεντρική πύλη βρίσκεται το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως και παντού στο εσωτερικό.
Αποτελείται από δύο πεντάτοξες κιονοστοιχίες με τέσσερις ολόσωμες μαρμάρινες κολώνες η κάθε μία, που ξεκινούν από την πρόσοψη μέχρι το τέμπλο του ναού. Οι τρεις πόρτες της πρόσοψης, μία σε κάθε κλίτος, παρέχουν πρόσβαση στους προσκυνητές. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο, στο κατώτερο μέρος του ξύλινο επίχρυσο και στο ανώτερο γύψινο με ξύλινα διαζώματα. Ακολουθεί το σχέδιο των υψηλών μεταβυζαντινών σχεδιαστών. Κατασκευάστηκε το 1825 από τον Φραγκίσκο Καναχίλη. Το Ιερό Βήμα βρίσκεται τρεις μαρμάρινες βαθμίδες ψηλότερα από τον κυρίως ναό, στο οποίο υπάρχουν τρεις κόγχες. Η κεντρική βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα, η ανατολική διαμορφώθηκε σε Αγία Τράπεζα προς τιμή της Ανάληψης του Κυρίου και η δυτική προς τιμή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Ο ναός παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, εκτός από την κύρια όψη και το καμπαναριό. Σε επαφή με τα Δυτικά του Ναού, πριν τον 19ο αιώνα, βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Προδρόμου. Το αρχικό καμπαναριό του ναού είχε ύψος 34 μ. και τέσσερα φανάρια. Οι δυνατοί βοριάδες που επικρατούν στο νησί όμως, υποχρέωσαν στην ανακατασκευή του για λόγους ασφαλείας. Το σημερινό είναι ύψους 29 μ. και έχει διατηρήσει την αρχική λίθινη βάση του, η οποία έχει περίπου το ίδιο ύψος με τον ναό και υψώνεται σε τρία μαρμάρινα διαμερίσματα (φανάρια) για να κορυφωθεί με τον σταυρό. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιωάννης Φιλιππότης από τον Πύργο της Τήνου, ενώ την μελέτη και την επίβλεψη την είχε ο Ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάντος.
Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας οι κτήτορες συνέστησαν αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την Τήνο και την Δήλο. Ανάλογη πρόνοια υπήρξε και για τους Εκκλησιαστικούς Θησαυρούς. Η αρχική εκείνη προσπάθεια εξελίχθηκε στα σημερινά μουσεία. Η έκθεση εικόνων λειτουργεί από το 1956, με παλαιές εικόνες που συγκέντρωσε το ίδρυμα από τους ενοριακούς ναούς της Τήνου, τις οποίες συντήρησε, αναδεικνύοντας την ορθόδοξη αγιογραφική παράδοση του νησιού. Υπάρχουν επίσης εικόνες που αποτελούν αφιερώματα των πιστών από διάφορους τόπους, καθώς και ξυλόγλυπτα, χαρακτικά, και εκκλησιαστικά κειμήλια που συμπληρώνουν την έκθεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου, μία από τις 51 αυθεντικές που σώζονται (1797), το Πατριαρχικό σιγίλιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε', το δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αφιέρωμα του ιδίου στην Παναγία και το χαρακτικό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας, έργο του Τηνίου ζωγράφου Φραγκίσκου Δεσίπρη (1858).
Το πλούσιο σκευοφυλάκιο του Ιδρύματος περιλαμβάνει μέρος μόνο των αφιερωμάτων, κυρίως έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας και χρυσοκεντητικής, εκτεθειμένα σε κομψές προθήκες. Άξια προσοχής είναι ο σταυρός αγιασμού, εύρημα και αφιέρωμα των Ελλήνων στρατιωτών της Κλεισούρας το 1940, η παλαιά αργυρεπίχρυση θήκη της Αγίας Εικόνας (Βενετία 1830) με επίστεψη Αγγέλων του Νικηφόρου Λύτρα, ο Χρυσοκέντητος Επιτάφιος της Κοκόνας Ρολογά, ονομαστής χρυσοκεντήστρας της πόλης, έργο του 1833 και η διαθήκη των Κτητόρων, δηλαδή ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του Ιερού Ιδρύματος, που θέσπισαν οι Κτήτορες-Επίτροποι, σε αργυρή στάχωση.
Η πινακοθήκη του ναού συγκροτήθηκε το 1961 από δωρεά προς το ίδρυμα και περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Ξεχωριστή σημασία έχουν τα έργα των δύο μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, των Τηνίων Νικηφόρου Λύτρα (Βοσκός, Αράπης, Τοπίο, Προσωπογραφία Ανδρός, Προσωπογραφία Γυναικός, Η Χωριάτισσα) και Νικολάου Γύζη (Πηνελόπη Γύζη, Η Μητέρα μου Κυρά-Ταρώ). Στο τελευταίο τμήμα του χώρου εκτίθεται συλλογή από βαρύτιμα ευρωπαϊκά κομψοτεχνήματα, αφρικανικά σκαλισμένα ελεφαντόδοντα (αφιερώματα ομογενών), καθώς και οι προσωπογραφίες της οικογένειας του δωρητή.
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής Τηνίων και ιδρύθηκε το 1930. Ένα μόνο μέρος των έργων προέρχεται από αγορές του ιδρύματος, ενώ πολλά από τα έργα έχουν δωριθεί από τους ίδιους του δημιουργούς τους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υποτροφίες που τους χορηγήθηκαν από το ίδρυμα για να σπουδάσουν.
Ανάμεσα σε πολλούς σημαντικούς Τήνιους γλύπτες, παρουσιάζονται έργα των αδερφών Φυτάλη, του Γεωργίου Βιτάλη, του Δημ. Φιλιππότη και του Λάζαρου Σώχου.
Ξεχωριστή έκθεση είναι αυτή του καθηγητή του Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκού Αντωνίου Σώχου (Υστέρνια 1888-1975) στο ομώνυμο μουσείο. Πρόκειται για 16 γλυπτά του, δωρεά του ιδίου το 1966, κυρίως σε γύψο και ξύλο, αλλά και σε πηλό και μάρμαρο, που καλύπτουν όλο το διάστημα της γλυπτικής του διαδρομής. Συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις και αντλώντας στοιχεία από την αρχαϊκή πλαστική, την λαϊκή τέχνη και την πρωτογονική αφαίρεση, δημιούργησε ένα προσωπικό ύφος. Από το 1949 και μετά δούλεψε, αποκλειστικά σχεδόν, ξυλόγλυπτα σε κορμούς ευκαλύπτου.
Στο Μαυσωλείο Έλλης βρίσκονται τα οστά των πρώτων θυμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα, των μελών του πληρώματος του καταδρομικού Έλλη, που τορπιλίστηκε το 1940 στο λιμάνι της Τήνου. Υπάρχουν ακόμη διάφορα αντικείμενα από το καταδρομικό.
Ναός της Ζωοδόχου πηγής

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ναό της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για τον Χώρο που βρέθηκε η εικόνα και πάνω στον οποίο κτίστηκε ο Ναός της Ευαγγελίστριας. Τρεις θολοσκέπαστες στοές παράλληλα συνεχόμενες αποτελούν τον κάτω Ναό. Οι στοές επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα (καμάρες) στους ενδιάμεσους τοίχους. Η πρώτη στοά είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το αγίασμα και είναι ο ακριβής χώρος στον οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Η μεσαία στοά χρησιμοποιείται κυρίως για τις βαπτίσεις. Στο μέσο της βρίσκονται τα ερείπια του πρωτοχριστιανικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τα ανασκαφές της Αγίας Εικόνας.
Στην τρίτη στοά βρίσκεται το βαπτιστήριο των αλλοθρήσκων.